Mjerenjem razine šećera u krvi i krvnoga tlaka u Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika

Mjerenjem razine šećera u krvi i krvnoga tlaka u Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika Foto: Klaudija Boras

U Vukovaru obilježen Svjetski dan bolesnika koji se inače svake godine obilježava 11. veljače, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. 

Ovaj datum izabran je kada se slavi spomendan Gospe Lurdske, jer je njezino svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti za svoje zdravlje. Cilj Svjetskoga dana bolesnika je poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se potiče sve ljude da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Poručuje se i kako se nitko se ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za svoju bolest te da oboljeli zaslužuju našu pomoć, suosjećanje i utjehu koja ništa ne košta, a predstavlja podršku i ohrabrenje na putu do poboljšanja zdravlja i nestanka bolesti. Svjetski dan bolesnika obilježen je i u Vukovaru. Patronažna služba Doma zdravlja Vukovar mjerenjem razine šećera u krvi te krvnoga tlaka obilježila je ovaj dan, pojasnila je Ahnetka Stjepanović, glavna sestra u Domu zdravlja Vukovar.
- Osim u Vukovaru, ovu akciju organizirali smo i u Iloku i u ambulanti u Lovasu. Patronažne sestre i tehničari posjetiteljima su mjerili krvni tlak i šećer u kriv. Cilj nam je obilježiti ovaj dan, a koji ima poruku da nije dobro da je čovjek sam, a zapravo upućuje najviše na palijativne bolesnike. Bazirali smo se na preventivne aktivnosti kako bi se spriječile teže bolesti. Odaziv građana je bio izvrstan, a brojne smo nakon mjerenja šećera i krvnoga tlaka uputili da se jave svojim obiteljskim liječnicima – istaknula je Stjepanović.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš istaknuo je kako Grad Vukovar podržava ovakve hvalevrijedne javnozdravstvene akcije.
- Podržavamo ovakve akcije kroz sponzorstvo i donacije. Tijekom godine održava se niz simpozija o prevenciji i važnosti brojnih bolesti. Rado se uključujemo u te akcije, a podsjetio bih i kako je prošle godine održan Festival zdravlja. Dom zdravlja podržavamo kroz savjetovalište za dojilje. Mislim da u Vukovaru imamo kvalitetnu zdravstvenu skrb i ovom prilikom se zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima na velikom angažmanu i pristupu prema bolesnicima - zaključio je Paloš.

 

Pročitano 233 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase