NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Održan okrugli stol "Aktualnosti i perspektive navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj"

Održan okrugli stol  "Aktualnosti i perspektive navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj" Foto: Sandra Grgić

HGK - Županijska komora Vukovar i Hrvatska udruga za navodnjavanje održali su u Županijskoj komori u Vukovaru okrugli stol pod nazivom "Aktualnosti i perspektive navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj". 

Okrugli stol okupio je stručnjake, istraživače, poljoprivrednike i predstavnike vlasti koji su razgovarali o trenutnim izazovima i mogućnostima vezanim uz navodnjavanje poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.

Ciljevi ovog okruglog stola bili su razmjena informacija o trenutnom stanju navodnjavanja u poljoprivredi, razmatranje perspektiva i inovacija u području navodnjavanja poljoprivrednih površina, identifikacija ključnih izazova i problema vezanih uz navodnjavanje i suradnja svih dionika u rješavanju aktualne problematike i kreiranju modela i aktivnosti koji će biti na korist poljoprivrednim proizvođačima i pridonijeti održivosti poljoprivrede Republike Hrvatske, kao i osiguranju samodostatnosti u proizvodnji hrane. 

Moderator okruglog stola bio je Bojan Stipešević profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je govorio o problemima uz i oko navodnjavanja.
- Jedan od najvećih problema s kojima smo suočeni je globalno zatopljenje i na području Slavonije i Baranje prijeti nam opustinjavanje i nedostatak vode u regularnim intervalima, a na koje smo do sada mogli računati i mi se tome moramo prilagoditi. Jedini način za opstanak proizvodnje je korištenje rijeka koje imamo kod nas Savu, Dravu i Dunav i da tu vodu, koja bespovratno odlazi s naših prostora, prvo protjeramo kroz naše njive i tek onda potjeramo dalje. Mislim da bi s ovoga skupa svi trebali otići svjesni da nemamo dovoljno znanja o navodnjavanju općenito – rekao je prije početka okruglog stola Stipešević.

Na temu navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njegovim prilikama i izazovima govorila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Magdalena Parat.
- Na području Vukovarsko-srijemske županije, od plana navodnjavanja koji je donesen 2006. godine, imamo aktivna četiri sustava javnog navodnjavanja. To je nešto manje od dvije tisuće hektara koji su pokriveni sustavom javnog navodnjavanja, a u pripremi su još dva sustava. Važno je naglasiti da danas, kada je suša svakodnevno prisutna, bez sustava navodnjavanja nećemo moći ni u primarnoj proizvodnji, a u konačnici nećemo se moći baviti ni kulturama koje su nekako prepoznatljive za Hrvatsku – pojasnila je pročelnica Parat.

Uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek na okruglom su stolu sudjelovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora, Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivrednog instituta Osijekte predstavnici nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili praktične primjere i svoja iskustva s navodnjavanjem.

 

Pročitano 278 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija