NAJNOVIJE
U Vinkovcima na 14 lokacija postavljaju sjenice za odmor i druženje građana

Nakon što je u ožujku ove godine u Vinkovcima posađeno 280 mladih stabala, projekt Zelene oaze ušao je u svoju završnu fazu, a ovih dana je na 14 lokacija u tom gradu započela izgradnja sjenica za odmor i druženje, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:40)
Tijekom vikenda izbili požari u Bogdanovcima, Otoku, Marincima, Županji, Rajevu Selu, Vukovaru i autocesti prema Lipovcu

U petak, 21. lipnja oko 10,45 sati izbio je požar na poljoprivrednoj površini na području Bogdanovaca. Očevidom je utvrđeno kako je uslijed mehaničkog oštećenja na spojnici dalekovoda, električni vodič puknuo i pao na obradivu površinu pšenice, gdje je izboj električne energije iz vodiča uzrokovao požar. Požarom je zahvaćena obradiva površina oko 17 hektara, koja je u vlasništvu više osoba. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, javljaju iz vukovarsko-srijemske policije.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:27)
Policija upozorava građane na potrebu da zaštite svoju imovinu

Tijekom noći 20./21. lipnja, na odmorištu autoceste A3 Zagreb-Lipovac, iz parkiranog kamperskog vozila je otuđena torbica 68-godišnje državljanke Njemačke u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice, mobitel i osobni dokumenti, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura. U popodnevnim satima 21. lipnja, iz nezaključanog ormarića u prostoru bazena u Vukovaru, 17-godišnjaku su otuđene tenisice, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 100 eura.Policija traga za počiniteljima protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo krađe.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:15)
Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice

I ove će godine Grad Vukovar omogućiti umirovljenicima izlete u Bizovačke toplice, financirajući troškove prijevoza i sufinancirajući dio ulaznice. Više o tome rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 12:57)
Započeo državni stručni skup pod nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu

U Državnom arhivu u Vukovaru je započeo državni stručni skup po nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje a namijenjen je nastavnica i profesorima povijesti s područja Slavonije i Baranje. Stručni skup su otvorili Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Darija Kurtić v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Danas su teme predavanja Javno i privatno arhivsko gradivo o uništenoj i oštećenoj, otuđenoj i nestaloj kulturnoj baštini na području VSŽ, Dokumenti na udaru ratnog uništenja, iskustva državnog arhiva u Osijeku, Važnost baštine u čuvanju memorije grada, Vukovar – od sjene ratnih razaranja do svjetla obnove.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:04)
Ministar poljoprivrede Dabro sudjelovao u žetvi na području Bošnjaka

Proces žetve, dorada sjemena žitarica i mahunarki, mehanizacija na polju i drugi sastavni dijelovi svake žetve, teme su s kojima se iz prve ruke, na polju u Bošnjacima, upoznao potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Josip Dabro. Dio je to njegovih nastojanja kako je najavio, preuzimajući dužnost ministra, da se kao novi ministar poljoprivrede upozna s problemima i izazovima na koje nailaze poljoprivredni proizvođači. Iz Bošnjaka je poručio da Ministarstvo poljoprivrede treba biti u službi poljoprivrede i u kontinuiranom dijalogu s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kao i da se ovakvim izlascima na teren može brže uspostaviti dijalog te iznaći kvalitetna rješenja za najbolje moguće ishode svih sudionika u sektoru.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:02)
Milorad Pupovac (SDSS) izabran je za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca. Izabrao ga je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto. DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.  Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13.

(Petak, 21 Lipanj 2024 14:00)

Nacionalnoj kampanji „Hrvatska volontira” pridružila se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići

Nacionalnoj kampanji „Hrvatska volontira” pridružila se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići Foto: Arhiva HRV

Nacionalnoj kampanji „Hrvatska volontira” aktivnosti pod nazivom „Osvijestimo važnost oprašivača” pridružila se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Kako bi osvijestili važnost oprašivača, djelatnici Udruge, ovaj put u svojstvu volontera, skupa s djecom iz poludnevnog boravka, u Park šumi Adica posadili su cvijeće, lavandu i livadsko bilje, izradili tzv. hotel za kukce te postavili edukativnu ploču o važnosti i značaju oprašivača, po uzoru na druge europske gradove.

- Ovaj smo se put odlučili učiniti nešto lijepo i dobro za naš grad, građane i naravno za našu planetu. Ideja se rodila nedavno, na putovanju europskim gradovima kada smo shvatili da se u tim gradovima puno više vodi računa o ekologiji i zaštiti okoliša. S obzirom da u našem gradu ne postoje tzv. oaze livadskih paša za oprašivače, kao ni hoteli za njihovo stanište, mi smo odlučili napraviti nešto po tom pitanju – rekla je Viktorija Matin predsjednica Udruge te pojasnila kako ovom aktivnosti žele posebno educirati djecu.

Matin je pojasnila i kako populacija opada svakoj trećoj vrsti leptira i divljih pčela, dok je svaka deseta vrsta na pragu izumiranja. Znanstvenici predviđaju kaskadni (domino) efekt unutar ekosustava ako jedan ključni element, poput oprašivača nestane. Bez oprašivača, nestat će veliki dio biljnog svijeta, a potom i životinjski svijet koji ovisi o njemu stoga su ovakve aktivnosti od velikog značaja.

- Oko 85 % biljaka na našoj planeti ovisi o oprašivanju životinjama. Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke, omogućuje izmjenu genetskog materijala biljaka, a time i genetsku varijabilnost i sposobnost prilagodbe. Sposobnost prilagodbe znači i sposobnost dugoročnog opstanka vrsta. Oprašivači su važni i za sigurnost hrane: 75 % poljoprivrednih usjeva treba oprašivače. Ono što znamo jest da se populacije oprašivača smanjuju i da gubimo vrste tempom koji nadmašuje čak i velika izumiranja u Zemljinoj prošlosti. Trenutno smo u 6. masovnom izumiranju vrsta i prvom koje uzrokuje jedna vrsta – čovjek – pojasnila je Matin.
Nacionalna kampanja „Hrvatska volontira” do sada je okupila 42.325 volontera/ki, koji su kroz 2857 volonterskih akcija na području cijele Republike Hrvatske društvu poklonili 202304 volonterskih sati.

Pročitano 350 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija