NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

Mjerenjem razine šećera u krvi i krvnoga tlaka u Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika

Mjerenjem razine šećera u krvi i krvnoga tlaka u Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika Foto: Klaudija Boras

U Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika koji se inače svake godine obilježava 11. veljače, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. 

Ovaj datum izabran je kada se slavi spomendan Gospe Lurdske, jer je njezino svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti za svoje zdravlje. Cilj Svjetskoga dana bolesnika je poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se potiče sve ljude da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Poručuje se i kako se nitko se ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za svoju bolest te da oboljeli zaslužuju našu pomoć, suosjećanje i utjehu koja ništa ne košta, a predstavlja podršku i ohrabrenje na putu do poboljšanja zdravlja i nestanka bolesti. Svjetski dan bolesnika obilježen je i u Vukovaru. Patronažna služba Doma zdravlja Vukovar mjerenjem razine šećera u krvi te krvnoga tlaka obilježila je ovaj dan, pojasnila je Ahnetka Stjepanović, glavna sestra u Domu zdravlja Vukovar.
- Osim u Vukovaru, ovu akciju organizirali smo i u Iloku i u ambulanti u Lovasu. Patronažne sestre i tehničari posjetiteljima su mjerili krvni tlak i šećer u kriv. Cilj nam je obilježiti ovaj dan, a koji ima poruku da nije dobro da je čovjek sam, a zapravo upućuje najviše na palijativne bolesnike. Bazirali smo se na preventivne aktivnosti kako bi se spriječile teže bolesti. Odaziv građana je bio izvrstan, a brojne smo nakon mjerenja šećera i krvnoga tlaka uputili da se jave svojim obiteljskim liječnicima – istaknula je Stjepanović.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš istaknuo je kako Grad Vukovar podržava ovakve hvalevrijedne javnozdravstvene akcije.
- Podržavamo ovakve akcije kroz sponzorstvo i donacije. Tijekom godine održava se niz simpozija o prevenciji i važnosti brojnih bolesti. Rado se uključujemo u te akcije, a podsjetio bih i kako je prošle godine održan Festival zdravlja. Dom zdravlja podržavamo kroz savjetovalište za dojilje. Mislim da u Vukovaru imamo kvalitetnu zdravstvenu skrb i ovom prilikom se zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima na velikom angažmanu i pristupu prema bolesnicima - zaključio je Paloš.

 

Pročitano 203 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija