Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Sve je spremno za posvetu vukovarske crkve

Gvardijan fra Gordan Propadalo i župnik fra Ivica Jagodić Gvardijan fra Gordan Propadalo i župnik fra Ivica Jagodić Foto: A. Lovrić

Nakon 15 godina od povratka konačno završena obnova župne crkve Svetih Filipa i Jakova

U nedjelju 27. listopada u Vukovaru će biti velika svečanost posvete obnovljene župne crkve sv. Filipa i Jakova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koju su održali vukovarski franjevci. Vukovarska župna crkva tijekom Domovinskog rata je razrušena i devastirana te je doživjela potpuno razaranje i opustošenje.

 

–Sama crkva imala je više velikih otvora, krov je bio uništen, unutarnji zidovi ispisani ćiriličnim grafitima, a jedan od grafita koji su franjevci pronašli kada su se  1998.godine  vratili u Vukovar zajedno sa svojim sugrađanima glasio je „Bog prašta, ali Srbi ne“-prisjetio se pater Ivica Jagodić, župnik vukovarski. U devastaciji crkve stradali su grobovi grofova Eltz, posljednje počivalište Svetog Bone od kojeg su ostali samo mali fragmenti dok je knjižnična i druga sakralna građa crkve i samostana  odnesena u Srbiju. Zato se ova posveta crkve koja dolazi nakon završetka obnove crkve čeka s velikim veseljem, rekao je pater Jagodić najavljujući program proslave i brojne goste koji se tim povodom očekuju u gradu na Dunavu.

Posveta crkve počinje u četvrtak 24. listopada večernjim misama nakon kojih su svaki dan u Pastoralnom centru sveti Bono organizirana i različita kulturna događanja, a završava u nedjelju 27. listopada svečanom svetom misom koju će predvoditi đakovačko-srijemski nadbiskup mons. Đuro Hranić uz koncelebraciju pet  biskupa i brojnih svećenika, a očekuje se i dolazak brojnih vjernika i prijatelja župe iz cijele Hrvatske i inozemstva. Nakon misnog slavlja župa svetih Filipa i Jakova u Vukovaru organizirala je za sve vjernike i posjetitelje proslavu uz  fišijadu u dvorištu Pastoralnog centra.

Posredstvom Ministarstva kulture RH otuđeno kulturno blago dobrim je dijelom vraćeno iz Srbije, a obnovu crkve financirali su Grad Zagreb, Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara te brojni donatori umrežani putem raznih humanitarnih organizacija kao i brojni pojedinci.

Pročitano 2780 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI