Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

S namjerom očuvanja sjećanja na ljude i događaje iz Domovinskog rata kroz gradnju objekata memorijalnog karaktera, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2024. godini.

Spomen-obilježja vezana za Domovinski rat na području Republike Hrvatske čija će izgradnja odnosno postavljanje ili uređenje biti sufinancirani sredstvima Državnog proračuna u 2024. godini jesu arhitektonsko, kiparsko ili drugo djelo, reljef, spomen-ploča, spomenik, građevina ili drugi objekt, sve primjerene estetske vrijednosti, spomen-soba, spomen-kuća ili spomen-dom te spomen-područje sve primjerene estetske vrijednosti, stroj, prijevozno sredstvo, vojna tehnika i slično, koje je izvan redovne uporabe, a koje se postavlja u prostor.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Javnog poziva su udruge iz Domovinskog rata i jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Uvjeti za jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave su da imaju pravnu osobnost na području Republike Hrvatske, da u proračunu za tekuću godinu imaju planiran dio sredstava za izgradnju, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja i da su opravdale namjenski utrošak prethodno odobrenih sredstava s naslova Ministarstva hrvatskih branitelja (osim aktivnosti koje su i tijeku).

Jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave koje podnose zahtjev za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja moraju dokazati partnerstvo s najmanje jednom udrugom iz Domovinskog rata koja na njezinom području djeluje minimalno godinu dana.
Podnositelji zahtjeva mogu prijaviti izgradnju jednog spomen-obilježja na području Republike Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine

Javni poziv otvoren je do 29. ožujka 2024. godine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja ili na e-adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pročitano 224 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase