NAJNOVIJE
Milorad Pupovac (SDSS) izabran je za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca. Izabrao ga je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto. DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.  Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13.

(Petak, 21 Lipanj 2024 14:00)
DP neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel i saborska zastupnica Ivana Mujkić održali su konferenciju za medije na temu današnjeg glasovanja u Hrvatskome saboru.

Domovinski pokret neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s obzirom da ono sadržava elemente rodne ideologije, kao i nedovoljno suvremen stav oko pojedinih pitanja vezanih uz odluke WHO-a i nekih drugih instanci. Drugim riječima, pravobraniteljica vodi politiku koja je puno više globalističkog, nego suverenističkog karaktera. Što se tiče prijedloga Milorada Pupovca za kandidata za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, jednako tako Domovinski pokret će biti protiv.

Zastupnica Mujkić naglasila je da Domovinski pokret ostaje pri svojim uvjerenjima i stavovima. Vezano za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smatramo da njeni stavovi apsolutno nisu u skladu s osnovnim biološkim postavkama i zdravom logikom. Hrvatska treba imati jasan stav, a mi sebi kao država ne možemo dozvoliti da čekamo nekakvu međunarodnu krovnu organizaciju koja će donijeti odluku, a onda tu odluku spustiti na nacionalnu razinu.

Upravo je jedna od glavnih zadaća pravobraniteljice borba za ravnopravnost spolova i stoga je jasno da se ovim izvješćem učinio ozbiljan propust s nedovoljno jasnim stavom oko sudjelovanja transrodnih osoba u sportskim natjecanjima.

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:43)
Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u Osijeku 21.- 23. lipnja 2024.

Nakon prvog dijela sezone u GK Vukovar stigle su odlične vijesti od delegate Hrvatskog gimnastičkog saveza za regiju Istok. Dvije ekipe GK Vukovar izborile su nastup na Ekipno prvenstvo Hrvatske. Za ekipu u kategoriji Mlađe juniorke natjecat će se Lea Služek, Iris Špehar, Mia Lozančić i Livija Horvat.. Za ekipu u kategoriji Mlađe seniorke natjecat će se Valentina Mrkonja, Monika Zovko, Nika Budim, Ela Vojtkiv i Miljana Poznanović. Ana Vuk i Angelina Cvetković su izborile pravo nastupa, ali ovaj puta, zbog drugih obaveza, neće nastupiti na državnom prvenstvu.Gimnastika 2

Na završnici KUPA Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji nastup su izborile kadetkinja Franka Markešić i juniorke Maja Marković, Helena Badanjak, Atina Simić i Olivera Gavrilović. Na žalost juniorka Vita Panza ne može nastupiti, iako je izborila pravo nastupa.

Ukupno će na Ekipnom prvenstvu Hrvatske i Završnici KUPA Hrvatske u Obaveznom programu GK predstavljati 14 natjecateljica.

Veliki je to uspjeh za vukovarsku gimnastiku i dokaz kvalitetnog rada u GK Vukovar.

Natjecanja ženske sportske gimnastike održava se u dvorani Gradski vrt, Apsolutni program u petak 21.6. Slobodni program u subotu 22.06. i Obavezni program u nedjelju 23.06. 2024.Gimnastika 3

 

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:34)
Završna svečanost za polaznike rekreativnih programa gimnastičkog kluba Vukovar

Kraj školske godine u vukovarskom gimnastičkom klubu uvijek je rezerviran za članove rekreativnih grupa. U gimnastičkoj dvorani pred brojnom publikom nastupili su svi članovi rekreativnih grupa, polaznici različitih rekreativnih programa. Svečano polaganje održano se 18. lipnja u gimnastičkoj dvorani. U prvom dijelu svoje umijeće i sposobnosti pokazali su najmlađi polaznici, članovi predškolske grupe i oni su polagali program Gimnastička igraonica. Drugi dio je bio rezerviran za školarce, polaznike programa Gimnastička početnica i Škola gimnastike.Gimnastika 5

Predškolci su bili najzanimljiviji, jer je s njima uvijek veselo. Publika je uživala u vježbama , koje su najmlađe gimnastičarke i gimnastičari, pod vodstvom trenera, vrlo vješto svladali. Školarci su, pod vodstvom trenera pokazali elemente, koji su bili u programu. Sve je ocijenjeno od strane sutkinja , licenciranih u Hrvatskom gimnastičkom savezu.

Ukupno je 61 polaznik uspješno položilo rekreativne programe: program Gimnastičke igraonice položilo 35 članova, program Gimnastičke početnice položilo je 13 članova i program Škole gimnastike položilo je 13 članova GK Vukovar.

Vukovarskim gimnastičkim rekreativcima ljetni odmor počinje krajem mjeseca, a nastavak i upis novih članova biti će u rujnu s početkom nove školske godine.Gimnastika 6

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:31)
Počinju besplatni Sportski praznici, mjesta za prijavu još ima

U Osnovnoj školi Mitnica i ovoga su ljeta organizirani Sportski praznici. Riječ je o besplatnom ljetnom sportsko-edukativnom programu koji se od 2021. godine provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta i u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnoškolaca u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:28)
Obavijest o suzbijanju komaraca

Dana 20. i 21. lipnja 2024. g. u vremenu od 20 - 23 h Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. tretirat će komarce sa zemlje na području grada Vukovara:

  • 20. 6.  2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 21. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada , Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:18)
U Vukovarskom vodotornju održana prezentacija dječje mobilne aplikacije Tales of Mello

U Vukovarskom vodotornju održana je prezentacija i launch nove, dječje mobilne aplikacije Tales of Mello koja dolazi iz hrvatske IT tvrtke Daidream sa sjedištem u Vukovaru. Autor ideje o Mellu je mladi Vukovarac s njemačkom adresom Nevio Burić, otac troje djece (11, 6 i 1 godina) koji je čitajući im bajke došao na ideju o razvijanju aplikacije. Kako ističe, aplikacija će revolucionarizirati dječje čitanje, a nastala je kao roditeljski odgovor na pitanje može li vrijeme koje djeca neminovno provode uz (mobilne) ekrane biti kvalitetno, zdravo i zabavno.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:02)

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje!

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje! Foto: Marija Molnar/Udruga žena Vukovar

Do kraja 2024.godine, naši stariji sugrađani i sugrađanke mogu korisiti usluge i sudjelovati u programu pod nazivom Superseniori Vukovara, a koji unazad nekoliko godina provodi Udruga žena Vukovar u svojim prostorijama u Ulici Brune Bušića 74 u Borovu naselju. U njegovoj najnovijoj verziji koja je započela u siječnju ove godine i koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, partner je ponovno Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

- Naš je cilj kroz ovaj program uključiti osobe starije životne dobi u život zajednice kroz izvaninstitucionalnu organizaciju svakodnevnih aktivnosti, a sve kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života te smanjili socijalnu isključenost i siromaštvo – pojašnjava Dejana Jasenovčanim, voditeljica programa.

Kroz pet projekata dnevnih aktivnosti koje je Udruga žena Vukovar do sada uspješno provela, pokazalo se da korisnici imaju veliku potrebu da im se organiziraju različite dnevne aktivnosti, da su im iznimno potrebne informacije o njihovim pravima te da su jako zainteresirani za ovakav način organiziranja njihovog slobodnog vremena odnosno da kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu zajednice.

Dejana Jasenovcanin Marija Molnar 2023

IDU PO SAJMOVIMA, VJEŽBAJU, MANJE SU USAMLJENI

- U ovom smo programu kreirali različite aktivnosti koje su u potpunosti besplatne. Starijim je osobama tako omogućeno da sudjeluju u različitim edukacijskim, sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim, kreativnim aktivnostima kao i da se svakodnevno druže u našem Klubu osoba treće dobi koji ima preko stotinu članova. Radove izrađene na kreativnim radionicama predstavljamo na lokalnim sajmovima pa smo tako sudjelovali na festivalu Svi zaJEDNO hrvatsko naj, Dunav festu te na Festivalu zdravlja gdje smo se ujedno predstavili i s vježbama za osobe starije životne dobi u sklopu kojih je fizioterapeutkinja pokazala konkretne vježbe namijenjene starijim osobama. Cilj je upravo na taj način osvijestiti važnost vježbi kod svih dobnih skupina te promicati zdravlje i zdravi način života – naglašava Jasenovčanin.

Dodaje i da se uključivanjem starijih osoba u brojne aktivnosti ovog programa značajno doprinosi aktivnijem i kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena ove uistinu brojne skupine naših sugrađana.

- Naši korisnici na ovaj način prevladavaju usamljenost, jer većina njih živi sama i ovo im uistinu puno znači. Mogu reći da zaista imamo dobar odaziv naših korisnika na aktivnosti – ističe.

OSVIJESTITI PROBLEM NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Osim dnevnih aktivnosti koje im organiziraju u udruzi, a prepoznavajući nužnost osvješavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama te važnost informiranja i educiranja starijih osoba o prepoznavanju nasilja, dodatnu pažnu posvećuju i kontinuiranom izvještavanju korisnika o dosmrtnim i doživotnim ugovorima.

 

Superseniori2 UDZVU 2023

- Zlouporaba takvih ugovora jedan je od češćih oblika nasilja nad starijim osobama. Do sada smo u Klubu osoba treće dobi kao i u Udruzi žena Trpinja organizirali tri predavanja na ovu temu jer je smatramo iznimno bitnom. Iako je za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čula većina starijih osoba, mnogi se ne znaju opredijeliti koji će od ponuđenih ugovora sklopiti jer, ili ne znaju objasniti njihovu razliku ili je pogrešno tumače što je veoma zabrinjavajuće pa postoji rizik da će se veliki broj osoba starije životne dobi zbog neinformiranosti dovesti u opasnost da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ostanu bez skrbi i imovine – ističe Jasenovčanin. Naime, kako stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sklopljeno je sveukupno 7.690 ugovora o uzdržavanju i to je zaista zabrinjavajuće. S obzirom na broj sklopljenih ugovora o uzdržavanju, a s ciljem sprječavanja ovakvog oblika ekonomskog zlostavljanja starijih osoba, naša udruga će nastaviti informirati starije osobe o osnovnim razlikama između ova dva ugovora. I dalje je sklapanje na volji osoba koje odlučuju sklopiti ugovor, no na ovaj način osiguravamo da u većoj mjeri osobe budu informirane što je i cilj ovih predavanja – kaže Jasenovčanin.

Osim navedenog, u sklopu Nacionalne kampanje informiranja o pravima starijih osoba u društvu u narednom razdoblju planiraju organizirati i javne tribine na području Vukovarsko-srijemske županije te javne akcije. Jednu su već održali povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

 

Superseniori3 UDZVU 2023

- Na javnoj akciji smo podjelom letaka informirali građane i građanke o oblicima nasilja nad starijim osobama, pravovremenom prepoznavanju te o prevenciji nasilja. Nasilje nad starijim osobama je prije svega društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje starijih osoba te je potrebna senzibilizacija javnosti o težini ovog problema. Upravo iz tog razloga ovakvim javnim akcijama želimo ukazati na važnost podizanja svijesti našeg društva o potrebi da se osigura dostojanstveno starenje i podigne kvaliteta života osobama starije životne dobi. Svatko zaslužuje živjeti u sigurnosti i s poštovanjem stoga trebamo na vrijeme prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju nad starijim osobama – zaključuje Jasenovčanin.

 

Superseniori4 UDZVU 2023

 

 

Pročitano 470 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija