NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Svi korisnici mobitela u subotu će dobiti poruke radi testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)

Svi korisnici mobitela u subotu će dobiti poruke radi testiranja  Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) Foto: MUP

Svi korisnici mobitela u subotu će dobiti poruke radi testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

U završnoj fazi je provedba projekta za uspostavu Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama koji će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj kroz podizanje razine spremnosti MUP-a kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama, za prevenciju te pravodobne i odgovarajuće reakcije u slučajevima nastanka katastrofe ili velike nesreće uzrokovane prirodnim, tehničkotehnološkim ili ljudskim faktorom. Svrha je Sustava nadograditi postojeći sustav uzbunjivanja stanovništva temeljen na sirenama te putem mobilnih telefona i drugih modernih komunikacijskih kanala brzo i efikasno obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti s ciljem smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju potrebno je testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

Testiranja Sustava:

U subotu, 3. lipnja 2023. godine sustav će biti testiran slanjem SMS poruka za područje cijele Republike Hrvatske sljedećeg sadržaja:

„Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS/CBC upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a. Stanovništvo Vukovarsko-srijemske županije poruke će dobivati u subotu od 9 sati.

Države članice Europske unije imaju obvezu uspostaviti sustav upozoravanja javnosti, koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja dotičnim krajnjim korisnicima. Projekt SRUUK sufinancira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu specifičnog cilja Jačanje sustava upravljanja katastrofama. Vrijednost projekta je 8.361.000 eura, od čega Europska unija sufinancira projekt sa 7.107.000 eura bespovratnih sredstava.Projekt je u završnoj fazi, a njegovom realizacijom dobit će se jedinstveno rješenje koje će pokriti zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama. U sklopu upravljanja krizom Sustav će omogućavati i izvješćivanje te prikaz anonimiziranih podataka o približnom broju korisnika na promatranom području nakon slanja upozorenja, a bit će moguće promatrati na karti agregirani prikaz kretanja grupa korisnika u kraćim vremenskim razdobljima za vrijeme trajanja odgovora na kriznu situaciju. U tom dijelu poštovat će se sve zakonske odredbe za zaštitu osobnih podataka radi čuvanja privatnosti građana u skladu s GDPR regulativom te se ni na koji način ne će moći doći do osobnih podataka niti jednog pojedinca te zlouporabiti takvu informaciju.

Nakon provedenog javnog testiranja sustava provest će se istraživanje na reprezentativnom uzorku ispitanika kako bi se utvrdio postotak korisnika mobilnih uređaja koji su dobili poruku. Rezultati istraživanja primijenit će se u sustavu radi unapređenja komunikacije odnosno radi osiguranja kvalitetne, brze i transparentne usluge krajnjim korisnicima i utvrđivanja mogućih tehničkih nedostataka Sustava.

Ako će testiranje biti uspješno provedeno sustav će se staviti u produkciju te će se daljnja testiranja provoditi samo u slučaju da u roku od najmanje 6 mjeseci nije iz sustava poslana ni jedna poruka upozorenja.

Pročitano 697 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija