NAJNOVIJE
Počinju besplatni Sportski praznici, mjesta za prijavu još ima

U Osnovnoj školi Mitnica i ovoga su ljeta organizirani Sportski praznici. Riječ je o besplatnom ljetnom sportsko-edukativnom programu koji se od 2021. godine provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta i u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnoškolaca u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:28)
Obavijest o suzbijanju komaraca

Dana 20. i 21. lipnja 2024. g. u vremenu od 20 - 23 h Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. tretirat će komarce sa zemlje na području grada Vukovara:

  • 20. 6.  2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 21. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada , Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:18)
U Vukovarskom vodotornju održana prezentacija dječje mobilne aplikacije Tales of Mello

U Vukovarskom vodotornju održana je prezentacija i launch nove, dječje mobilne aplikacije Tales of Mello koja dolazi iz hrvatske IT tvrtke Daidream sa sjedištem u Vukovaru. Autor ideje o Mellu je mladi Vukovarac s njemačkom adresom Nevio Burić, otac troje djece (11, 6 i 1 godina) koji je čitajući im bajke došao na ideju o razvijanju aplikacije. Kako ističe, aplikacija će revolucionarizirati dječje čitanje, a nastala je kao roditeljski odgovor na pitanje može li vrijeme koje djeca neminovno provode uz (mobilne) ekrane biti kvalitetno, zdravo i zabavno.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:02)
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić podnio ostavku

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić podnio je neopozivu ostavku na dužnost i objavio to na izvanrednoj konferenciji za novinare u palači Srijem u Vukovaru.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 14:55)
Plenković zatražio županovu ostavku

HDZ je najoštrije osudio ponašanje svog člana, vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Predsjednik stranke Andrej Plenković razgovarao je s njim i zatražio da podnese ostavku, priopćeno je iz stranke.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 13:35)
Biciklistička karavana krenula iz Vukovara prema Ljubljani

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. biciklističke karavane Put prijateljstva Vukovar–Ljubljana koja se održava u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:28)
Sušac: Pripremo se za osnivanje glazbene škole

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru zamjenik gradonačelnika Filip Sušac primio je polaznike Glazbenih odjela i Odjela suvremenog plesa Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:23)

Održana 4. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja

Održana 4. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja Foto: Sandra Grgić

U Palači Srijem u Vukovaru održana je 4. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja. Teme konferencije bile su prijedlog zakona o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima i stradalnicima Domovinskog rata, Inicijativa za donošenje novoga zakona o ratom stradalim područjima i demografska, gospodarska i sigurnosna pitanja hrvatskoga Podunavlja.

- Zajednica povratnika je u zadnjih deset godina nastojala da se pokrene tužba protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete međutim, no sada smo shvatili da se tih deset godina zapravo nismo pomaknuli niti za milimetar. Stoga smo donijeli odluku da prvo istražimo kakav pristup su imale druge države u drugim nekim ratovima i došli smo do podataka da je recimo u iračko kuvajtskom ratu Irak, koji je napao Kuvajt, morao nadoknaditi ratnu štetu. To nam je bio temelj da krenemo prema našoj Vladi s istim prijedlogom. Sami smo napravili prijedlog zakona, kriterija i naputak za sve provedbene akte koje oni trebaju donijeti. Danas ćemo ovdje iskoristiti nazočnost visokih državnih dužnosnika da im osobno uručimo naše zahtjeve – rekao je Branko Pek predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

Vezano uz inicijativu za donošenje novoga Zakona o ratom stradalim područjima rekao je kako Zakon o Području posebne državne skrbi, koji je donesen 5. lipnja 1996. godine, u početku nije davao očekivane rezultate, ne zbog loših odredbi, već zbog niza drugih čimbenika koji su trebali stvoriti uvjete za cjelovitu provedbu toga Zakona.

- Po završetku mirne reintegracije, Zakon o Području posebne državne skrbi polučio je dobre rezultate i u značajnoj mjeri potaknuo prognanike na povratak. Otvarane su poslovne zone u kojima su povratnici našli zaposlenje, a poduzetnici interes za ulaganje kapitala i otvaranje novih radnih mjesta. No, čestim izmjenama zakona i nesigurnosti uloženog kapitala, interes ulagača je smanjen. Dobitna kombinacija je donošenje novoga Zakona o ratom stradalim područjima koji bi objedinio najkvalitetnija rješenja iz bivših zakona o PPDS-u i Zakona o poticanju ulaganja u jedinstven Zakon o ratom stradalim područjima – pojasnio je Pek.

Marinko Čačić, dopredsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije, logoraš i hrvatski ratni vojni invalid naglasio je kako od svojih zahtjeva predstavnici Zajednice neće odustati.

- Očekujemo od naše Vlade da konačno shvati problem. Mi bez potpore Vlade i politike ne možemo napraviti ništa, možemo samo predložiti. Od ovoga nećemo odustati, to su naši zahtjevi i tražit ćemo načine da dođemo do cilja. Na kraju krajeva, to radimo za našu djecu jer mi to vjerovatno nećemo doživjeti. Želimo osigurati našoj djeci lakši opstanak u budućnosti – naglasio je Čačić.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija