NAJNOVIJE
U petak i subotu tretiranje komaraca u Vukovaru

Veterinarska stanica Vukovar 14.  i 15. lipnja u vremenu od 19:30 do 23:00 h suzbijat će komarce sa zemlje na području Vukovara prema sljedećem rasporedu: 

  • 14. 6. 2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 15. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak, mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 14:37)
MORH raspisao natječaj za prijam vojnika/mornara i dočasnika u djelatnu vojnu službu

Ministarstvo obrane (MORH) raspisalo je javni natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika/mornara i do 20 dočasnika u djelatnu vojnu službu, s početkom službe 1. srpnja 2024. godine koja bi trajala dvije godine. 

Kandidati trebaju imati najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja - priopćio je MORH.

Prijem kandidata bit će proveden prema iskazanim potrebama po mjestu službe: Benkovac, Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Knin, Lučko, Petrinja, Pula, Orebić (Pelješac), Rijeka (Učka), Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb.

Probni rad ugovornih vojnika/mornara traje šest mjeseci, a na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane, telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:26)
Kazneno prijavljen za davanje netočnih podatka o trgovačkom društvu

Iz PU vukovarsko-srijemske  izvijestili su kako su policijski službenici Postaje granične policije Ilok, u suradnji sa službenicima Postaje granične policije Slavonski Brod, dovršili kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine radi sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje netočnih podataka“ iz Zakona o trgovačkim društvima.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni, kao osnivač trgovačkog društva, 2021. godine u javnobilježničkom uredu neistinito naveo kako je sjedište trgovačkog društva u Iloku, iako svjestan kako uprava poslovnog subjekta neće upravljati poslovima društva s navedene adrese niti će društvo obavljati bilo kakvu poslovnu aktivnost, a temeljem čega je trgovački sud donio rješenje o upisu društva u sudski registar.

Protiv 35-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:23)
U Vukovaru održano predavanje za branitelje o prevenciji i zdravlju

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske jučer je u Vukovaru održano predavanje „Edukacijom i prevencijom do zdravlja“ na temu „Posttraumatski rast nakon krize“. Glavni cilj projekta je edukacija branitelja u svim segmentima prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:13)
Obavijest Hrvatskih voda o zatvaranju "Otoka športova" u Vukovaru

Hrvatske vode Osijek obavještavaju građane da se od 12 sati “Otok športova” u Vukovaru zatvara za prometovanje zbog porasta vodostaja.

- Djelatnici Hidrogradnje će postavljati vrata-barijere kako bi se na siguran način zatvorila mjesta gdje voda stvara poteškoće - poručili su iz Hrvatskih voda. 

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 10:33)
Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita

U svrhu sufinanciranja troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2024./2025., Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2023./2024. za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Navedeni Javni poziv otvoren je u razdoblju od 10. lipnja do 8. kolovoza 2024. godine.

Ovim Javnim pozivom ne sufinanciraju se troškovi pristupnih (prijamnih) ispita za studije, troškovi provjere znanja za državnu maturu (ispit državne mature) kao ni troškovi polaganja razlike predmeta, odnosno prekvalifikacije.

Sve dodatne informacije, kao i obrazac zahtjeva za sufinanciranje troškova pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili razredbenog ispita za upis na studijske programe mogu se dobiti u Ministarstvu hrvatskih branitelja, na mrežnoj stranici ministarstva https://branitelji.gov.hr/, u Područnim odjelima Ministarstva hrvatskih branitelja u županijama te nadležnim upravnim tijelima u jedinicama područne (regionalne) samouprave.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 08:52)
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom obilježena je 32. obljetnica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade, a središnja svečanost održana je u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorištu Dvorca Eltz.

Medved: „Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli su brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar”

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovo prigoda zahvaliti hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar. Bitku za Vukovar nazvao je prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.
-Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći vukovarskim braniteljima. I danas je Vlada uz Vukovar jer je on ponos Hrvatske. Obveza nam je prenijeti istinu na mlade generacije, a istina je da su Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar. Naši ratni zapovjednici i hrvatski branitelji uspješno su odolijevali toj brutalnoj agresiji i na tome im hvala. Na nama je danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije – rekao je ministar Medved te dodao kako se Vlada odgovorno odnosi prema hrvatskim braniteljima i gradu Vukovaru istaknuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, proglašenjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarske bolnice memorijalnom i nacionalnom.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

 

Bitka za Vukovar Borković Valerija Lozančić 2023

Borković: „ Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa”

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - mladi Jastreb podsjetio je kako je 14. rujna 1991. godine počeo opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku te da je hrvatsko vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati.
-Prije svega moramo se podsjetiti da smo devedesete godine bili nenaoružani, kao narod prepušteni sami sebi te da je cijela svjetska zajednica bila protiv bilo kakvog oblika hrvatske samostalnosti. Dana 14. rujna 1991. godine počeo je opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku, hrvatsko je vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati, a mi smo ovdje, na glavnome pravcu napada, uspjeli zaustaviti snage koje su jurišale iz Srbije na Hrvatsku. U to kratko vrijeme uspjeli smo Hrvatskoj osigurati da uspostavi vojnu silu kako bi se mogla efikasno boriti. Rezultati obrane Vukovara su takvi da su veći nego ukupno djelovanje Hrvatske vojske kroz svih godina rata, dakle za ovih 87 dana obrane Vukovara. Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a – rekao je Borković dodajući kako će nastaviti podsjećati mlađe naraštaje kako su nastali.

- Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa- naglasio je Borković.

 U svome govoru naglasio je i da Vukovar nikada nije pao.
-Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen sa zemljom, razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio – naglasio je Borković dodajući kako također nije istina niti da je Vukovar izdan i da mu hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako se bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar nego cijela Hrvatska.
- Zahvaljujući braniteljima danas se nalazimo u slobodnom hrvatskom gradu Vukovaru, gradu sretnih i zadovoljnih ljudi, gradu ponosa i zajedništva prema Hrvatskoj – poručio je Mažar.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na hrabrost branitelja i njihovu neopisivu ulogu u stvaranju hrvatske države, podsjetnika na način na koji se stvarala Hrvatska vojska.
-Branitelji su odolijevali neprijatelju sve te dane unatoč tome što je bio brojniji, snažniji i tehnički opremljeniji. Ali hrabrost hrvatskih branitelja je bila ta koja je pobijedila. To želimo prenijeti našim vojnikinjama i vojnicima te im osigurati izvrsne materijalne uvijete za daljnje razvijanje- poručio je Banožić.
Najavio je i nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati.

U okviru prigodnog programa u jutarnjim satima ulicama grada svirana je budnica, organiziran je mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne. Vukovar su u niskom letu preletjeli i MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Koncert su održali Najbolji hrvatski tamburaši.

 

Pročitano 755 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija