NAJNOVIJE
U Vinkovcima od 28. veljače do 1. ožujka tečaj za trudnice i njihove partnere

Dom zdravlja Vinkovci organizira tečaj za trudnice i njihove partnere. Tečajeve održavaju još od 2013. godine, tek je nešto pandemija koronavirusa obustavila zajedničko održavanje te su u tom razdoblju tečaj održavali individualno s trudnicama, ali nakon povoljnije epidemiološke situacije nastavljaju s redovitom provedbom, naglasila je glavna patronažna sestra Doma zdravlja Vinkovci Vesna Božić. Ove godine trudnički tečaj održava se od 28. veljače do 1. ožujka, najavila je Božić.
- Tečaj se održava od 13 do 15 sati. Za sada imamo prijavljeno 25 polaznika, , a edukacijska dvorana Doma zdravlja Vinkovci može ih primiti do 25, dakle, mjesta su popunjena. Sve češće tečajeve za trudnice pohađaju oba roditelja, što je pozitivno jer partneri ondje saznaju i o budućem roditeljstvu, suradnji majke i oca u brizi za novog člana obitelji te prijeko potrebnoj podršci oca majci. Kroz predavanja, prezentacije, davanje savjeta i tiskane materijale dobivaju dovoljno informacija o zdravoj i uspješnoj trudnoći, razvoju ploda, zdravstvenoj zaštiti trudnica, porođaju, dojenju, boravku u rodilištu, ali i njezi novorođenčeta. Najviše ih zanima sam porod i odlazak u rodilište. Što trebaju ponijeti od opreme za odlazak u rodilište, kome se mogu obratiti po izlasku iz rodilišta, kao i sama njega novorođenčeta – istaknula je Božić dodavši kako iz godine u godinu osim što raste broj zainteresiranih trudnica, jednako tako i njihovih partnera.

A s obzirom na veliku zainteresiranost, planiraju češće tijekom godine organizirati ove tečajeve, zaključila je Božić.

 

(Utorak, 27 Veljača 2024 10:45)
Na snagu stupile nove cijene goriva: Benzin skuplji za četiri, dizel za jedan cent

Vozače od danas na benzinskim postajama čekaju nove, više cijene goriva.

(Utorak, 27 Veljača 2024 10:44)
EK provodi anketu za dobavljače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Europska komisija svake godine provodi istraživanje o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima s ciljem dobivanja povratne informacije o pojavnosti nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te djelotvornosti mjera koje su države članice poduzele u kontekstu Direktive (EU) 2019/633. 

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:33)
Manje oružja, manje tragedija: Policija poziva na vraćanje oružja i eksplozivnih sredstava,

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici na području operativne nadležnosti Policijske postaje Vinkovci, u subotu, 24. veljače, a temeljem ishođenog sudskog naloga, obavili pretragu doma i drugih prostorija na jednoj adresi.

Pretragom su policijski službenici pronašli i oduzeli tri automatske puške, 14 pripadajućih spremnika i ukupno 410 raznovrsnih komada streljiva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju u kaznenu i prekršajnu odgovornost osobe koja je nezakonito posjedovala oružje i streljivo.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju da akcija „Manje oružja, manje tragedija“ još uvijek traje i pozivamo građane, koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji koja će ga na siguran način izuzeti. 

Od 22. siječnja do 26. veljače 2024. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u devet dojava o dragovoljnoj predaji minsko-eksplozivnih sredstava te u deset dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

Policijski službenici su s 19 lokacija na siguran način izuzeli ukupno 14 ručnih bombi, 10 mina, jednu minobacačku granatu, dvije puške, četiri zračne puške, jednu poluautomatsku pušku, jedan spremnik za pušku, jedan pištolj, jednu elektrodetonatorsku kapislu,  različite dijelove oružja i 2686 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite su preuzeli pronađeno i predano oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i pohranili ih u skladište Policijske uprave do uništenja.

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:29)
U Vukovaru predstavljena knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru predstavljena je knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“. Recenzenti knjige su Ozren Žunec i Vlatko Cvrtila, dok je urednik knjige dr. sc. Robert Mikac.

Prema riječima urednika knjige Mikca knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću” predstavlja vrlo značajno istraživanje na ovu temu, u kojem skupina autora raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

- Ovo je druga po redu knjiga i proučava nacionalnu sigurnost iz različitih aspekata. Duboko vjerujemo da naša nacionalna sigurnost nije samo ono što se kaže vojska, policija i represivne službe već da je to čitav spektar područja koje je vrijedno istraživati. U ovoj knjizi imamo deset poglavlja, eminentnih stručnjaka u kojima svatko iz svog područja stručnosti istražuje, opisuje i predlaže što bi to trebalo biti drugačije u području nacionalne sigurnosti – rekao je Mikac pojašnjavajući kako je knjiga namijenjena široj publici odnosno svim zainteresiranim za područje sigurnosti, formiranje sistema, upravljanje, koordinaciju i suradnju brojnih aktera na različitim razinama nacionalne sigurnosti.

Knjigu je u Vukovaru, uz urednika knjige, predstavio i dr. sc. Stjepan Šterc, ujedno i jedan od koautora.

Knjiga ima deset poglavlja, a teme i autori, odnosno koautori su: Međureligijski dijalog - Aziz Hasanović; Sustav nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske - Siniša Tatalović i Dario Malnar; Strategija/strategije nacionalne sigurnosti i izazovi geopolitičkog položaja Republike Hrvatske - Marta Zorko; Hibridne prijetnje (opasnosti) - Gordan Akrap, Duje Ančić i Marko Vrančić; Informacijska i kibernetička sigurnost u okviru nacionalne sigurnosti - Dražen Ljubić; Otporni gradovi - Ivana Keser; Ekstremizam i radikalizacija - Krešimir Mamić; Sigurnosne provjere pravosudnih dužnosnika kao pomoćno sredstvo za otklanjanje korupcijskih rizika u pravosuđu - Kristian Turkalj i Josip Turkalj; Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću i fondovi Europske unije (2021.–2027.) - Tomislav Belovari; Hrvatski demografski i migracijski sigurnosni izazovi - Stjepan Šterc.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 18:27)
Upravljao vozilom pod utjecajem opojne droge

Iz Pu vukoavrsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - istok u petak 23. veljače  oko 11,30 sati na odmorištu autoceste A3 postupili prema 40-godišnjem državljaninu Republike Srbije, koji je upravljao osobnim automobilom srpskih registracijskih oznaka.

Tijekom policijskog postupanja, uz pozitivnu reakciju službenog policijskog psa, te provedenog kriminalističkog istraživanja, od 40-godišnjaka je oduzeto 12,7 grama marihuane, a nakon preliminarnog testiranja bio je pozitivan na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Stranac je, nakon što je smješten u posebne prostorije,  prekršajno prijavljen zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon dovršenog postupanja 40-godišnjak je platio navedene kazne te mu je određena zaštita mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 15:40)
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)

Započeo 5. simpozij palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem "Bolja pristupačnost palijativnoj skrbi osigurava dostojan život do kraja, bez patnje i bolova"

Započeo 5. simpozij palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem "Bolja pristupačnost palijativnoj skrbi osigurava dostojan život do kraja, bez patnje i bolova" Foto: Klaudija Boras

U organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Zaklade sveti Franjo- palijativna skrb te Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje, u Hotelu Lav svečano je počeo peti simpozij palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ''Bolja pristupačnost palijativnoj skrbi osigurava dostojan život do kraja, bez patnje i bolova ''.

Ahnetka Stjepanović, glavna sestra Doma zdravlja Vukovar - pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo naglasila je kako je cilj simpozija promicanje palijativne skrbi i omogućavanje stjecanja novih znanja zdravstvenim djelatnicima i stručnim suradnicima uključenim u pružanje specijalističke palijativne skrbi.
- S jedne strane ove godine bilježimo deset godina kako imamo organiziranu palijativnu skrb u Domu zdravlja Vukovaru. Bili smo, ja bih rekla, pioniri, palijativne zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj, ali nismo kaskali za drugima. Ovaj peti, jubilarni, simpozij ima naziv „Bolja pristupačnost palijativnoj skrbi, s ciljem smanjenja patnje i boli”. Nažalost, još uvijek postoje velike poteškoće i problemi u smislu provođenja palijativne zdravstvene skrbi i to s onim s čime se suoče djelatnici koji rade palijativnu zdravstvenu skrb, koordinatori mobilni palijativni tip. Zahtjevi su veliki za određenom skrbi, ne samo za palijativnom, nego za skrbi za kompleksnog pacijenta. To je pacijent koji treba sve nas i da bi mi mogli sve pružiti što njima doista treba taj sustav mora biti dobro organiziran, sređen i posložen, a ovako mi smo svi na neki način primjeri dobre prakse. Ono što bi ovaj simpozij trebao donijeti, trebao bi na neki način malo proširiti informacije među zdravstvenim djelatnicima jer još uvijek postoje djelatnici iz određenih dijelova Hrvatske koji su krenuli prije godinu ili dvije dana. Prvenstveno je cilj da se nakon ovoga naprave neki iskoraci. Mora se krenuti naprijed i ono sve što je stalo 2019. godine, kada je krenula pandemija koronavirusa, mora se posložiti. Prvenstveno da korisnici znaju od koga što trebaju tražiti, kako dobiti i kako doći do onoga što im treba, a s druge strane da i djelatnici koji su uključeni imaju sve od opisa svojih poslova, kompetencija, financijske posloženosti, a onda i od opreme – naglasila je Stjepanović.

Kazala je kako će na simpoziju razmijeniti postojeće informacije, dobiti neka nova saznanja te kako će do kraja godine napraviti značajne iskorake.
- Naš palijativni tim kao i svaki tim, ima jednog liječnika, medicinsku sestru te koordinatora. Mi smo kao iskorak napravili to da imamo i stomatologa na određeni broj sati, psihologa i još jednu medicinsku sestru, po tome smo kao tim jedinstveni. Naši pacijenti su 24 sata pokriveni palijativnom skrbi, a to našim korisnicima i njihovim obiteljima daje sigurnost – pojasnila je. Simpozij će se odvijati u vidu usmenih izlaganja i postera. Održat će se brojna predavanja, a simpozij traje do 2. prosinca 2023. Posljednjeg dana simpozija, održat će se okrugli stol gdje će se donijeti zaključci.

Pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara  Josip Paloš ustvrdio je na otvorenju simpozija kako palijativni tim Vukovar bilježi značajne rezultate koji su na ponos grada.
- Razina palijativne skrbi u Vukovaru je na iznimnom nivou kao što smo imali prilike čuti i na otvorenju simpozija. Grad Vukovar im uvijek stoji na raspolaganju – istaknuo je Paloš podsjetivši na izvrsnu dosadašnju suradnju s palijativnim timom.
- Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je istaknuo plakat na zgradu Gradske uprave sa QR codom, čijim skeniranjem svi korisnici i ljudi u potrebi imaju mogućnosti dobiti sve mogućnosti o plaijativnoj skrbi Zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima koji nesebično obavljaju svoj poziv – zaključio je Paloš.

5. simpozij palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Pročitano 452 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija