NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400

Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400 Foto: Marija Molnar

 Dan je braniteljica Domovinskoga rata Republike Hrvatske koji se ove godine obilježava u Vukovaru. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulima za domovinu, a vijence su položila izaslanstva udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice županija te Grada Vukovara.

- S nama je danas u Vukovaru preko 400 braniteljica iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon pandemije ponovno smo zajedno na Danu braniteljica Domovinskoga rata. Ovaj je susret i poruka našim mladim generacijama koje su budućnost Hrvatske za koju smo se borili. Na nama starijima je da prenosimo istinu o Domovinskom ratu jer ako je ne budemo prenosili bit će zaboravljena – istaknula je predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata RH Svjetlana Dželalija Kovačić.

 

Braniteljice vijenac Marija Molnar 2023

U RATU IH JE BILO 23 TISUĆE

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23 tisuće braniteljica što čini oko pet posto ukupnoga broja braniteljske populacije. Poginule su 183 braniteljice, a 33 se vode nestalima.

- Imamo kompletnu evidenciju oko postrojbi i statusa, borbenog i neborbenog sektora. Braniteljice su bile pripadnice svih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Najviše ih je bilo u pričuvnim postrojbama, ali i u gardijskim te zapovjedništvima, odnosno nema niti jedne ustrojstvene cjeline u kojima nije bilo žena. Nisu bile vojni obveznici i sve su u statusu dragovoljca. Raduje me da smo danas ovdje u Vukovaru kako bismo odali počast svim našim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljicama i braniteljima. Prilika je ovo i za iskazati im zahvalu i poštovanje za njihov doprinos i žrtvu kao i sve ono što su učinile u Domovinskom ratu zajedno s drugim hrvatskim braniteljima – istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Braniteljice akademija Marija Molnar 2023

 

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je braniteljicama njihov dan i zahvalio na hrabrosti i predanosti koje su iskazale u ratu kada se gradila hrvatska država.

- U Domovinski je rat bilo uključeno 23 tisuće žena i to je impresivna brojka koja se mora poštovati. Nakon rata su se kao žene, supruge, majke, bake, sestre s jednakom ljubavlju uključile u onaj najvažniji dio odnosno stvaranje obitelji i odgajanje novih generacija. Takav odnos prema ženama nastojimo razviti i u Hrvatskoj vojsci gdje je u ovom trenutku više od tri tisuće žena, odnosno više od 18 posto što je daleko iznad NATO standarda koji je oko 12 posto. Također, u Ministarstvu obrane i službama radi više od 50 posto žena – naglasio je ministar Banožić.

Nakon svete mise koja je služena u crkvi sv.Filipa i Jakova, braniteljice su razvile hrvatski stijeg dugačak nekoliko desetina metara i u mimohodu prošle središtem grada. U Hrvatskome domu Vukovar održana je svečana akademija, a nakon toga u dvorcu Eltz je upriličeno i zajedničko fotografiranje svih sudionica susreta te druženje.

 

Braniteljice akademija2 Marija Molnar 2023

Pročitano 454 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija