Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Uvođenje dvojezičnosti je nemoguće izbjeći

Munir Podumljak, Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak, Partnerstvo za društveni razvoj Foto: A. Lovrić

Takva je naime poruka odaslana danas iz Vukovara gdje su predstavljeni rezultati istraživanja o stanju srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji

Temeljna prava među kojima su i prava nacionalnih manjina  se ne mogu osporiti bez obzira na želje ili potrebe lokalne zajednice, ona se čak ne mogu osporiti ni promjenom Ustava, a kamoli gradskog statuta - rekao je danas u Vukovaru  Munir Podumljak, predsjednik Partnerstva za društveni razvoj predstavljajući rezultatenavedenog istraživanja. 

-Srba u Hrvatskoj ima oko 4,5 %, a Hrvata u Europskoj Uniji 0,6 %. Ako dopustimo da se načelom većine mogu osporavati temeljna prava ratificirana međunarodnim konvencijama, onda će netko sutra skinuti hrvatsku zastavu i hrvatski grb sa zgrade Europske komisije i tijela EU- poručio je Podumljak da uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru nije stvar emotivne prirode bez obzira na emocije koje izaziva.

–Stvar je pravne prirode i budućnosti hrvatskog naroda u EU. Nitko nije objasnio da se te ploče postavljaju upravo u ovom trenutku zato jer je tako određeno Akcijskim planom koji je donijela prošla Vlada, odnosno HDZ-ova Vlada 2011. godine. Znači nije ovu obvezu ratificirala niti ova Vlada niti bilo koja politika, ona je jednostavno prirodno došla protekom vremena i preuzetim obvezama iz međunarodnih ugovora i ona se kao takva mora provesti - naglasio je Podumljak dodajući da se u Europskoj Uniji o manjinskim pravima ne raspravlja već se ona poštuju i provode.

Slavonija i Baranja prema istraživanjima provedenim u okviru IPA programa koji financira Europska Unija, ima puno važnija pitanja za raspravu kao što je gospodarstvo i razvoj ovog kraja, a koja bitno utječu i na prva većine i na prava manjine i rezultiraju iseljavanjem iz Vukovara.

Pročitano 2210 puta
Ocijeni sadržaj
(11 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI