NAJNOVIJE
U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 13:53)
Šarengrad obilježio 32. godišnjicu napada u Domovinskom ratu

Vijeće Mjesnoga odbora Šarengrad organiziralo je obilježavanje 32. obljetnice zločinačkog napada tzv. JNA i srpskih dragovoljačkih postrojbi na Šarengrad.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 13:16)
Upravljanje imovinom Grada Vukovara kao primjer dobre prakse

Na konferenciji Panorama koja se održavala u Zagrebu od 27. do 29. rujna 2023. godine, prezentiran je rad gradske uprave Grada Vukovara kao primjer dobre prakse u području upravljanja imovinom u Republici Hrvatskoj.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 12:25)
HVZ: Izvukli smo 1500 l natrijeve lužine i tisuću litara HCL-a iz zgrade zahvaćene požarom u Osijeku

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International"  proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice, a prenosi HINA.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 11:41)
Vukovarske gimnastičarke se okitile zlatom na međunarodnom turniru u Doboju

U Doboju je održan 1. Međunarodni turnir u ženskoj sportskoj gimnastici "OLIMP OPEN" na kojemu je nastupilo 12 klubova i 147 natjecateljica. Kadetkinje Gimnastičkog kluba Vukovar su osvojile 1. mjesto i okitile se zlatom. U pojedinačnoj konkurenciji prva je bila Hana Antunić, 2.Franka Markešić, 3. Lea Služek, 4. Ana Vuk i 6. Iris Špehar.

Zlato su osvojile i Mlađe juniorke GK Vukovar. A pojedinačno prva je bila Helena Badanjak, 3. Maja Marković, 6. Petra Kolarić, 7. Angelina Cvetković, 23. Petra Severić i 30. Mia Lozančić.

Ekipe Kadetkinja i Mlađih juniorki su pratile trenerice Maja Kosić i Dorotea Kalanj, te sutkinje Bosiljka Stojšić, Diana Andrašević, Miljana Poznanović i Nikolina Velikić.Gimnastika 2

Uprava kluba je ponosna na odličan nastup i osvojena odličja, kako u ekipnoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji.

Gimnastički klub Vukovar poziva sve ljubitelje gimnastike da dođu u subotu 7. listopada od 9 do 13 sati u sportsku dvoranu Danijel Rehak, na 4. kolo KUP-a Hrvatske u Obaveznom programu i podrže naše gimnastičarke.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 10:38)
Stjepan Tomas i Ivica Kulešević sporazumno prekinuli suradnju s NK Osijekom

Povodom sporazumnog prekida suradnje trenera Stjepana Tomasa i sportskog direktora Ivice Kuleševića, NK Osijek je izdao sljedeće priopćenje

Stjepan Tomas više nije za kormilom Bijelo-plavih. Došlo je, ovoga utorka, do sporazumnog raskida suradnje i nakon nešto više od pet mjeseci bivši hrvatski nogometni reprezentativac odlazi iz grada na Dravi. Vrijedi to i za njegove suradnike Alena Šušnića, Vladu Šmita i Lidija Melisa. Također, sporazumno je dogovoreno i da sportski direktor Ivica Kulešević napušta svoju dužnost.

Zahvaljujemo se gospodi Tomasu i Kuleševiću na svemu onome što su učinili za NK Osijek. Moram reći i da su u ovoj situaciji, kada smo morali vidjeti kako i s kim dalje, prvenstveno razmišljali što je najbolje za klub. Pokazali su maksimalnu korektnost i to treba respektirati. Kulešević je, recimo, imao svojedobno značajnu ulogu i u dolasku novih vlasnika, puno je toga prošao u različitim ulogama i naša će mu vrata uvijek biti otvorena. Ivica je korektno odrađivao svoj posao, napravio je dosta dobrih stvari u vrijeme kada smo krenuli jednim drugim putem. No, kada izostanu priželjkivani rezultati, nešto se u pravilu mijenja. Tražimo neka nova potencijalna rješenja, prvenstveno za trenera, a dok se to ne realizira momčad privremeno preuzima Ivo Smoje, izjavio je klupski predsjednik Ferenc Sakalj.

„Sretan sam što sam bio trener Osijeka“

Tomas je došao potkraj travnja ove godine i osnovnu je zadaću ispunio. Spletom okolnosti ipak nije ostao duže, no ne odlazi razočaran.

Tako je to u nogometu. I dalje mislim da nam se nije dogodila ona nesretna završnica u derbiju s Dinamom i da smo tada pobijedili, da bi sve danas bilo sasvim drugačije. No, Osijeku želim sve najbolje i svakako ću navijati da momčad i klub ispune očekivanja. Drago mi je da sam prošle sezone s dečkima uspio ostvariti cilj, izboriti treće mjesto i Europu, a isto tako i što smo u ovoj godini pobijedili u tri od četiri europske utakmice iako nam to nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Bio sam privilegiran u smislu da sam baš ja kao trener imao zadovoljstvo voditi momčad na prekrasnoj Opus Areni, a svom nasljedniku na klupi i svima u NK Osijek mogu samo poželjeti puno sreće. Hvala i navijačima na lijepoj atmosferi i potpori koju smo imali, a nogomet je takav da se sve može potpuno promijeniti u svega nekoliko minuta i krenuti u neželjenom pravcu. Osijek je među najvećim hrvatskim klubovima i sretan sam što sam i ja bio dio ovog kolektiva, rekao je Tomas.

„Uvijek sam nastojao učiniti najviše što sam mogao“

Dosadašnji sportski direktor Ivica Kulešević neće ostati u toj ulozi. I to je odluka klupske Uprave nakon što je sagledana trenutna situacija, a koja zasigurno nije i ne može biti po volji odgovornih u NK Osijek. Rastanak s Kuleševićem sigurno nije bila laka odluka za čelnike Kluba s obzirom na činjenicu da je riječ o bivšem igraču, treneru gotovo svih naših mlađih kategorija, voditelju Škole nogometa, šefu stručnog stožera prve momčadi i u konačnici sportskom direktoru.

Nema u sportu tragedije, to je posao bez obzira i na sve emocije koje imamo, posebno prema matičnoj sredini. Sigurno sam uvijek svakim svojim potezom želio najbolje za Klub, a dužnost sam prihvatio u nimalo komfornoj situaciji, znajući da ću biti i osobno suočen s brojnim izazovima i da ih neće biti lako rješavati. Trebalo je sve staviti u nekakvu normalu, u skladu s mogućnostima i proračunom, a to je bilo sve samo ne jednostavno. Klub je definitivno iznad svakog pojedinca i nemam problem ni s kakvom odlukom s vrha. Žao mi je, naravno, što sve skupa nije ispalo bolje, ali sam uvijek nastojao učiniti najviše što sam u datom trenutku mogao. Na sve obično nastojim gledati pozitivno, pa se u tom kontekstu i nadam da će momčad ponovno proigrati i vratiti se tamo gdje i pripada, odnosno dosegnuti ono što svi želimo u smislu nekih planova i ambicija. Toliko sam toga prošao u Nogometnom klubu Osijek, da će uvijek biti i ostati dio mene, poručio je Kulešević.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 10:35)
Predstavljena knjiga Bapski abecedarij

 U župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Bapskoj sinoć je predstavljena knjiga Bapski abecedarij - spomenici sela u nestajanju.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 09:38)

Proračun grada Vukovara za 2024. godinu iznosit će 81.415.000,00 eura

Gradsko vijeće Grada Vukovara Gradsko vijeće Grada Vukovara Foto: Milan Paun

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara s pet glasova protiv i dva suzdržana donesen je proračun Grada Vukovara za 2024. godinu koji iznosi 81 milijun 415 tisuća eura. Prvotni je prijedlog proračuna iznosio 81 milijun i 285 tisuća eura – Proračun je definiran na iznos nešto iznad 61 milijun eura, odnosno zajedno s korisnicima ukupno 63 milijuna eura što bi bilo izraženo u kunama 550 milijuna kuna. To su iznosi s kojima baratamo. Jednako tako iz prošle godine prenosimo 62 milijuna kuna (8.227.207,00 eura), toliko o samoj kvaliteti i stanju financija proračuna grada Vukovara - rekao je gradonačelnik Penava nakon aktualnog sata. Međutim kod izglasavanja proračuna gradonačelnik Ivan Penava podnio je i dva amandmana na proračun, a nakon usvajanja amandmana proračun je povećan na 81 milijun i 415 tisuća eura. Povećanja se odnose na subvencioniranje dežurne ljekarne u Vukovaru u iznosu od 20 tisuća eura te povećanje iznosa za Gradsku knjižnicu Vukovar, Gradski muzej, Javnu ustanovu u kulturi Hrvatski dom i Javnu ustanovu Sportski objekti Vukovar u iznosu od 110 tisuća eura. Donesena je i Odluka o izvršenju proračuna Grada Vukovara za 2024.

Vijećnici iz redova HDZ – a predložili su tri amandmana na proračun za 2024. - Uputili smo tri amandmana, jedan je vezan za cijenu dječjih vrtića odnosno oslobađanje plaćanja vrtića za svako treće i sljedeće dijete. Drugi amandman je vezan za sufinanciranje gradskoga prijevoza za naše umirovljenike s obzirom da oni sada participiraju a prije nisu morali. I treći amandman je vezan za osnivanje Mjesnih odbora – rekao je predsjednik kluba HDZ u Gradskom vijeću grada Vukovara Nikola Mažar. Predloženi amandmani nisu dobili potrebnu većinu.

Između ostalog donesena je Odluka o davanju koncesije za obavljanje djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Vukovara dosadašnjem koncesionaru Čazmatransu.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara, a koja se odnosi na preispitivanje i propisivanje načina i uvjeta gradnje i na promjenu namjene dijela k.č. 166 k.o. Vukovar. Prihvaćena su i Izvješća o radu i financijska izvješća Gradskog muzeja, Gradske knjižnice Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom i Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. za 2022. godinu.

Donesen je Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2024. godinu. Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2024. godinu
Doneseni su Programi javnih potreba u turizmu, iz područja obrazovanja, branitelja i stradalnika, javnih potreba u sportu, društvenih djelatnosti, kulture i tehničke kulture Grada Vukovara za 2024. godinu, Programa građenja komunalne infrastrukture te Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu

Donesena je i Odluka o pristupanju Grada Vukovara udruzi Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i akvakulturi Dunav – Sava. Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima za 2024. Donesene su i Odluke o izmjenama i dopunama Općeg programa razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje 2020.-2025.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo najavio tematsku sjednicu Gradskoga vijeća - Kao predsjednik Gradskoga vijeća želim vas izvijestiti da su na prijedlog vijećnika Domovinskog pokreta vezano za problem obilaznice u gradu Vukovaru pripremljeni materijali za tematsku sjednicu Gradskog vijeća koju ćemo održati uskoro. Nadam se da će poziv koji će biti upućen i ministru i određenim institucijama koje su bitne odazvati se na sjednicu. To je jedan od najbitnijih projekata koje grad Vukovar ima u projektima. Ima i građevinske dozvole i samo treba dobra volja da se netko ne inati, da kaže: dobro idemo već jednom s tom obilaznicom u gradu Vukovaru - rekao je Sabo.

Pročitano 204 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija