Ispiši ovu stranicu

Obilježena 22. obljetnica sloma obrane Bogdanovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 22. obljetnica sloma obrane Bogdanovaca Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 22. obljetnica sloma obrane Bogdanovaca Foto: HRV

Polaganjem vijenaca i molitvom u mjesnoj crkvi obilježena je 22. obljetnica pada obrane Bogdanovaca, sela koje je među onima koji su najviše stradali u Domovonskom ratu.

– Bogdanovci su jedno od mjesta u Hrvatskoj koje je najviše dalo za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske. Dovoljno je reći da je iz ovoga sela ubijeno ili se i danas vode kao nestali 89 mještana. Među njima je i 27 naših prijatelja i suboraca koji se i danas vode kao nestali. Uz 89 stradalih bogdanovčana ovdje je život izgubilo i 40 suboraca iz cijele Hrvatske koji su nam tih najtežih dana došli pomoći u obrani, rekao je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.  

 

Slomom obrane Bogdanovaca 10. studenog 1991., kroz koje je u tijeku tromjesečne opsade Vukovara vodio tzv. kukuruzni put, jedina moguća veza između Vukovara i susjednih Vinkovaca na slobodnu području, Vukovar se našao u potpunu okružju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Pročitano 1838 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac