NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

Željeznička pruga od Vinkovaca do Vukovara u finalnoj fazi

Željeznička pruga od Vinkovaca do Vukovara u finalnoj fazi Foto: Sandra Grgić

Radovi na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge, od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci - Vukovar", u fazi su finalizacije. Završni radovi se izvode na cijeloj trasi pruge između Vinkovaca i Vukovara ukupne duljine 18,71 kilometara.

Puštanje u promet u potpunosti obnovljene i elektrificirane pruge od iznimnog značaja za širu regiju Istočne Slavonije, ali i bolju i kvalitetniju prometnu povezanost Hrvatske u europskom željezničkom sustavu, najavljeno je za prvu polovicu iduće godine.

U četvrtak su završne radove na pruzi obišli član Uprave HŽ Infrastrukture Marijan Ćužić, voditelj projekta Marko Žganec s projektnim timom, izvođačem radova i nadzorom radova.

- Završetkom ove pruge, koji očekujemo sredinom sljedeće godine, smanjit će se putovanje između Vukovara i Vinkovaca na 20-tak minuta za putnički prijevoz, a za onaj teretni na 30-tak minuta. Osim bržeg, udobnijeg i sigurnijeg putovanja vlakom, povećat će se konkurentnost Luke Vukovar. Ovo je jedan od 27 projekata koji su u tijeku na modernizaciji željezničke infrastrukture, a u sljedećih desetak godina planiramo uložiti otprilike šest milijardi eura u rekonstrukciju mreže – naglasio je Ćužić.

Voditelj projekta Marko Žganec naglasio je kako su na cijeloj dionici pruge u tijeku završni radovi.

- Radovi na ovome projektu bili su izazovni jer započeli su u jeku pandemije koronavirusa. Bilo je poteškoća, ali promet je bio funkcionalan. Željeznički promet, tijekom izvođenja radova, tekao je bez poteškoća. Radovi su trenutačno u samoj završnici i nadamo se da ćemo projekt uz ishođenje potrebnih dozvola u cijelosti privesti kraju do sredine iduće godine – pojasnio je Žganec.

HŽ obilazak radova   Sandra Grgić   2023

Jedan od ciljeva modernizacije ove pruge je povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorom RH1.

Izgradnjom novih odnosno modernizacijom postojećih mostova, propusta, priključnih i servisnih cesta dodatno je povećana sigurnost svih sudionika u cestovnom i željezničkom prometu. Elektrifikacijom i nadogradnjom pruge osigurava se ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiv željeznički promet.

Glavni nadzorni inženjer Lachezar Ignatov naglasio je kako će elektrificirana pruga na dionici Vinkovci –Vukovar omogućiti ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiviji željeznički prijevoz.

- U sklopu projekta izgrađena su i nova i funkcionalna rješenja željezničko-cestovnih prijelaza te su izgrađeni pješački pothodnici, čime se pridonijelo sigurnijem prelaženju preko pruge svih sudionika u cestovnome prometu. Omogućen je i lakši pristup osobama smanjene pokretljivosti, izgrađena su parkirališta za osobna vozila i bicikle. Primjenom najsuvremenijih tehnoloških rješenja gradnje, realizirano je smanjenje buke i vibracija koje stvara željeznički promet, što je u trendu sa ekološkim pristupom prometnoj infrastrukturi – naglasio je Ignatov.

Modernizacijom pruge povećava se kapacitet dionice i poboljšava pristup luci Vukovar. U širem prometnom kontekstu dijela Europe, pruga Vinkovci - Vukovar je značajna jer je sastavni dio željezničkog teretnog koridora RFC 10, smještena na Transeuropsku mrežu prometnica, TEN-T koridoru Rajna-Dunav, a istočna Slavonija biti će kvalitetno povezana s Koridorom RH1, bivšim X. paneuropskim prometnim koridorom.. To znači da modernizacija i elektrifikacija ove dionice pruge unaprjeđuje željeznički teretni prijevoz i omogućava uvjete za gospodarski razvoj lokalne zajednice, poglavito šire regije Vukovara i Vinkovaca, a u konačnici i istočnoga dijela Slavonije. Zato je važno naglasiti kako ova suvremena pruga osigurava učinkovitu i pouzdanu željezničku povezanost između Luke Vukovar, glavne luke za unutarnju plovidbu u Republici Hrvatskoj i njenog zaleđa. Projekt je osmišljen i realiziran u suglasju s prioritetima Europske unije za promicanje održivog teretnog prometa kojim dominiraju unutarnji plovni putovi i željeznički promet.

Potražnja za teretnim prijevozom u luci Vukovar posljednjih godina stalno raste, a ako se taj trend rasta nastavi, obnova i elektrifikacija pruge Vinkovci Vukovar, u sinergiji s drugim mjerama, omogućuje modalni prijelaz transporta sa cestovnog na željeznički.

Vrijednost projekta “Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar” iznosi 72,02 milijuna eura, od čega se 85 posto bespovratnih sredstava sufinancira iz Kohezijskog fonda, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Pročitano 657 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija