NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću Foto: Klaudija Boras

Rebalansom, proračun grada Vukovara za ovu godinu uvećan je za preko 15 milijuna eura.

Ovim su izmjenama proračuna rashodi s 81,2 milijuna eura povećani na 96,3 milijuna eura. Zašto je došlo do povećanja objasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
- Dvije su stavke koje su mi potrebne za naglasiti, razlozi zašto je došlo do rebalansa proračuna ovako rano u godini. Prvo je presuda po predmetu ZOIS dakle regionalnom odlagalištu otpada. Udio grada Vukovara u cijeloj toj priči je u financijskom iznosu na razini oko 1,5 milijuna eura koje moramo iz gradskog proračuna po presudi isplatiti zbog izgubljenog spora i ono što mi je posebno bitno naglasit,  to ćemo isplatiti bez ikakvih zaduživanja ili dizanja cijena na uštrb građana. To mi je iznimno bitno za reći, zašto, zato što u proteklih deset godina kako i jesam na mjestu gradonačelnika, svjestan sam potencijalno negativnog ishoda ove presude i kad god su bile dobre godine, dobro vrijeme, gledali smo akumulirati ta sredstva i čuvati ih za možebitno negativan ishod. Nažalost to se i dogodilo, da tu nikog ne zavaravam nisam sretan, mogli smo tih 1,5 milijuna eura uložiti u bilo što drugo, u djecu, u građane treće životne dobi, u infrastrukturu, u sportske, kulturne objekte, u bilo što drugo, apsolutno. Nažalost, to će sada i zbog neodgovornih politika putem presude otići tvrtkama koje očito na to imaju pravo, međutim i s druge strane, posebno mi je bitno naglasiti da će sam proračun grada Vukovara to izdržati i bez nekakvih stresova, udara i tako dalje. Ono drugo što je izuzetno bitno za reći i zašto je došlo do rebalansa su naravno i promjene u troškovniku dvaju kapitalnih projekta, park šume Adica, riječ je o adrenalinskom parku i šetnici koji također dovodi do značajnog povećanja do kojega je nažalost došlo zbog odustajanja od poslova i završavanja tvrtke u predstečaju, gdje nije došlo do povlačenja osiguranih EU sredstava tako da je došlo do korekcije u samom proračunu u iznosu od 3 milijuna eura dakle gotovo 22 milijuna kuna - rekao je Penava. I zasigurno, bila je ovo najvažnija točka dnevnoga reda, koji je imao još 21 točku.

 

ŽUSTRA RASPRAVA OKO IZGRADNJE SPOMEN-OBILJEŽJA, BILIĆ PORUČIO: NE DOPUŠTAMO DA SE IZJEDNAČAVA PITANJE ŽRTVE I AGRESORA, NA PROVOKACIJE ĆEMO REAGIRATI!
No potpuno neočekivano, burne reakcije, povišene tonove, uz sve iskorištene replike, kao i demonstrativno napuštanje sjednice od strane pojedinih vijećnika iz redova SDSS, DSS-a i HNS-a izazvalo je izglasavanje 14. točke dnevnoga reda, odnosno, donošenje programa izmjene i dopune programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara u 2024. godini. Naime, spomenutim programom u gradskom proračunu dio sredstava, točnije 100 tisuća eura, namijenjeno je za financiranje izgradnji spomen-obilježja na području Vukovara. Pa se tako vijećnik DSS-a Srđan Milaković, još za vrijeme aktualnoga sata osvrnuo na izgradnju spomenika u Vukovaru s pitanjem „je li dosta spomenika?“, a do eskalacije je došlo i na samoj sjednici.
- Do sada su postojale određene zamjerke građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kada je u pitanju izgradnja spomenika u Vukovaru, koje su išle u dva smjera. Jedan smjer je bio o potrebi manje izgradnje spomenika obzirom na njihov broj u Vukovaru, a drugi se odnosio na smislenosti pojedinih spomenika i troškova za njihovu izgradu. Moje pitanje je : je li dosta spomenika u gradu Vukovaru? - upitao je Milaković.
Predsjednik kluba vijećnika Domovinskog pokreta Domagoj Bilić, ocijenio je Milakovićev upiti provokacijom.
- Na današnjoj sjednici ponovno smo svjedočili netrpeljivosti vijećnika iz redova Demokratskih saveza Srba prema obilježjima i spomenicima Domovinskog rata. Domovinski pokret ne može dopustiti i strogo osuđuje da se u predstavničkom tijelu Grada Vukovara već duže vrijeme kontinuirano pokušava zabraniti isticanje tužne i bolne, ali ponosne prošlosti, na kojoj je izgrađena suverena Hrvatska država. Potporu vijećniku Milakoviću( DSS) pružio je i vijećnik Dejan Drakulić( SDSS) koji je javno na sjednici izrazio žaljenje za vremenima takozvane paradržave „SAO Krajine” u kojoj su bili napušteni i ostavljeni u ruševinama grada od onih koji su obećavali neki bolji život. Na kraju su taj bolji život dobili tek povratkom prognanika i razdobljom obnove nakon mirne reintegracije. Nažalost, kao država dopustili smo da oni lokalni političari koji nikad ne dolaze na obilježavanja državnih blagdana, a da ne spominjem obilježavanja ratnih stradanja našega grada. Kontinuirano na sjednicama spominju i negoduju po pitanju spomenika, ali i svih obilježja Domovinskog rata. Jasno smo kao stranka, Domovinski pokret, okrenuti budućnosti grada i naše države, ali također ne dopuštamo da se povijest pokušava promijeniti i izjednačiti pitanje žrtve i agresora - ustvrdio je je Bilić.

VIJEĆNICI NAPUŠTALI SJEDNICU GRADSKOGA VIJEĆA
Prethodno je pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je osnovano povjerenstvo za spomen-obilježja, a čiji su članovi stručne osobe. Povjerenstvo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve do sada donesene odluke su bile jednoglasne, a kako bi sve bilo transparentno, bilo je potrebno dodati stavku u proračunu, pojasnio je Dimić. Sjednicu Gradskoga vijeća napustio je Nenad Bučko, vijećnik HNS-a, ustvrdivši na izlasku iz gradske vijećnice kako ne mora slušati raspravu koja je u tom trenutku poprimila poprilično negativan ton. Nedugo zatim sjednicu su napustili i članovi SDSS-a Dejan Drakulić te zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar. Unatoč tome, sjednica je i dalje imala kvorum te su većinom glasova usvojene preostale točke dnevnog reda.

Pročitano 382 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija