NAJNOVIJE
Podignuta kaznena prijava za ratni zločin u Bilju 1991.

Podignuta je kaznena prijava i poduzete su mjere traganja za dvojicom muškaraca osumnjičenih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1991. godine u Bilju, priopćila je PU osječko-baranjska, prenosi HINA. 

(Subota, 27 Srpanj 2024 15:40)
Dvoje ozlijeđenih u Vrbanji, muškarac preminuo, žena u bolnici, policija istražuje što se dogodilo
Iz vukovarsko-srijemske policije izvijestili su o dvije ozlijeđene osobe u Vrbanji.
(Subota, 27 Srpanj 2024 15:24)
Ronioci u akciji čišćenja Dunava

U Vukovaru se održava ekološka ronilačka akcija čišćenja dijela korita rijeke Dunav pod nazivom „Vukovar 2024.”, u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti „Vukovar“. Akciji su se odazvali brojni ronilački klubovi iz cijele Hrvatske, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

(Subota, 27 Srpanj 2024 12:09)
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)

Obnovljen simbol i ponos grada Belišća - Palača Gutmann

Obnovljen simbol i ponos grada Belišća - Palača Gutmann Foto: Osječko-baranjska županija

Palača Gutmann, simbol grada Belišća, registrirano i zaštićeno kulturno dobro, teško je stradala uslijed topničkog napada iz okupirane Baranje 3. siječnja 1992. godine. U topovskim udarima i požaru uništen je sav secesijski interijer sa stropnim vitrajem i drugi jedinstveni sadržaji zgrade izgrađene 1905. godine.
U subotu, 16. rujna 2023. godine, uz prigodnu svečanost, a nakon temeljite obnove i rekonstrukcije, Palača Gutmann je otvorena.


Obnova Palače provedena je kroz projekt „List do lista - industrijska baština Belišća“, pokrenut 2019. godine, čiji je nositelj Grad Belišće, a partner je Turistička zajednica Grada Belišća. Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631,56 kuna, od čega je iz fondova Europske unije sufinanciran iznos od 16.919.313,76 kuna.
- Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU, provođenja javne nabave, početak radova 2020. godine, korona i energetska kriza. Dogodilo se niz otežavajućih okolnosti i projekt ne bi uspjeli završiti bez pomoći Vlade RH i njenih mjera, a na poseban način veliko hvala našoj Županiji. To kako se Županija odnosi ne samo prema Belišću nego i drugim jedinicama lokalne samouprave je primjer kako bi trebalo biti svugdje - rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.
Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je gradonačelniku i svim sudionicima projekta.
- Ovakvi infrastrukturni projekti sa sobom često nose i nepredviđene okolnosti i iznenađenja, no uz dobar tim i slogu može se puno napraviti. Projekt je od projektiranja do izvršenja trajao gotovo sedam godina, no postojala je ustrajnost gradske uprave i svih sudionika. Nova lijepa vizura grada Belišća tako će ostati na ponos generacijama koje slijede, a Palača Gutmann bit će i dalje prepoznatljiv simbol ovog grada - rekao je zamjenik župana Josip Miletić.
Projektom „List do lista - industrijska baština Belišća“ rekonstruiran i opremljen objekt Palača Gutmann, uspostavljen interpretacijski centar industrijske baštine, kreiran prepoznatljiv vizualni identitet Palače Gutmann kao središnje turističke atrakcije industrijske baštine Grada Belišća, proširena turistička, kulturna i društvena ponuda grada kreiranjem kulturnih, obrazovnih i interpretativnih sadržaja/programa, obavljena adaptacija prostorija Muzeja Belišće i uveden novi sustav grijanja, uređene prostorije za rad organizacija civilnog društva te proširena kulturno-turistička ponuda kreiranjem novih turističkog sadržaja/proizvoda.

Pročitano 385 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija