Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Ukrajinsko žito trebalo bi se prevoziti preko Hrvatske. Butković: Ograničavajući faktor je kapacitet luke u Vukovaru

Početkom ovoga mjeseca Ukrajina je objavila kako bi za transport svoga žita trebala početi koristiti hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru. O tome su tada razgovarali šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i njegov ukrajinski kolega Dmitar Kuleb u Kijevu, a razgovore je u Grčkoj vodio i premijer Andrej Plenković s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ključne za transport ukrajinskog žita bile bi luke u Vukovaru i Rijeci, a tim potezom Hrvatska bi bila glavni koridor za izvoz ukrajinskog žita u druge dijelove svijeta.

Žito bi se, pretpostavlja se, prevozilo brodovima uzvodno Dunavom od Ukrajine, preko Moldavije, Rumunjske, Bugarske do Hrvatske ili pak do dunavskih luka u susjednoj Srbiji, a nakon toga željeznicom do naših morskih luka Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Ploča. Nove razgovore na ovu temu, već idućega tjedna, najavio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je medijima nedavno potvrdio kako nema informacija o proširenju luka europskim novcem, ali je naglasio kako postoji mogućnost da će proširenja financirati Hrvatska vlada. O tome imaju li kakva saznanja o mogućem proširenju upit smo poslali Upravi Luke Vukovar, a potom i Lučkoj upravi Vukovar, no s obje adrese dobili smo odgovor kako još nemaju nikakve infromacije.

Ministar Butković je pak izjavio kako je ograničavajući faktor u prijevozu žita preko hrvatske kapacitet upravo luke Vukovar i slobodni kapaciteti u samoj luci te činjenica da se na većem dijelu željezničkog koridora koji prolazi preko Hrvatske, a to je ovaj mediteranski, izvode radovi pa postoje određeni zastoji.
- Tu ćemo vidjeti što možemo napraviti, ubrzati, u svakom slučaju interes je da se kapacitet poveća, a mi to možemo. Mi ćemo sve učiniti da tko tako bude, ali ne mogu još danas govoriti kolike bi to količine bile - rekao je ministar Butković.

O svemu više javnost bi trebala doznati nakon razgovora koje će voditi početkom idućeg tjedna.

Pročitano 311 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI