NAJNOVIJE
Penava o izmjeni Zakona o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio je u Vukovaru o mogućnosti imenovanja Milorada Pupovca na čelo Odbora za nacionalne manjine, Zakonu o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika te Stjepi Bartulici.

(Petak, 14 Lipanj 2024 16:47)
Dabro: Radit ćemo na povećanju proizvodnje mesa i smanjenju administracije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je u Vinkovcima sastanak sa slavonskim svinjogojcima na temu „Stanje u svinjogojskom sektoru i prijedlozi za buduće razdoblje".

Na sastanku je bilo govora o posljedicama afričke svinjske kuge i problemima s kojima se svinjogojci susreću, a oni su mogli reći svoje mišljenje o provedenim mjerama, koliko su zadovoljni sa sredstvima koja su dobili zbog eutanazije svinja kao i o planiranim potporama.

- Htio sam čuti gdje je problem s obzirom na to da smo dobili informacije kako je puno zahtjeva za potpore odbijeno, pa smo imali konstruktivnu i zdravu, dobru raspravu s ciljem rješavanja problema, povećavanja fonda svinja. Politika Ministarstva poljoprivrede će biti povećanje samodostatnosti. Usmjerit ćemo se na pet ključnih točaka, između njih, jedna će biti proizvodnja mesa.  Zaključak je da Hrvatska nema poljoprivredu bez krave i krmače - rekao je ministar Dabro.

Program potpora je 50 milijuna eura, do sada je isplaćeno nešto više od 30, no isplate traju do kraja godine. Riječ je o potporama za izgubljenu dobit. 
- Ne bih govorio o tome koliko imamo, nego o tome koliko nam treba. Mi smo negdje na 50 posto ukupne proizvodnje. Ono što prvo trebamo riješiti je problem afričke svinjske kuge - poručio je na sastanku Dabro. 

Predsjednik Odjela za za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović smatra da poljoprivrednici mogu biti relativno zadovoljni sa sastankom. 

- S ovim sastankom danas smo relativno zadovoljni zato što je ministar došao među svinjogojce, saslušao njihove probleme. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smo iznijeli nekakve probleme i slijedove, ali opet, daleko je drugačije kada to ministar čuje od velikog broja uzgajivača. Ovakvih sastanaka bi trebalo biti više i češće bez obzira što se na ovakvim sastancima ne mogu donositi odluke i zaključci - rekao je Golubović. 

(Petak, 14 Lipanj 2024 15:15)
Započeo projekt „Pokloni mi osmijeh IV“

U Gradskom muzeju Vukovar održana je početna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh IV“ u sklopu poziva Zaželi, kojega provodi Grad Vukovar.

Cilj ovoga projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 186 starijih osoba i osoba s invaliditetom što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina na području grada Vukovara.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, dok će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu pružati 33 mjeseca. Ugovore o radu za 31 zaposlenicu i zaposlenika u muzeju je dodijelio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

- Vrijednost ovoga projekta je u tome što s jedne strane teže zapošljive osobe dobivaju zaposlenje, a s druge strane imamo skrb i brigu za naše starije i nemoćne sugrađane. Zahvaljujem Razvojnoj agenciji Vukovar na uspješno prijavljenim i provedenim projektima Grada Vukovara, od kojih je jedan upravo „Pokloni mi osmijeh IV“ – naglasio je Sušac.

Voditeljica projekta Ivana Brežnjak pojasnila je kako se kroz ovaj projekt, za razliku od prethodnih projekata iz poziva Zaželi, mogu zaposliti i muške osobe.
- Ove je godine projekt usmjeren isključivo na dobrobit korisnika odnosno uključivanje u zajednicu. Ove godine imamo mogućnost zaposliti osobe oba spola pa tako od 31 zaposlenog pružatelja usluge imamo zaposlenu i jednu mušku osobu – pojasnila je Brežnjak.

Osim pomoći u kući, kroz projekt će im biti podijeljeni i paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama.

Projekt „Pokloni mi osmijeh IV“ se provodi u sklopu Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Ukupna vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 1.488.000,00 eura. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda + (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“.

(Petak, 14 Lipanj 2024 14:18)
Krajem lipnja počinju radovi na sanaciji i proširenju Petrovačke dole

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava i direktor tvrtke Opera Group d.o.o. Srećko Babić potpisali su Ugovor o javnoj nabavi radova za sanaciju i proširenje odlagališta komunalnog otpada Petrovačka dola u Vukovaru. Time će započeti radovi na proširenju odlagališta odnosno izgradnji plohe D za koju je nakon dugotrajnog rješavanja imovinsko pravnih odnosa izrađena projektna dokumentacija te ishođena građevinska dozvola.

(Petak, 14 Lipanj 2024 12:58)
Nastavljeno suđenje petorici BBB-ovaca za napad na maloljetnike u Vukovaru

Na Općinskome sudu u Vukovaru jučer je održano ročište u postupku protiv petorice pripadnika navijačke skupine BBB Vukovar koje se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda skupini maloljetnika u sukobu koji se dogodio u središtu Vukovara 6.siječnja ove godine.

(Petak, 14 Lipanj 2024 09:33)
U petak i subotu tretiranje komaraca u Vukovaru

Veterinarska stanica Vukovar 14.  i 15. lipnja u vremenu od 19:30 do 23:00 h suzbijat će komarce sa zemlje na području Vukovara prema sljedećem rasporedu: 

  • 14. 6. 2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 15. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak, mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 14:37)
MORH raspisao natječaj za prijam vojnika/mornara i dočasnika u djelatnu vojnu službu

Ministarstvo obrane (MORH) raspisalo je javni natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika/mornara i do 20 dočasnika u djelatnu vojnu službu, s početkom službe 1. srpnja 2024. godine koja bi trajala dvije godine. 

Kandidati trebaju imati najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja - priopćio je MORH.

Prijem kandidata bit će proveden prema iskazanim potrebama po mjestu službe: Benkovac, Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Knin, Lučko, Petrinja, Pula, Orebić (Pelješac), Rijeka (Učka), Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb.

Probni rad ugovornih vojnika/mornara traje šest mjeseci, a na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane, telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:26)

U Osijeku će uskrsnice dobiti 10 tisuća umirovljenika, povećan i iznos i cenzus za isplatu

U Osijeku će uskrsnice dobiti 10 tisuća umirovljenika, povećan i iznos i cenzus za isplatu Foto: Grad Osijek

Ove su godine u osječkoj gradskoj upravi odlučili povisiti i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica umirovljenicima. Tako će umirovljenici s mirovinom do 450 eura dobiti uskrsnice u iznosima od 35 do 70 eura. Osim njih, uskrsnice će dobiti i osobe u socijalnoj potrebi koje primaju naknadu za troškove stanovanja, nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici i to u iznosu do 40 eura. Po prvi će put uskrsnicu dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, u iznosu od 55 eura. Konkretno, u odnosu na uskrsnice 2021. godine, povećan je cenzus mirovine s oko 290 na 450 eura, a raspon novčanih iznosa povećan je s 13 do 53 eura na 35 do 70 eura. Sve su ove novine najavljene na konferenciji za medije osječkoga gradonačelnika Ivana Radića koji je pojasnio da su umirovljenici ove godine razvrstani u četiri skupine sukladno iznosu mirovine koju primaju.

OD 35 DO 70 EURA

- Najveći iznos uskrsnice od 70 eura dobit će oni s najmanjom mirovinom, do 160 eura. Umirovljenici s mirovinom između 160 i 230 eura dobit će uskrsnicu od 45 eura, oni s mirovinom od 230 eura do 300 dobit će uskrsnicu u iznosu od 40 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 300 i 450 eura primiti uskrsnicu od 35 eura. Grad Osijek ulaže u sve dobne skupine našega grada, pa tako i u naše umirovljenike. Kao što znamo, dugogodišnji problem na području grada je smještaj u domu za umirovljenike, pa smo ove godine u proračunu osigurali pet milijuna eura kako bismo nadogradili Dom za umirovljenike na Drinskoj ulici. To je projekt u koji krećemo s Osječko-baranjskom županijom. Također financiramo rad umirovljeničkih udruga, kao i rad dnevnih boravaka po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Ove godine uveli smo i financiranje obroka za umirovljenike koji su socijalno ugroženi – istaknuo je na konferenciji Radić, poželjevši ujedno svim osječkim umirovljenicima sretan i blagoslovljen Uskrs.

ZA USKRSNICE I BOŽIĆNICE 540 TISUĆA EURA

Procjene su da će uskrsnicu primiti oko 10 tisuća umirovljenika u tom gradu. Najavljeno je i da će za isplatu božićnica također povisiti cenzus i novčani iznos. Ukupno je za uskrsnice i božićnice iz osječkog gradskog proračuna osigurano 540 tisuća eura

– U zadnja dva mjeseca imali smo isplatu božićnice, doček Nove godine, proslavu 50 godina braka za Valentinovo i danas smo ovdje radi uskrsnica – rekao je na konferenciji Drago Šerić, prvi potpredsjednik osječkoga Gradskog vijeća, naglasivši kontinuiranu brigu gradske uprave za umirovljeničku populaciju i činjenicu da je iz gradskoga proračuna prošle godine izdvojeno 350 tisuća eura za uskrsnice i božićnice, a ove godine 540 tisuća.

USKRSNICA STIŽE POŠTOM NA KUĆNU ADRESU

Po riječima Romane Kovačević, službenice za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, uskrsnicu će dobiti i umirovljenici koji primaju mirovinu iz dva ili više izvora, odnosno koji su korisnici i inozemne mirovine kao i oni koji rade na pola radnog vremena ukoliko njihova ukupna primanja ne prelaze iznos od 450 eura.

- Te skupine umirovljenika trebaju se prijaviti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo najkasnije do 29. ožujka 2024. Umirovljenici koji mirovinu ostvaruju u Republici Hrvatskoj ne trebaju se prijavljivati za isplatu uskrsnice. Isplata kreće početkom ožujka te će se obaviti putem poštanske uputnice na kućne adrese primatelja – pojasnila je Kovačević.

Pročitano 351 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija