Ispiši ovu stranicu

5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja „Dan crvenih haljina pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena, rekla je Ružica Palić Kramarić, neurologinja iz KBC-a Osijek te predsjednica Udruge cerebrovaskularnih bolesnika osječko-baranjske županije.
- Žene su ugroženije za nastanak moždanog udara, jedan od razloga je zato što žive duže, zato što su ishodi liječenja lošiji nego kod muškaraca. Žene se uglavnom kasno javljaju u zdravstvenu ustanovu prilikom nastupa simptoma. Simptomi nisu tipični, a često su to slabost, malaksalost, vrtoglavica. Trudnoća i menopauza, sve to to čimbenici koji mogu utjecati – istaknula je Palić Kramarić.
A kako će se u Osječko-baranjskoj županiji obilježiti 5.Dan crvenih haljina, najavljuje.
- Ovogodišnji Dan crvenih haljina obilježit ćemo zajedno sa 40.tim rođendanom Udruge cerebrovaskularnih bolesnika osječko-baranjske županije. U Arheološkom muzeju u Osijeku prikazat ćemo u četvrtak rad naše udruge te prikazati novi film gdje će naša kolegica koja je kao liječnica doživjela moždani udar, ispričati svoje iskustvo. Predstavit ćemo i našu knjigu pod nazivom Prevencija moždanog udara kod žena autorice Arijane Huzjan Lovrenčić- zaključila je.

Pročitano 198 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI