NAJNOVIJE
Na snagu stupile nove cijene goriva: Benzin skuplji za četiri, dizel za jedan cent

Vozače od danas na benzinskim postajama čekaju nove, više cijene goriva.

(Utorak, 27 Veljača 2024 10:44)
EK provodi anketu za dobavljače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Europska komisija svake godine provodi istraživanje o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima s ciljem dobivanja povratne informacije o pojavnosti nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te djelotvornosti mjera koje su države članice poduzele u kontekstu Direktive (EU) 2019/633. 

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:33)
Manje oružja, manje tragedija: Policija poziva na vraćanje oružja i eksplozivnih sredstava,

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici na području operativne nadležnosti Policijske postaje Vinkovci, u subotu, 24. veljače, a temeljem ishođenog sudskog naloga, obavili pretragu doma i drugih prostorija na jednoj adresi.

Pretragom su policijski službenici pronašli i oduzeli tri automatske puške, 14 pripadajućih spremnika i ukupno 410 raznovrsnih komada streljiva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju u kaznenu i prekršajnu odgovornost osobe koja je nezakonito posjedovala oružje i streljivo.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju da akcija „Manje oružja, manje tragedija“ još uvijek traje i pozivamo građane, koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji koja će ga na siguran način izuzeti. 

Od 22. siječnja do 26. veljače 2024. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u devet dojava o dragovoljnoj predaji minsko-eksplozivnih sredstava te u deset dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

Policijski službenici su s 19 lokacija na siguran način izuzeli ukupno 14 ručnih bombi, 10 mina, jednu minobacačku granatu, dvije puške, četiri zračne puške, jednu poluautomatsku pušku, jedan spremnik za pušku, jedan pištolj, jednu elektrodetonatorsku kapislu,  različite dijelove oružja i 2686 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite su preuzeli pronađeno i predano oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i pohranili ih u skladište Policijske uprave do uništenja.

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:29)
U Vukovaru predstavljena knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru predstavljena je knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“. Recenzenti knjige su Ozren Žunec i Vlatko Cvrtila, dok je urednik knjige dr. sc. Robert Mikac.

Prema riječima urednika knjige Mikca knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću” predstavlja vrlo značajno istraživanje na ovu temu, u kojem skupina autora raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

- Ovo je druga po redu knjiga i proučava nacionalnu sigurnost iz različitih aspekata. Duboko vjerujemo da naša nacionalna sigurnost nije samo ono što se kaže vojska, policija i represivne službe već da je to čitav spektar područja koje je vrijedno istraživati. U ovoj knjizi imamo deset poglavlja, eminentnih stručnjaka u kojima svatko iz svog područja stručnosti istražuje, opisuje i predlaže što bi to trebalo biti drugačije u području nacionalne sigurnosti – rekao je Mikac pojašnjavajući kako je knjiga namijenjena široj publici odnosno svim zainteresiranim za područje sigurnosti, formiranje sistema, upravljanje, koordinaciju i suradnju brojnih aktera na različitim razinama nacionalne sigurnosti.

Knjigu je u Vukovaru, uz urednika knjige, predstavio i dr. sc. Stjepan Šterc, ujedno i jedan od koautora.

Knjiga ima deset poglavlja, a teme i autori, odnosno koautori su: Međureligijski dijalog - Aziz Hasanović; Sustav nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske - Siniša Tatalović i Dario Malnar; Strategija/strategije nacionalne sigurnosti i izazovi geopolitičkog položaja Republike Hrvatske - Marta Zorko; Hibridne prijetnje (opasnosti) - Gordan Akrap, Duje Ančić i Marko Vrančić; Informacijska i kibernetička sigurnost u okviru nacionalne sigurnosti - Dražen Ljubić; Otporni gradovi - Ivana Keser; Ekstremizam i radikalizacija - Krešimir Mamić; Sigurnosne provjere pravosudnih dužnosnika kao pomoćno sredstvo za otklanjanje korupcijskih rizika u pravosuđu - Kristian Turkalj i Josip Turkalj; Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću i fondovi Europske unije (2021.–2027.) - Tomislav Belovari; Hrvatski demografski i migracijski sigurnosni izazovi - Stjepan Šterc.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 18:27)
Upravljao vozilom pod utjecajem opojne droge

Iz Pu vukoavrsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - istok u petak 23. veljače  oko 11,30 sati na odmorištu autoceste A3 postupili prema 40-godišnjem državljaninu Republike Srbije, koji je upravljao osobnim automobilom srpskih registracijskih oznaka.

Tijekom policijskog postupanja, uz pozitivnu reakciju službenog policijskog psa, te provedenog kriminalističkog istraživanja, od 40-godišnjaka je oduzeto 12,7 grama marihuane, a nakon preliminarnog testiranja bio je pozitivan na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Stranac je, nakon što je smješten u posebne prostorije,  prekršajno prijavljen zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon dovršenog postupanja 40-godišnjak je platio navedene kazne te mu je određena zaštita mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 15:40)
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)
Od 11.ožujka kreće isplata usksnica vinkovačkim umirovljenicima

Održana je sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, a bilo je riječi o podizanju cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike u odnosu na prošlu godinu. Naime,već je objavljeno iz vinkovačke gradske uprave o povećanju toga cenzusa koje su sada prihvatili i članovi Odbora pa će tako umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura. Ukupno, preko 3800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice za što je osigurano 190 tisuća eura u gradskome proračunu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:37)

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, ukupne vrijednosti 3.468.672,88 eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2019., a završava 31. prosinca 2023. godine.

-Zadovoljni smo provedbom projekta i trenutno smo na nekih 75% iskorištenosti sredstava. Naše usluge su bez naknade i zapravo sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije nam se mogu javiti, a mi ćemo im pomoći u pripremi i provedbi projekata - istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Provedbom projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ osiguran je kontinuitet u usmjeravanju razvojnih procesa kako bi se nastavio trend povećanja konkurentnosti, rasta kvalitete života i održivog razvoja na našem području, a projekt je, poručuju, od velike važnosti za razvoj cijele županije. Tijekom nepunih pet godina trajanja projekta RA VSŽ je bez naknade pružala tehničku pomoć javnopravnim tijelima s područja županije putem pripreme i provedbe razvojnih programa i projekata od interesa za razvoj županije, izrade županijske razvojne strategije i drugih strateških i provedbenih dokumenata te aktivnosti educiranja, savjetovanja i informiranja javnopravnih tijela.

-Osobno sam jako sretna što se projekt privodi kraju zato što imamo jako dobru iskorištenost sredstava. Projekt je bio opsežan i trajao je gotovo četiri i pol godine. Dolazak velikog broja suradnika i kolega na današnju završnu konferenciju pokazuje kako smo zapravo napravili dobar posao i opravdali njihova očekivanja te vjerujemo kako će se daljnja suradnja s njima nastaviti - rekla je voditeljica projekta Marija Saračević.

Kroz provedbu ovog projekta RA VSŽ sudjelovala je u pripremi i/ili provedbi na više od 190 razvojnih projekata koji su isključivo financirani europskim strukturnim investicijskim fondovima – ESI fondovima. U evaluaciji je trenutno još 35 projekata čija je priprema financirana kroz provedbu ovog projekta, a odluka se očekuje u narednom razdoblju. Ukupna vrijednost projekata u evaluaciji iznosi 45,8 milijuna eura, od čega 35,9 milijuna eura čine bespovratna sredstva. Stručnu pomoć u pripremi i/ili provedbi primilo je 50 različitih javnopravnih tijela i/ili javnih ustanova s područja županije, kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

-Možemo slobodno reći kako je županijska Razvojna agencija bila preteča mnogih općinskih i gradskih agencija, a odradila je ogroman posao te je drugim ljudima i agencijama približila način rada, što i kako na pravi način treba činiti. Tako je izravno, ali i neizravno doprinijela da ogromna sredstva iz različitih EU fondova dođu na područje naše županije. Moram svakako zahvaliti svima koji su dosad radili i vodili Razvojnu agenciju, a sam odaziv na današnju konferenciju dovoljno pokazuje kolika je snaga i koliko je poštovanje prema njenom radu. Najveći projekti nam tek dolaze, a sredstva koja očekujemo u nadolazećem razdoblju su veća nego što su bila do sada. Projektne dokumentacije su u većini slučajeva spremne, projekti su pripremljeni na odličan način i smatram da imamo velike šanse proći na nadolazećim natječajima - zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

Županijska Razvojna agencija osnovana je 2017. kao javna ustanova od strane Vukovarsko-srijemske županije, a započela je s radom 1. siječnja 2018. nakon prijenosa gospodarske cjeline Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u njezino vlasništvo. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te na temelju procjene Povjerenstva za akreditaciju, RA VSŽ je 21. studenog 2018. dobila pozitivnu Odluku o statusu regionalnoga koordinatora, kojom je potvrđeno kako RA VSŽ posjeduje sposobnosti za učinkovito i djelotvorno obavljanje poslova javnih ovlasti i javnih interesa. Pozitivna akreditacija bila je preduvjet za prijavu i korištenje sredstava iz Projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“.

 

Pročitano 312 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija