Ispiši ovu stranicu

Radionica "Rana dijagnostika planocelularnog karcinoma usne šupljine"

Radionica "Rana dijagnostika planocelularnog karcinoma usne šupljine" Foto: Sandra Grgić

U prostorijama Gradskog muzeja Vukovar, u sklopu projekta (P)ozdravi život, održana je treća preventivna radionica pod nazivom "Rana dijagnostika planocelularnog karcinoma usne šupljine".

Nositelj projekta je Grad Vukovar, a partner na projektu Udruga Liga protiv raka Vukovar.

- Ovo je jedan od prvih projekata za koje je Grad Vukovar uspio povući bespovratna sredstva za područje zdravstva. Kroz projekt ukazujemo građanima važnost prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja kod muškaraca i žena te povećanje znanja o odgovornom zdravstvenom ponašanju. Ovo je treća radionica po redu, dvije su održane u prošloj godini. Skupna tema svih radionica je odgovorno zdravstveno ponašanje i preventivne aktivnosti – pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš.

Predavanje na temu „Rana dijagnostika planocelularnog karcinoma usne šupljine" održao je doktor dentalne medicine Tin Jovanovac.

- Riječ je o vrsti karcinoma koji nije toliko poznat u javnosti, a statistike govore da njegova pojava, broj oboljelih i preminulih je dosta velik. Godišnje od ove vrste karcinoma umre oko 300 osoba. Ova vrsta karcinoma najčešće je asimptomatska i ne daje nikakve simptome, a može se otkriti jednostavnim kliničkim pregledom sluznice. Sam pregled traje jednu minutu, pogleda se sluznica cijele usne šupljine te ukoliko postoje neke sumnjive lezije one idu u daljnju obradu. Od planocelularnog karcinoma usne šupljine najčešće obolijevaju pušaći posebice ako se uz pušenje konzumira i alkohol. Javlja se u srednjoj i starijoj životnoj dobi, s najvećom učestalošću oko 60.-te godine života – pojasnio je Jovanovac te pozvao sve građane na preventivne preglede.

Ukupna vrijednost projekta je 348.966,38 kuna, a u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima  Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Provodi se u razdoblju od 12 mjeseci.

Voditeljica projekta Suzana Begonja pojasnila je kako do kraja projekta ostaje još jedna radionica nakon čega će uslijediti i trodnevni festival zdravlja.

- Trodnevni festival zdravlja trebali bi sukladno projektu, održati oko 20. travnja. Na njega će biti pozvani razni gosti iz svih područja koja su vezana uz zdravlje. Za sada smo provedbom projekta zadovoljni, privukli smo sve dobne skupine naših sugrađana i do kraja projekta se nadamo još većem odazivu – naglasila je Begonja.

Pročitano 286 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI