NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

U Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se ovogodišnja dodjela Suncokret ruralnog turizma za 2024.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se ovogodišnja dodjela Suncokret ruralnog turizma za 2024. Foto: K.B.

U Palači Srijem u Vukovaru upriličen je svečani prijem za dobitnike nagrade Suncokret ruralnog turizma iz Vukovarsko-srijemske županije.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić čestitao je svim dobitnicima kojih je iz naše županije ukupno osam u nekoliko kategorija, istaknuvši ogroman potencijal za razvoj ruralnoga turizma u našoj županiji. Riječ je o Izletištu Gondola, Sotin, koja je dobila zlatnu povelju u kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija. Srebrnu povelju u kategoriji ruralno turistički projekti dobili su Otočki Virovi, a tri su bronce dodijeljene u kategorijama craft turizam – OPG Abelo, Mirkovci, zatim projekti/nositelji zaštićenih marketinških oznaka – Prva kuća meda, Županja te aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoruKonjički klub Dunavski raj iz Vukovara. Posebno priznanje za tradicijsku (ruralnu) gastronomiju otišlo je na adresu Konobe Kovačević Lovas, posebno priznanje u kategoriji craft turizam dobila je Craft pivovara Vukovar, a u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru Udruga Posjeti Ilok za Ilok Wine Weekend. Turistički potencijal naše županije je velik, posebice kada je riječ o ruralnom turizmu koji je okosnica turizma ovog područja.
- Ove nagrade pokazuju kako dobro radimo te smo na pravom putu. Vrlo vrijedne nagrade, a koliko je broj nagrada pristiglih u našu županiju značajan, govori i to što će se dodjela Suncokret ruralnog turizma za 2024. dodjeljivati u Vukovarsko-srijemskoj županiji – najavio je Dekanić.

Na prijemu je bila Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo koja organizira tradicionalnu dodjelu Suncokreta ruralnoga turizma. Riječ je o projektu u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija. Da će se dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma za 2024. održati u našoj županiji, potvrdila je i Katica.
- Vukovarsko-srijemska županija je prošle godine odnijela najveći broj nagrada stoga će ove godine upravo ona biti domaćin. U svibnju će se objaviti natječaj, a komisija na teren kreće u rujnu/listopadu, a krajem studenog ili početkom prosinca, održat će se dodjela nagrada – rekla je Katica.

Jedna od nagrađenih je Luca Štrobilius vlasnica Izletišta Gondola Sotin koja je istaknula da je ova nagrada potvrda za njihov rad.
- Gondola je započela s radom 1981. godine, a 1991. godine morali smo napustiti selo. Povratkom u Sotin 2000. ponovno smo započeli s radom. Gastronomija nam je na prvom mjestu i to tradicionalna tradicija. Sin je otvorio obrt te će nastaviti raditi obiteljski posao i priču koju smo stvorili – rekla je Štrobilius.
Denis Zeko, vlasnik Konjičkog kluba Dunavski raj, dobio je brončanu povelju u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru", a ovu povelju smatra rezultatom dugogodišnjeg truda i rada koji datira od 2007. godine
- Zadovoljstvo i šlag na tortu da radimo dobru priču i da je to netko u Hrvatskoj prepoznao -
zaključio je.

Pročitano 243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija