Ispiši ovu stranicu

Zbog ZOIS-a i Vukovaru prijeti plaćanje ogromne odštete

Austrijskim tvrtkama zbog raskida ugovora o izgradnji odlagališta pet gradova treba platiti 80 milijuna kuna Austrijskim tvrtkama zbog raskida ugovora o izgradnji odlagališta pet gradova treba platiti 80 milijuna kuna Foto: Arhiv HRV-a

Nakon što je pet  gradova – Vukovar, Osijek, Vinkovci, Županja i Beli Manastir, osnivači Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS)  na Trgovačkom sudu izgubilo spor s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher zbog raskida ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod Antunovca, a zbog čega bi u konačnici trebali platiti odštetu od oko 80 milijuna kuna,  u Osijeku je jučer održan sastanak gradonačelnika i najavljena žalba Visokom trgovačkom sudu.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić  pojasnio je i da će gradonačelnici tražiti prijem kod premijera Zorana Milanovića i mjerodavnih ministara zbog ovog problema te izrazio nadu da će mjerodavne institucije temeljem podnesenih kaznenih prijava utvrditi tko je odgovoran za ovaj slučaj.

 

Podsjetimo, ZOIS je osnovan 2001. godine, a pet godina kasnije na javnom natječaju ova je ustanova potpisala ugovor sa ZIPOS-om, zajedničkom tvrtkom Strabaga i Saubermachera,  o gradnji odlagališta. ZIPOS je  u roku od devet mjeseci trebao ishoditi građevinsku dozvolu. Kako to nije učinio, ZOIS je raskinuo ugovor, a austrijske su tvrtke tužile ZOIS Međunarodnom arbitražnom sudu zbog pretrpljene štete. 

Pročitano 1512 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar