Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Pokrenut proces izmjena Statuta Grada Vukovara

Neke su odluke donesene i jednoglasno Neke su odluke donesene i jednoglasno Foto: A. Lovrić

Trećinom glasova vijećnika, članova HDZ-a i HSP AS-a na dnevni red prve radne sjednice Gradskog vijeća Vukovara stavljeno je i pokretanje postupka izmjene Statuta Grada Vukovara o čemu je odluka donesena većinom glasova vijećnika.

Za promjene su naime glasali vijećnici SDP-a, HDZ-a i HSP-a dr AS, dok su vijećnici SDSS-a bili suzdržani. Pristupanje izmjenama statuta pozdravio je i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković upozorivši pritom da kada se bude raspravljalo o sadržaju izmjena treba voditi računa o poštivanju zakonskih odredaba.  Naime, prije početka sjednice vijećnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima su podijelili  prijedlog izmjena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mjestu posebnog pijeteta, u kojem u članku 2. predlažu dvije nove stavke i to: "Područje grada Vukovara mjesto je posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata", te stavak "U gradu Vukovaru službeni jezik i pismo su hrvatski jezik i latinično pismo". Kako vijećnici nisu raspravljali o sadržaju izmjena statuta, već samo o odluci o pristupanju procesa izmjena, vijećnik HSP-a dr AS Igor Gavrić naglasio je da ovo i njihovo svojevrsno ispunjavanje predizbornih obećanja. –Pokrenuli smo raspravu i donijet ćemo izmjene Statuta Grada Vukovara i spornih članaka. Mi ćemo donijeti odluku u kojoj ćemo se pozivati na članke Ustava RH, a Sabor i Vlada će onda odlučiti što i kako dalje napraviti-rekao je Gavrić.

-Jedino na čemu ćemo inzistirati je da u Vukovaru službeni jezik bude hrvatski jezik i latinično pismo jer smatramo da je Vukovar ipak jedna posebna priča i da je nužno uvažiti sve što se ovdje dogodilo za vrijeme Domovinskog rata-naglasio je Ivan Penava, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak složio se da Statut svakako treba mijenjati ali i da će biti zanimljivo vidjeti u kojem će smjeru ići te promjene posebno kada je riječ o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

- Proglašavanje Vukovara mjestom od posebnog pijeteta nije problem ali i da ta odredba ima samo deklarativni značaj. Ako se ta odredba i unese u Statut ona ne može spriječiti primjenu Ustava RH i Ustavnog zakona, rekao je Bošnjak dodajući da gradski statut kada se izmijeni mora ići na usklađivanje u Ured državne uprave, potom u Ministarstvo uprave, zatim Vladu RH a na kraju, ako bude potrebe, i na Ustavni sud.

-I do sada se dalo naslutiti u kom smjeru idu sve te promjene. Još ne znamo sadržaj ali zato znamo zakonske odredbe, rekao je dogradonačelnik Srđan Milaković rekavši kako još uvijek ne može odgovoriti hoće li vijećnici SDSS-a podržati inicijativu da Vukovar postane mjestom posebnog pijeteta.

-Na ovoj sjednici donosimo samo odluku o pokretanju inicijative za promjene Statuta. Sada će sve političke opcije imati prilike da podnesu prijedloge izmjena o kojima ćemo raspravljati na sljedećoj sjednici- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh dodajući kako želi da novi Statut bude po mjeri građana Vukovara On je izrazio razočarenje nastupom SDP-a tijekom sjednice, a što je bilo i vidljivo iz dugotrajnog prepucavanja s Bošnjakom, a zbog kako je rekao ignorantskog pristupa gradonačelnika Željka Saboa  radu vijeća, Pinjuh je bio izrazito ogorčen. Nakon prvog dijela sjednice u kojem je dio odluka donesen i jednoglasno, na dnevnom se redu našlo i izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, a kako gradonačelnik nije bio u vijećnici zbog čega je ranije i Aktualni sat s početka prebačen na kraj sjednice, predsjednik je vijeća prekinuo sjednicu najavivši njen nastavak za ponedjeljak 30.rujna. 

Pročitano 2433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI