Ispiši ovu stranicu

Plenković predstavio izmjene Zakona o izbornim jedinicama

Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama, premijer Andrej Plenković naglasio je  da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada, prenosi HINA. 

Izmjene zakona u prvo saborsko čitanje bit će upućene prije ljetne stanke u zasjedanju, da bi se drugo čitanje onda održalo nakon ljetne stanke, odnosno u prva dva tjedna rujna, te zakon stupio na snagu s 1. listopadom, budući da s krajem rujna, temeljem odluke Ustavnoga suda, prestaje važiti sadašnji Zakon.

Referirajući se na odluku Ustavnoga suda od 7. veljače, Plenković je rekao da je izmjenama zakona trebalo osigurati jednaku težinu glasa, da izborne jedinice što je više moguće prate administrativne granice (županija, općina, gradova) te da odstupanja broja birača ne smije po pojedinoj izbornoj jedinici ne smije biti veća od plus, minus 5 posto.

"U političkom smislu, kao Vlada smo željeli postići da zadržimo postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se u Hrvatskoj bira 14 zastupnika. Dakle, Ustavni sud je nama dao mogućnost da, temeljem onoga što su kazali, praktički modificiramo postojeći sustav i da ostvarimo jednakost, jednaki tretman i birača i zastupnika koji se biraju u Hrvatski sabor", rekao je.

Kako bi argumentirao tvrdnju da se rade tek manje modifikacije, Plenković je naveo da će čak 78 posto birača, odnosno četiri petine ostati u izbornim jedinicama u kojima su i trenutno.

Naveo je i da će, temeljem predloženih izmjena izgleda izbornih jedinica, najveće odstupanje od prosjeka broja birača po izbornoj jedinici (364.664) iznosit će samo 2,2 posto u X. izbornoj  jedinici, a sve ostalo je unutar 2,20 posto.

"Izrazito mala odstupanja, koja u potpunosti novu arhitekturu izbornih jedinica stavljaju u zakonit kontekst onoga što je trenutno propisano, a to je plus-minus 5 posto. Dakle, ovo je najbliže onome da imamo praktički do u glas jednak broj birača po izbornoj jedinici, a što je, naravno, nemoguće", rekao je.

Pročitano 246 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar