Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Sutra proslava blagdana Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe u Ilači Blagdan Velike Gospe u Ilači opcina-tovarnik.hr

Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan, sutra će se tradicionalno svečano slaviti u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Rematama.

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio Papa Pio XII. 1950. godine, te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom. Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerima odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana.

Pročitano 1535 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI