Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

U Dunav pušteni lampioni za sve poginule i nestale civile i branitelje

U Dunav pušteni lampioni za sve poginule i nestale civile i branitelje HRV/Ž.K.

Dunavom uz Vukovar plovi na stotine upaljenih crvenih i bijelih lampiona koji su u 17 sati pušteni u rijeku u spomen na poginule i nestale branitelje Vukovara. Ovaj dio programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine tradicionalno se održava u večernjim satima 18. studenoga, te nosi naziv „Svjetlosna rijeka sjećanja”. Organizatori ovoga događaja su Gradski muzej Vukovar i Zajednica športsko ribolovnih udruga Vukovara.

Svjetlosna rijeka sjećanja projekt je Željka Kovačića, a temelji se na priči koja potječe iz Japana prema kojoj svjetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović istaknula je kako je ovaj projekt već tradicionalan i vrlo atraktivan posjetiteljima koji ga rado fotografiraju te se puštanjem svijeća u rijeku još jednom poklanjaju vukovarskoj žrtvi.
- Dugi niz godina na inicijativu naše bivše ravnateljice Ružice Marić krenuli smo s ovim projektom. Lampioni su pušteni u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu - rekla Filipović.

Točno u 18 sati u svim gradovima u Republici Hrvatskoj u glavnoj gradskoj ulici ili Ulici grada Vukovara građani će se paljenjem lampiona, te paljenjem lampiona na prozorima i balkonima svojih domova prisjetiti vukovarske žrtve koju je podnio za slobodnu Hrvatske. Program nosi naziv „I u mom gradu Vukovar svjetli”, a nastao je na inicijativu predsjednice Udruge Homo homini homo iz Splita, Vini Rakić, a prva svijeća zapaljena je u Splitu 1999. godine. U 18 sati i 11 minuta Hrvatska će biti ujedinjena i zvonjavom crkvenih zvona pod nazivom Zvon za Vukovar.

Pročitano 684 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI