NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Vukovarskim leptirićima proširena senzorna soba i kabineti za rad s djecom s teškoćama u razvoju

U prostoru Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići u Borovu naselju, svečano je otvorena nova senzorna soba, kabinet za potpomognutu komunikaciju te proširenje kabineta za radnu terapiju.

Otvorenju su nazočili ministar rada, mirovinskoga sustava i socijalne politike Mrain Piletić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik i predsjednica Udruge Vukovarski leptirći Viktorija Matina. Matin je tom prigodom istaknula kako je njihova udruga jedna od najvećih i najkvalitetnijih pružatelja socijalnih usuga u zemlji. Zahvalila je svima koji su pomogli dosadašnjem radu udruge te onima koji su zaslužni za otvaranje novih sadržaja koji će osigurati kvalitetnu rehabilitaciju.
- Trudimo se i radimo, a uspjeli smo jer smo imali podršku i razumijevanje od donositelja, što na lokalnoj razini te na nacionalnoj. Zahvalna sam i našem gradonačelniku Penavu bez čijeg razumijevanja i podrške ne bismo ovo postigli. Na samome početku dobili smo objekt sa tri kabineta, a Penava je uvijek za nas imao vremena i sluha. Zahvalni smo također i resornom ministarstvu te svakako i Hrvatskom Caritasu koji nam je financijskim sredstvima pomogao – rekla je Matin.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava naglasio je kako je ovo rezultat sinergije brojnih dionika.
- Zahvaljujući predsjednici Viktoriji Matin ostvareni su impozantni rezultati. Vukovar je učinila centrom rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju za našu i susjedne županije, a mi smo uvijek bili vjeran partner na brojnim projektima te radu udruge pružali punu podršku, što ćemo nastaviti činiti i u budućnosti - rekao je Penava. Proširenje senzorne sobe omogućio je Hrvatski Caritas s donacijom od 17.000 eura.
- U zajedničkom djelovanju Ministarstva, Grada, Udruga civilnog društva i Crkve, koja je pokazala da su im krajnji korisnici u fokusu, bilo da su mladi, djeca ili beskućnici, pokazali smo da kao društvo možemo dogovoriti na sve izazove - rekao je ravnatelj Hrvatskog caritasa fra Tomislav Glavnik.

Kvalitetnijem radu ove udruge pridonijet će otvorenje kabineta za potpomognutu komunikaciju koji je opremljen asistivnom tehnologijom poput interaktivne ploče na kojoj su instalirani razni softverski programi za komunikaciju, Tobii komunikator kojim se upravlja pogledom oka te brojni jednostavni komunikatori i pomagala koja olakšavaju komunikaciju neverbalne djece.

Treći prošireni kabinet odnosi se na radnu terapiju koja potiče zdrav razvoj djetetovih funkcionalnih sposobnosti, koje mu omogućavaju maksimalnu neovisnost i samostalnost u aktivnostima samostalnog života. Ova udruga ima 24 zaposlenih, sedam opremljenih kabineta za rad i veliku sportsku dvoranu te sofisticirane uređene, multusenzornu opremu i drugo.
- Jedan od najboljih rehabilitacijskih centara za djecu s teškoćama u razvoju je upravo ovaj. Naša misija je bila svim roditeljima kojima i rana razvojna podrška i stručna procjena i poludnevni boravci, trebaju, omogućiti im proširenu mrežu pružatelja socijalnih usluga – rekao je Piletić.

Pročitano 284 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija