Ispiši ovu stranicu

Pravomoćna presuda Gotovini i Markaču 16. studenog

Međunarodni sud za ratne zločine Međunarodni sud za ratne zločine Foto: Arhiva

Godinu i pol nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) na ročištu koje se održava 16. studenoga izreći će pravomoćnu presudu o žalbi dvojice hrvatskih generala kojom se osporavaju svi bitni dijelovi prvostupanjske presude.

Obrana generala Ante Gotovine pred Haškim sudom poručila je, u povodu najave izricanja pravomoćne presude dvojici generala, kako vjeruje da će žalbeno vijeće tom presudom ostvariti pravdu.

- Obrana generala Gotovine očekuje presudu kao i svatko drugi. Vjerujemo da će žalbeno vijeće osigurati da se ostvari pravda - napisao je Gotovinin branitelj Luka Mišetić na svom Twitter profilu. Branitelj generala Mladena Markača Goran Mikuličić nije bio dostupan za komentar.

Raspravno je vijeće u presudi objavljenoj 15. travnja prošle godine zaključilo da je na samom početku operacije Oluje počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim granatiranjem a da je taj plan osmišljen na sastanku hrvatskog državnog i vojnog vrha na Brijunima 31. srpnja 1995. te je to okvalificiralo udruženim zločinačkim pothvatom a generale Gotovinu i Markača članovima toga pothvata.

Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Markač zapovjednik Specijalne policije. Gotovina je u pritvoru ICTY-a od prosinca 2005. a Markač od ožujka 2004. godine.

Pročitano 2485 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac