NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Željeznička pruga od Vinkovaca do Vukovara u finalnoj fazi

Željeznička pruga od Vinkovaca do Vukovara u finalnoj fazi Foto: Sandra Grgić

Radovi na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge, od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci - Vukovar", u fazi su finalizacije. Završni radovi se izvode na cijeloj trasi pruge između Vinkovaca i Vukovara ukupne duljine 18,71 kilometara.

Puštanje u promet u potpunosti obnovljene i elektrificirane pruge od iznimnog značaja za širu regiju Istočne Slavonije, ali i bolju i kvalitetniju prometnu povezanost Hrvatske u europskom željezničkom sustavu, najavljeno je za prvu polovicu iduće godine.

U četvrtak su završne radove na pruzi obišli član Uprave HŽ Infrastrukture Marijan Ćužić, voditelj projekta Marko Žganec s projektnim timom, izvođačem radova i nadzorom radova.

- Završetkom ove pruge, koji očekujemo sredinom sljedeće godine, smanjit će se putovanje između Vukovara i Vinkovaca na 20-tak minuta za putnički prijevoz, a za onaj teretni na 30-tak minuta. Osim bržeg, udobnijeg i sigurnijeg putovanja vlakom, povećat će se konkurentnost Luke Vukovar. Ovo je jedan od 27 projekata koji su u tijeku na modernizaciji željezničke infrastrukture, a u sljedećih desetak godina planiramo uložiti otprilike šest milijardi eura u rekonstrukciju mreže – naglasio je Ćužić.

Voditelj projekta Marko Žganec naglasio je kako su na cijeloj dionici pruge u tijeku završni radovi.

- Radovi na ovome projektu bili su izazovni jer započeli su u jeku pandemije koronavirusa. Bilo je poteškoća, ali promet je bio funkcionalan. Željeznički promet, tijekom izvođenja radova, tekao je bez poteškoća. Radovi su trenutačno u samoj završnici i nadamo se da ćemo projekt uz ishođenje potrebnih dozvola u cijelosti privesti kraju do sredine iduće godine – pojasnio je Žganec.

HŽ obilazak radova   Sandra Grgić   2023

Jedan od ciljeva modernizacije ove pruge je povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorom RH1.

Izgradnjom novih odnosno modernizacijom postojećih mostova, propusta, priključnih i servisnih cesta dodatno je povećana sigurnost svih sudionika u cestovnom i željezničkom prometu. Elektrifikacijom i nadogradnjom pruge osigurava se ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiv željeznički promet.

Glavni nadzorni inženjer Lachezar Ignatov naglasio je kako će elektrificirana pruga na dionici Vinkovci –Vukovar omogućiti ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiviji željeznički prijevoz.

- U sklopu projekta izgrađena su i nova i funkcionalna rješenja željezničko-cestovnih prijelaza te su izgrađeni pješački pothodnici, čime se pridonijelo sigurnijem prelaženju preko pruge svih sudionika u cestovnome prometu. Omogućen je i lakši pristup osobama smanjene pokretljivosti, izgrađena su parkirališta za osobna vozila i bicikle. Primjenom najsuvremenijih tehnoloških rješenja gradnje, realizirano je smanjenje buke i vibracija koje stvara željeznički promet, što je u trendu sa ekološkim pristupom prometnoj infrastrukturi – naglasio je Ignatov.

Modernizacijom pruge povećava se kapacitet dionice i poboljšava pristup luci Vukovar. U širem prometnom kontekstu dijela Europe, pruga Vinkovci - Vukovar je značajna jer je sastavni dio željezničkog teretnog koridora RFC 10, smještena na Transeuropsku mrežu prometnica, TEN-T koridoru Rajna-Dunav, a istočna Slavonija biti će kvalitetno povezana s Koridorom RH1, bivšim X. paneuropskim prometnim koridorom.. To znači da modernizacija i elektrifikacija ove dionice pruge unaprjeđuje željeznički teretni prijevoz i omogućava uvjete za gospodarski razvoj lokalne zajednice, poglavito šire regije Vukovara i Vinkovaca, a u konačnici i istočnoga dijela Slavonije. Zato je važno naglasiti kako ova suvremena pruga osigurava učinkovitu i pouzdanu željezničku povezanost između Luke Vukovar, glavne luke za unutarnju plovidbu u Republici Hrvatskoj i njenog zaleđa. Projekt je osmišljen i realiziran u suglasju s prioritetima Europske unije za promicanje održivog teretnog prometa kojim dominiraju unutarnji plovni putovi i željeznički promet.

Potražnja za teretnim prijevozom u luci Vukovar posljednjih godina stalno raste, a ako se taj trend rasta nastavi, obnova i elektrifikacija pruge Vinkovci Vukovar, u sinergiji s drugim mjerama, omogućuje modalni prijelaz transporta sa cestovnog na željeznički.

Vrijednost projekta “Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar” iznosi 72,02 milijuna eura, od čega se 85 posto bespovratnih sredstava sufinancira iz Kohezijskog fonda, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Pročitano 764 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija