NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje!

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje! Foto: Marija Molnar/Udruga žena Vukovar

Do kraja 2024.godine, naši stariji sugrađani i sugrađanke mogu korisiti usluge i sudjelovati u programu pod nazivom Superseniori Vukovara, a koji unazad nekoliko godina provodi Udruga žena Vukovar u svojim prostorijama u Ulici Brune Bušića 74 u Borovu naselju. U njegovoj najnovijoj verziji koja je započela u siječnju ove godine i koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, partner je ponovno Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

- Naš je cilj kroz ovaj program uključiti osobe starije životne dobi u život zajednice kroz izvaninstitucionalnu organizaciju svakodnevnih aktivnosti, a sve kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života te smanjili socijalnu isključenost i siromaštvo – pojašnjava Dejana Jasenovčanim, voditeljica programa.

Kroz pet projekata dnevnih aktivnosti koje je Udruga žena Vukovar do sada uspješno provela, pokazalo se da korisnici imaju veliku potrebu da im se organiziraju različite dnevne aktivnosti, da su im iznimno potrebne informacije o njihovim pravima te da su jako zainteresirani za ovakav način organiziranja njihovog slobodnog vremena odnosno da kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu zajednice.

Dejana Jasenovcanin Marija Molnar 2023

IDU PO SAJMOVIMA, VJEŽBAJU, MANJE SU USAMLJENI

- U ovom smo programu kreirali različite aktivnosti koje su u potpunosti besplatne. Starijim je osobama tako omogućeno da sudjeluju u različitim edukacijskim, sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim, kreativnim aktivnostima kao i da se svakodnevno druže u našem Klubu osoba treće dobi koji ima preko stotinu članova. Radove izrađene na kreativnim radionicama predstavljamo na lokalnim sajmovima pa smo tako sudjelovali na festivalu Svi zaJEDNO hrvatsko naj, Dunav festu te na Festivalu zdravlja gdje smo se ujedno predstavili i s vježbama za osobe starije životne dobi u sklopu kojih je fizioterapeutkinja pokazala konkretne vježbe namijenjene starijim osobama. Cilj je upravo na taj način osvijestiti važnost vježbi kod svih dobnih skupina te promicati zdravlje i zdravi način života – naglašava Jasenovčanin.

Dodaje i da se uključivanjem starijih osoba u brojne aktivnosti ovog programa značajno doprinosi aktivnijem i kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena ove uistinu brojne skupine naših sugrađana.

- Naši korisnici na ovaj način prevladavaju usamljenost, jer većina njih živi sama i ovo im uistinu puno znači. Mogu reći da zaista imamo dobar odaziv naših korisnika na aktivnosti – ističe.

OSVIJESTITI PROBLEM NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Osim dnevnih aktivnosti koje im organiziraju u udruzi, a prepoznavajući nužnost osvješavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama te važnost informiranja i educiranja starijih osoba o prepoznavanju nasilja, dodatnu pažnu posvećuju i kontinuiranom izvještavanju korisnika o dosmrtnim i doživotnim ugovorima.

 

Superseniori2 UDZVU 2023

- Zlouporaba takvih ugovora jedan je od češćih oblika nasilja nad starijim osobama. Do sada smo u Klubu osoba treće dobi kao i u Udruzi žena Trpinja organizirali tri predavanja na ovu temu jer je smatramo iznimno bitnom. Iako je za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čula većina starijih osoba, mnogi se ne znaju opredijeliti koji će od ponuđenih ugovora sklopiti jer, ili ne znaju objasniti njihovu razliku ili je pogrešno tumače što je veoma zabrinjavajuće pa postoji rizik da će se veliki broj osoba starije životne dobi zbog neinformiranosti dovesti u opasnost da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ostanu bez skrbi i imovine – ističe Jasenovčanin. Naime, kako stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sklopljeno je sveukupno 7.690 ugovora o uzdržavanju i to je zaista zabrinjavajuće. S obzirom na broj sklopljenih ugovora o uzdržavanju, a s ciljem sprječavanja ovakvog oblika ekonomskog zlostavljanja starijih osoba, naša udruga će nastaviti informirati starije osobe o osnovnim razlikama između ova dva ugovora. I dalje je sklapanje na volji osoba koje odlučuju sklopiti ugovor, no na ovaj način osiguravamo da u većoj mjeri osobe budu informirane što je i cilj ovih predavanja – kaže Jasenovčanin.

Osim navedenog, u sklopu Nacionalne kampanje informiranja o pravima starijih osoba u društvu u narednom razdoblju planiraju organizirati i javne tribine na području Vukovarsko-srijemske županije te javne akcije. Jednu su već održali povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

 

Superseniori3 UDZVU 2023

- Na javnoj akciji smo podjelom letaka informirali građane i građanke o oblicima nasilja nad starijim osobama, pravovremenom prepoznavanju te o prevenciji nasilja. Nasilje nad starijim osobama je prije svega društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje starijih osoba te je potrebna senzibilizacija javnosti o težini ovog problema. Upravo iz tog razloga ovakvim javnim akcijama želimo ukazati na važnost podizanja svijesti našeg društva o potrebi da se osigura dostojanstveno starenje i podigne kvaliteta života osobama starije životne dobi. Svatko zaslužuje živjeti u sigurnosti i s poštovanjem stoga trebamo na vrijeme prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju nad starijim osobama – zaključuje Jasenovčanin.

 

Superseniori4 UDZVU 2023

 

 

Pročitano 502 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija