NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

U Vukovaru sve više turista, noćenja i kruzera

Predstavljanje turističkih rezultata Predstavljanje turističkih rezultata Milan Paun

Na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava je s direktoricom Turističke zajednice Grada Vukovara Marinom Sekulić predstavio turističke rezultate u Vukovaru ostvarene prošle godine. 

Rečeno je da su ostvareni iznimni turistički rezultati jer su Vukovar posjetila 55.924 gosta, a ostvareno je 87.863 noćenja. U odnosu na 2022. godinu to je povećanje od 41,26% u dolascima te povećanje od 33,35% u pogledu noćenja.

Kada se u obzir uzmu dolasci i noćenja turista bez školskih ekskurzija, prošla je godina nadmašila i rekordnu 2019. godinu s porastom od 10,14% u dolascima i 11,11% u noćenjima. Posjetila su nas 18.262 turista i ostvareno 38.460 noćenja.

Dunavom je pristiglo 347 kruzera s 45.857 putnika, a otvoreno je 27 novih smještajna objekta te Vukovar sada raspolaže s 1.124 ležaja.

- Zadovoljstvo mi je izvijestiti javnost o iznimno dobroj protekloj godini iz aspekta turizma u Vukovaru. O svemu najviše govori i činjenica da je turistička sezona u našem gradu produžena do posljednjeg dana godine jer su i 31. prosinca u Vukovar pristizali kruzeri s turistima. Dunavom nam je pristiglo 347 kruzera s 45.857 putnika, najviše iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske – rekao je gradonačelnik i dodao kako Vukovaru nedostaje smještajnih kapaciteta hotelskog tipa ističući to kao stavku na kojoj treba raditi, ali i u kojoj se očekuju promjene u skorom vremenu.

Istaknuo je kako su u tijeku i projekti koje će doprinijeti dodatnoj turističkoj atraktivnosti, poput projekta Arheološkog parka Vučedol, projekta Adica gdje se gradi nova šetnica preko Vuke te adrenalinski park, ali dodane vrijednosti kriju se i u novom lukobranu na obali Dunava.

Gradonačelnik je zahvalio svim turističkim djelatnicima na postignutim rezultatima.

Direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić rekla je vukovarske atrakcije bilježe odličnu posjećenost.

- Vukovarski vodotoranj dobitnik je plakete Plautilla za najbolji projekt obnove i valorizacije kulturno povijesne baštine, a prepoznato je i bogatstvo ruralnog turizma jer su tri nagrade Suncokret ruralnog turizma stigle u Vukovar. Ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo je iznimno visoko. Ocjenu 93/100 potvrđuju mjerenja kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji IQM Destination Vukovar – navela je Sekulić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić podsjetila je kako Grad Vukovar od prošle godine provodi mjeru potpora u turizmu kroz koje je 20 subjekata iz grane turizma ostvarilo pravo na bespovratne potpore u svrhu unaprjeđenja svojih usluga koje nude turistima, a za tu je namjenu u gradskom proračunu osigurano 66.000 eura.

Pročitano 495 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija