NAJNOVIJE
U tijeku prijave za 19.glazbeni festival "ŠOKAČKE PISME"

Objavljen je natječaj za nove skladbe za 19. glazbeni festival “ŠOKAČKE PISME” koji će se održati u Županji u lipnju.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:24)
Policijski službenici pronašli razne vrste opojnih droga

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, u utorak, 20. veljače, zatekli tri osobe u nezakonitom posjedovanju droge.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:23)
Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade

Vlada je u četvrtak na prijedlog Ministarstva obrane usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe čime rastu plaće svim djelatnim vojnim osobama, a ministar obrane Ivan Anušić poručio je da je bolji standard vojnika u fokusu ove Vlade.

Ministar Anušić od početka svog mandata ističe da je čovjek, vojnik - časnik - dočasnik, u središtu obrambenog sustava i da je njegova glavna ministarska zadaća poboljšati materijalna prava i životni standard vojnika, a ovom odlukom Vlade, ističu iz MORH-a, kada je riječ o povećanju plaća podizanjem koeficijenata, ta je najava u tom dijelu ispunjena.
- Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade - u tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba - rekao je Anušić na sjednici Vlade.

Najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće - oni koji su dosad bili najniži, istaknuli su iz Ministarstva obrane. 

Tako koeficijent vojnika/mornara s 1,164 raste na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.

Vojničke plaće, primjerice, povećavaju se na sljedeći način: bruto plaća pozornika raste s 1148 eura na 1658 eura, dok je u neto iznosu sada ta plaća 1168 eura. 

Bruto plaća razvodnika s 1194 bruto raste na 1705 eura bruto, odnosno s 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku raste 44 posto, a razvodniku 43 posto.

Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008. godine, odnosno te je koeficijente Vlada 2013. godine umanjila za tri posto pa je ovo povećanje koeficijenata prvo nakon 16 godina. 

U mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine do danas, osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto, istaknuli su iz MORH-a.

MORH je u mandatu ministra Anušića već donijelo nekoliko mjera koje su utjecale na bolji vojnički standard - od povećanja iznosa dnevnica u misijama, podizanja dobne granice s 45 na 50 godina - vojnicima i mornarima - za odlazak u mirovinu do ukupne popularizacije vojnog poziva. 

Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, a vojni proračun od 2016. godine do danas povećala je za 122 posto, poručili su iz MORH-a, doznaje HINA.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:21)
Plaće rastu svima u državnoj i javnim službama

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade, na kojoj su usvojene uredbe temeljem kojih će rasti plaće u državnoj i javnim službama, da je logika reforme bila da oni koji su imali manje plaće imaju veći rast, ali da plaće rastu svima, pa i onima s najvišom stručnom spremom.

- Prionuli smo reformi koja je imala jedan temeljni cilj – imati otprilike jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem je resoru ili službi netko zaposlen. Nastojali smo pritom doći do objektivnog vrednovanja posla koji se obavlja na pojedinom radnom mjestu - rekao je premijer predstavivši na sjednici pojedine primjere povećanja plaća.

Ukupno je cjelokupna reforma u sustavu državne i javnih službi "teška" 1,63 milijardi eura. 

Ovom smo reformom, rekao je premijer, nastojali voditi računa o ujednačavanju plaća u državnoj službi i javnim službama za iste poslove i za poslove iste složenosti, a htjeli smo, također, osigurati primjerene plaće za sve državne službenike i namještenike, pripadnike Hrvatske vojske i zaposlene u javnim službama.

U državnoj službi najmanja plaća 1.226 eura

U državnoj službi je 54.587 službenika i namještenika, a temeljem usvojenih uredbi broj naziva radnih mjesta je prepolovljen, s 908 na 555 za službenike i namještenike i sa 667 na 343  kad je riječ o policijskim službenicima.

Državni službenik ili namještenik sa srednjom stručnom spremom, koji je u ožujku prošle godine imao najmanju neto plaću od 553 eura, za ožujak ove godine dobit će plaću od 795 eura neto, odnosno prosječna plaća za srednju stručnu spremu povećava se sa 791 na 1.161 euro neto (47 posto).

Za višu stručnu spremu najmanja plaća od 650 eura raste na 1056 eura neto, odnosno prosječna plaća za VŠS raste sa 975 na 1.439 eura.

Za visoku stručnu spremu najmanja plaća od 754 eura raste na 1.226,odnosno prosječna s 1.574 na 2.016 eura neto, prenosi HINA.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:20)
Hrvatska žena Vinkovci osigurala besplatne pametne narukvice za starije osobe

Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci u okviru projekta financiranog iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pruža novu uslugu besplatnih pametnih narukvica s GPS lokatorom za starije osobe.

Iz Društva pojašnjavaju kako je riječ o korisnoj narukvici koja omogućava provjeru krvnog tlaka, otkucaje srca, dnevni broj koraka i točnu lokaciju na kojoj se starija osoba nalazi. Isto tako ako je osoba u opasnosti, primjerice ako padne i ne može sama ustati ili ako osjeti neke ozbiljne zdravstvene tegobe, pomoću narukvice može nazvati kontakt osobu ili aktivirati SOS funkciju.

Besplatnu podjelu narukvica “Hrvatska žena” najavila je za utorak, 27. veljače,  od 10 do 12 sati, u prostorijama Društva, a predviđena je i edukacija i podrška profesora informatike za korištenje narukvice. Više informacija i prijave: 032 540 663 / [email protected]

(Petak, 23 Veljača 2024 07:18)
Sumnja u trovanje ugljičnim monoksidom

Zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom u osječkom Kliničkom bolničkom centru u srijedu navečer zaprimljeno je dijete u pratnji majke - izvijestila je osječka policija u četvrtak.

Operativno dežurstvo 1. osječke policijske postaje sinoć malo prije 21 sat zaprimilo je dojavu iz osječkog KBC-a da je zaprimljeno dijete u pratnji majke i da sumnjaju u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici. 

Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, koji se dogodio u stanu u središtu Osijeka, o čemu će se pravovremeno izvijestiti javnost - pojasnili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:25)
U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa

Kako bi se poljoprivrednike potaknulo na samostalno korištenje digitalnih alata, savjetnici Ministarstva poljoprivrede održavaju niz edukacija diljem Hrvatske pa je jedna takva organizirana i za poljoprivrednike s vukovarskoga područja.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:23)

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje!

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje! Foto: Marija Molnar/Udruga žena Vukovar

Do kraja 2024.godine, naši stariji sugrađani i sugrađanke mogu korisiti usluge i sudjelovati u programu pod nazivom Superseniori Vukovara, a koji unazad nekoliko godina provodi Udruga žena Vukovar u svojim prostorijama u Ulici Brune Bušića 74 u Borovu naselju. U njegovoj najnovijoj verziji koja je započela u siječnju ove godine i koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, partner je ponovno Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

- Naš je cilj kroz ovaj program uključiti osobe starije životne dobi u život zajednice kroz izvaninstitucionalnu organizaciju svakodnevnih aktivnosti, a sve kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života te smanjili socijalnu isključenost i siromaštvo – pojašnjava Dejana Jasenovčanim, voditeljica programa.

Kroz pet projekata dnevnih aktivnosti koje je Udruga žena Vukovar do sada uspješno provela, pokazalo se da korisnici imaju veliku potrebu da im se organiziraju različite dnevne aktivnosti, da su im iznimno potrebne informacije o njihovim pravima te da su jako zainteresirani za ovakav način organiziranja njihovog slobodnog vremena odnosno da kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu zajednice.

Dejana Jasenovcanin Marija Molnar 2023

IDU PO SAJMOVIMA, VJEŽBAJU, MANJE SU USAMLJENI

- U ovom smo programu kreirali različite aktivnosti koje su u potpunosti besplatne. Starijim je osobama tako omogućeno da sudjeluju u različitim edukacijskim, sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim, kreativnim aktivnostima kao i da se svakodnevno druže u našem Klubu osoba treće dobi koji ima preko stotinu članova. Radove izrađene na kreativnim radionicama predstavljamo na lokalnim sajmovima pa smo tako sudjelovali na festivalu Svi zaJEDNO hrvatsko naj, Dunav festu te na Festivalu zdravlja gdje smo se ujedno predstavili i s vježbama za osobe starije životne dobi u sklopu kojih je fizioterapeutkinja pokazala konkretne vježbe namijenjene starijim osobama. Cilj je upravo na taj način osvijestiti važnost vježbi kod svih dobnih skupina te promicati zdravlje i zdravi način života – naglašava Jasenovčanin.

Dodaje i da se uključivanjem starijih osoba u brojne aktivnosti ovog programa značajno doprinosi aktivnijem i kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena ove uistinu brojne skupine naših sugrađana.

- Naši korisnici na ovaj način prevladavaju usamljenost, jer većina njih živi sama i ovo im uistinu puno znači. Mogu reći da zaista imamo dobar odaziv naših korisnika na aktivnosti – ističe.

OSVIJESTITI PROBLEM NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Osim dnevnih aktivnosti koje im organiziraju u udruzi, a prepoznavajući nužnost osvješavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama te važnost informiranja i educiranja starijih osoba o prepoznavanju nasilja, dodatnu pažnu posvećuju i kontinuiranom izvještavanju korisnika o dosmrtnim i doživotnim ugovorima.

 

Superseniori2 UDZVU 2023

- Zlouporaba takvih ugovora jedan je od češćih oblika nasilja nad starijim osobama. Do sada smo u Klubu osoba treće dobi kao i u Udruzi žena Trpinja organizirali tri predavanja na ovu temu jer je smatramo iznimno bitnom. Iako je za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čula većina starijih osoba, mnogi se ne znaju opredijeliti koji će od ponuđenih ugovora sklopiti jer, ili ne znaju objasniti njihovu razliku ili je pogrešno tumače što je veoma zabrinjavajuće pa postoji rizik da će se veliki broj osoba starije životne dobi zbog neinformiranosti dovesti u opasnost da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ostanu bez skrbi i imovine – ističe Jasenovčanin. Naime, kako stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sklopljeno je sveukupno 7.690 ugovora o uzdržavanju i to je zaista zabrinjavajuće. S obzirom na broj sklopljenih ugovora o uzdržavanju, a s ciljem sprječavanja ovakvog oblika ekonomskog zlostavljanja starijih osoba, naša udruga će nastaviti informirati starije osobe o osnovnim razlikama između ova dva ugovora. I dalje je sklapanje na volji osoba koje odlučuju sklopiti ugovor, no na ovaj način osiguravamo da u većoj mjeri osobe budu informirane što je i cilj ovih predavanja – kaže Jasenovčanin.

Osim navedenog, u sklopu Nacionalne kampanje informiranja o pravima starijih osoba u društvu u narednom razdoblju planiraju organizirati i javne tribine na području Vukovarsko-srijemske županije te javne akcije. Jednu su već održali povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

 

Superseniori3 UDZVU 2023

- Na javnoj akciji smo podjelom letaka informirali građane i građanke o oblicima nasilja nad starijim osobama, pravovremenom prepoznavanju te o prevenciji nasilja. Nasilje nad starijim osobama je prije svega društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje starijih osoba te je potrebna senzibilizacija javnosti o težini ovog problema. Upravo iz tog razloga ovakvim javnim akcijama želimo ukazati na važnost podizanja svijesti našeg društva o potrebi da se osigura dostojanstveno starenje i podigne kvaliteta života osobama starije životne dobi. Svatko zaslužuje živjeti u sigurnosti i s poštovanjem stoga trebamo na vrijeme prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju nad starijim osobama – zaključuje Jasenovčanin.

 

Superseniori4 UDZVU 2023

 

 

Pročitano 372 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija