NAJNOVIJE
Penava o izmjeni Zakona o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio je u Vukovaru o mogućnosti imenovanja Milorada Pupovca na čelo Odbora za nacionalne manjine, Zakonu o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika te Stjepi Bartulici.

(Petak, 14 Lipanj 2024 16:47)
Dabro: Radit ćemo na povećanju proizvodnje mesa i smanjenju administracije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je u Vinkovcima sastanak sa slavonskim svinjogojcima na temu „Stanje u svinjogojskom sektoru i prijedlozi za buduće razdoblje".

Na sastanku je bilo govora o posljedicama afričke svinjske kuge i problemima s kojima se svinjogojci susreću, a oni su mogli reći svoje mišljenje o provedenim mjerama, koliko su zadovoljni sa sredstvima koja su dobili zbog eutanazije svinja kao i o planiranim potporama.

- Htio sam čuti gdje je problem s obzirom na to da smo dobili informacije kako je puno zahtjeva za potpore odbijeno, pa smo imali konstruktivnu i zdravu, dobru raspravu s ciljem rješavanja problema, povećavanja fonda svinja. Politika Ministarstva poljoprivrede će biti povećanje samodostatnosti. Usmjerit ćemo se na pet ključnih točaka, između njih, jedna će biti proizvodnja mesa.  Zaključak je da Hrvatska nema poljoprivredu bez krave i krmače - rekao je ministar Dabro.

Program potpora je 50 milijuna eura, do sada je isplaćeno nešto više od 30, no isplate traju do kraja godine. Riječ je o potporama za izgubljenu dobit. 
- Ne bih govorio o tome koliko imamo, nego o tome koliko nam treba. Mi smo negdje na 50 posto ukupne proizvodnje. Ono što prvo trebamo riješiti je problem afričke svinjske kuge - poručio je na sastanku Dabro. 

Predsjednik Odjela za za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović smatra da poljoprivrednici mogu biti relativno zadovoljni sa sastankom. 

- S ovim sastankom danas smo relativno zadovoljni zato što je ministar došao među svinjogojce, saslušao njihove probleme. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smo iznijeli nekakve probleme i slijedove, ali opet, daleko je drugačije kada to ministar čuje od velikog broja uzgajivača. Ovakvih sastanaka bi trebalo biti više i češće bez obzira što se na ovakvim sastancima ne mogu donositi odluke i zaključci - rekao je Golubović. 

(Petak, 14 Lipanj 2024 15:15)
Započeo projekt „Pokloni mi osmijeh IV“

U Gradskom muzeju Vukovar održana je početna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh IV“ u sklopu poziva Zaželi, kojega provodi Grad Vukovar.

Cilj ovoga projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 186 starijih osoba i osoba s invaliditetom što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina na području grada Vukovara.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, dok će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu pružati 33 mjeseca. Ugovore o radu za 31 zaposlenicu i zaposlenika u muzeju je dodijelio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

- Vrijednost ovoga projekta je u tome što s jedne strane teže zapošljive osobe dobivaju zaposlenje, a s druge strane imamo skrb i brigu za naše starije i nemoćne sugrađane. Zahvaljujem Razvojnoj agenciji Vukovar na uspješno prijavljenim i provedenim projektima Grada Vukovara, od kojih je jedan upravo „Pokloni mi osmijeh IV“ – naglasio je Sušac.

Voditeljica projekta Ivana Brežnjak pojasnila je kako se kroz ovaj projekt, za razliku od prethodnih projekata iz poziva Zaželi, mogu zaposliti i muške osobe.
- Ove je godine projekt usmjeren isključivo na dobrobit korisnika odnosno uključivanje u zajednicu. Ove godine imamo mogućnost zaposliti osobe oba spola pa tako od 31 zaposlenog pružatelja usluge imamo zaposlenu i jednu mušku osobu – pojasnila je Brežnjak.

Osim pomoći u kući, kroz projekt će im biti podijeljeni i paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama.

Projekt „Pokloni mi osmijeh IV“ se provodi u sklopu Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Ukupna vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 1.488.000,00 eura. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda + (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“.

(Petak, 14 Lipanj 2024 14:18)
Krajem lipnja počinju radovi na sanaciji i proširenju Petrovačke dole

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava i direktor tvrtke Opera Group d.o.o. Srećko Babić potpisali su Ugovor o javnoj nabavi radova za sanaciju i proširenje odlagališta komunalnog otpada Petrovačka dola u Vukovaru. Time će započeti radovi na proširenju odlagališta odnosno izgradnji plohe D za koju je nakon dugotrajnog rješavanja imovinsko pravnih odnosa izrađena projektna dokumentacija te ishođena građevinska dozvola.

(Petak, 14 Lipanj 2024 12:58)
Nastavljeno suđenje petorici BBB-ovaca za napad na maloljetnike u Vukovaru

Na Općinskome sudu u Vukovaru jučer je održano ročište u postupku protiv petorice pripadnika navijačke skupine BBB Vukovar koje se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda skupini maloljetnika u sukobu koji se dogodio u središtu Vukovara 6.siječnja ove godine.

(Petak, 14 Lipanj 2024 09:33)
U petak i subotu tretiranje komaraca u Vukovaru

Veterinarska stanica Vukovar 14.  i 15. lipnja u vremenu od 19:30 do 23:00 h suzbijat će komarce sa zemlje na području Vukovara prema sljedećem rasporedu: 

  • 14. 6. 2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 15. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak, mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 14:37)
MORH raspisao natječaj za prijam vojnika/mornara i dočasnika u djelatnu vojnu službu

Ministarstvo obrane (MORH) raspisalo je javni natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika/mornara i do 20 dočasnika u djelatnu vojnu službu, s početkom službe 1. srpnja 2024. godine koja bi trajala dvije godine. 

Kandidati trebaju imati najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja - priopćio je MORH.

Prijem kandidata bit će proveden prema iskazanim potrebama po mjestu službe: Benkovac, Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Knin, Lučko, Petrinja, Pula, Orebić (Pelješac), Rijeka (Učka), Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb.

Probni rad ugovornih vojnika/mornara traje šest mjeseci, a na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane, telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:26)

Potpisan Ugovor o upravljanju zgradom „Radnički dom“

Potpisan Ugovor o upravljanju zgradom „Radnički dom“ Foto: Sandra Grgić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisao je u ponedjeljak s dekanom Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar Željkom Sudarićem Ugovor o upravljanju zgradom „Radnički dom” te mu uručio ključeve zgrade u koju će se preseliti veleučilište.

Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Rekonstrukcija zgrade „Radnički dom“  u Borovu naselju i prenamjena u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru“, a u sklopu provedbe Intervencijskog plana Grada Vukovara.Rekonstrukcija zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju te njegova prenamjena u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar kapitalni je projekt Grada Vukovara vrijednosti 8.818.267,23 eura, od čega je 5.403.093,41 eura bilo osigurano putem EU sredstava, 1.120.842,80 eura snosio je Grad Vukovar, a 2.294.131,02 eura bila su sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Gradonačelnik Ivan Penava je prilikom potpisivanja ugovora i uručivanja ključeva zahvalio gradskim službama i svim dionicima te partnerima na projektu koji doprinijeli pomogli da vukovarsko veleučilište dobije zgradu kakvu zaslužuje. 

- Ovaj projekt razvijamo jako dugo. U konačnici, Veleučilište je dobilo novu zgradu s prostorima koji su opremljeni po najvišim standardima za obrazovanje budućih studenata. Novi je ovo iskorak i za veleučilište, djelatnike i studente, ali jednako tako i za gradsku četvrt Borovo naselje jer s ovim projektom, ne samo da dobivamo novi izgled, dobivamo i bolje sadržaje, a tu su i indirektni efekti poput skoka cijena najmova i kvadrata stambenih objekata. Siguran sam da će djelatnici i više od tisuću studenata veleučilišta nastaviti koristiti blagodati novih uvjeta - rekao je gradonačelnik Penava. 

Grad Vukovar proveo je i unutarnje opremanje „Radničkog doma“, u suradnji s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, što je obuhvatilo potpuno opremanje zgrade namještajem, opremanje računalnom i fitness opremom te opremanje prostora za fizikalnu terapiju u svrhu izvođenja studija fizioterapije. Ukupna vrijednost unutarnjeg opremanja iznosila je 813.541,77 eura s PDV-om.

Gradonačelnik je komentirao pitanje studentskog doma i prenamjene tzv. Samačkog hotela.
- Postoji potencijal te zgrade i mi smo ga prepoznali. Projekt imamo u vidu i kroz razdoblje od tri do pet godina mogli bismo ići u realizaciju. Što se tiče statusa objekta, on je imovina Republike Hrvatske, a novi zakon na upravljanje ga nalaže, u ovom slučaju, Gradu Vukovaru. Nakon što riješimo prioritete u sklopu ITU mehanizma koji su postavljeni poput Grand Hotela i nove zatvorene teniske dvorane u Vukovaru te nakon što uredimo javni prijevoz, usredotočit ćemo se na taj objekt – pojasnio je gradonačelnik.

Dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar Željko Sudarić zahvalio je svima koji su zajedničkim djelovanjem omogućili da veleučilište krene u novo poglavlje s najboljim studentskim standardom u Republici Hrvatskoj.
- Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli tome da krenemo u jedno novo poglavlje s najboljim studentskim standardom u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. Imamo jedan impresivan objekt koji će privlačiti studente iz Hrvatske i inozemstva te sam siguran da ćemo biti među vodećima po studentskom standardu i kvaliteti visokog obrazovanja. Novi prostor nudi sve što nam je potrebno - rekao je Sudarić pojašnjavajući kako je sve spremno za preseljenje te se selidbi nada u kratko vrijeme.

Pročitano 300 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija