Ispiši ovu stranicu

Postavljena prva komunikacijska ploča u gradu Vukovaru

U povodu Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2.travnja, OŠ Josipa Matoša Vukovar tradicionalno obilježava taj dan, a ovogodišnjim programom nastoje uključiti još veći broj roditelja, djece, stručnjaka ali i građane grada Vukovara te kroz radionice za djecu uz stručnjake podići svijest o djeci i odraslim osobama s autizmom. Kao središnju aktivnost ovogodišnjeg programa organizirali su u gradskoj četvrti Olajnica na dječjem igralištu predstavljanje prve komunikacijske ploče u Vukovaru. Ploču su izradili edukacijski rehabilitatori u suradnji sa stručnjacima Kabineta za ranu komunikaciju pri Nastavno-kliničkom centru Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Matea Vukas, stručna suradnica, edukacijski rehabilitator u OŠ Josipa Matoša pojasnila je kako ploča olakšava komunikaciju za svu djecu s teškoćama u razvoju, ponajviše kod djece koja imaju komunikacijske teškoće i teškoće u govornom jezičnom razvoju.
- Ona je posebna i jedinstvena, kreirana je baš za ovo igralište jer se na njoj nalaze simboli i igrala koja se nalaze na igralištu na Olajnici. Djeca s određenim poteškoćama, ali i bez teškoća mogu koristiti ploču. To je potpomognuta komunikacija koja potpomaže sam govor ukoliko je razvijen kod djece, kako bi mogli izraziti svoje želje, namjere ili potrebe - ispričala je Vukas dodavši kako planiraju postaviti još dvije komunikacijske ploče i na ostalim igralištima u Vukovaru. Ravnateljica škole Mirela Szabo ustvrdila je kako je ovo ujedno i prva postavljena ploča na području cijele naše županije.
- Djeca s teškoćama su djeca koja također žele sudjelovati u igri s drugima, ali ponekad taj poziv na igru, ne znaju dobro izverbalizirati. Stoga se nadamo da će ova komunikacijska ploča na ovaj način olakšati svima komunikaciju i igru - rekla je ravnateljica.
Postavljanju komunikacijske ploče nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac koji je naglasio kako potporu Grada Vukovara imaju te potvrdio kako će se i na drugim lokacijama postaviti komunikacijske ploče.

 

Pročitano 319 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI