Ispiši ovu stranicu

Na pomolu konkretna suradnja naše županije i Velikopoljskog vojvodstva

Regija Wielkopolskie jedna je od najrazvijenijih u Poljskoj Regija Wielkopolskie jedna je od najrazvijenijih u Poljskoj Snimak: Marija Molnar

Delegacija Velikopoljskog vojvodstva iz Poljske predvođena maršalom Marekom Wozniakom boravi u dvodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji. Naša je županija ove godine potpisala Sporazum o suradnji sovom regijom na nekoliko područja, prvenstveno gospodarstva. Ovo je jedna od najrazvijenijih poljskih regija, druga po veličini od 16 vojvodstava u kojoj živi 3,4 milijuna stanovnika. Glavni je grad regije Poznan. 

Na radnom sastanku sa županom Božom Galićem bilo je riječi o korištenju fondova EU i mogućnostima suradnje u tom dijelu, posebice razmjeni iskustava jer poznato je da je Poljska uspjela odlično iskoristiti EU sredstva.

Župan Galić istaknuo je na konferenciji za novinare da postoji puno sličnosti između naše i ove poljske regije i da se suradnja stoga može ostvariti na području poljoprivrede, šumarstva, drvne industrije, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i sl. Već  se planira i odabir zainteresiranih poduzeća s našeg područja za susret s poljskim tvrtkama.

Wozniak je istaknuo zadovoljstvo budućom suradnjom s našom županijom, naglašavajući  različite mogućnosti koje ove dvije regije mogu iskoristiti u novoj financijskoj perspektivi EU 2014. – 2020.

Gosti iz Poljske posjetili su i Luku Vukovar te u Vinkovcima držali sastanak s predstavnicima Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije, a posjetili su i agenciju za razvoj VSŽ Hrast.

Pročitano 1328 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar