Ispiši ovu stranicu

U Vinkovcima potpisan Ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela trgovačkog društva Geotermalni izvori

U Vinkovcima potpisan Ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela trgovačkog društva Geotermalni izvori Foto: Novosti.hr

U Vinkovcima je potpisan Ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela trgovačkog društva Geotermalni izvori vrijedan oko 900.000 eura.

Ugovor o prodaji svojih 45% udjela potpisali su ispred dosadašnjih suvlasnika tvrtke Vukovarsko-srijemske županije i Općine Babina Greda, župan Damir Dekanić i načelnik Općine Josip Krnić s direktoricom tvrtke ENNA GEO i tvrtke kćeri Ivanom Ivančić.

Ivančić je tom prigodom rekla kako je kupovina ove tvrtke logična i s tehničkog i ekonomskog aspekta te da vjeruju u potencijal geotermalnih izvora na ovome području.
-Tvrtka Enna Geo kroz svoju tvrtku kćer već je prisutna kao investitor u općini Babina Greda, a kako se istražna polja Babina Greda 1 i Babina Greda 2 nalaze na jednom geotermalnom ležištu koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu, naša odluka da uđemo u društvo Geotermalni izvori logična je i s tehničkog i s ekonomskog aspekta. Plan je razvijati oba polja i izgraditi geotermalnu elektranu, a u kontekstu multplikatornog efekta geotermalne energije na ekonomiju, uz proizvodnju električne energije otvara se cijeli spektar mogućnosti za razvoj lokalnog kraja - istaknula je Ivančić. 

Župan je pojasnio kako je do prodaje 90% udjela tvrtke došlo zbog previsokih troškova istraživanja i projekata, a ponuditelj je ponudio zadovoljavajući iznos i može značajno doprinijeti razvoju ovoga kraja.
-Proizvodnja električne energije, toplinarstvo, grijanje naselja, plastenici, staklenici, turistički kapaciteti... samo su dio mogućnosti, a sigurni smo da će ovim pristupom i prodajom taj efekt puno brže biti postignut nego da je Županija odnosno Općina kroz neko ekstremno dugo razdoblje investirala u razvoj ovog projekta - istaknuo je župan.

Načelnik Općine Babina Greda izrazio je zadovoljstvo novim partnerima vjerujući u gospodarski razvoj koji će općini omogućiti korištenje geotermalnih izvora, a rekao je kako se već razgovara i s drugim investitorima.
- S norveškom tvrtkom Geia potpisano je pismo namjere za izgradnju tvornice peleta koja će se vezati na buduću geotermalnu elektranu, a jedna slovačka tvrtka, primjerice, zainteresirana je za izgradnju aquapolisa. Spektar djelatnosti koje se mogu pokrenuti vrlo je širok, a benefiti se ne odnose samo na općinu Babina Greda, nego i za sve one oko nas. Vjerujte, nema toliko radne snage u Babinoj Gredi koliko će je u budućnosti trebati. U Babinoj Gredi, gdje se 90 posto stanovništva primarno bavi poljoprivredom, ako samo jedna osoba iz kućanstva dobije dobro plaćeno radno mjesto, postat ćemo mjesto useljavanja, a ne iseljavanja, to se odnosi i na okolna mjesta - istaknuo je Krnić te dodao kako će u idućih 5-6 godina u Općinu Babina Greda u okviru raznih projekata biti uloženo 150 milijuna eura.

 

Pročitano 243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić