Ispiši ovu stranicu

Predstavljen dvogodišnji projekt pod nazivom Koga smo zaboravili – židovsko nasljeđe u našem gradu

Nicole Alt i Maja Buljubašić Nicole Alt i Maja Buljubašić Foto: Marija Molnar

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Europskom domu Vukovar predstavljen je projekt Koga smo zaboravili - židovsko nasljeđe u našem gradu, a koji će ova udruga provoditi do kraja 2024.godine u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti u partnerstvu s Kreuzberger inicijativom protiv antisemitizma iz Berlina te Centrom za suočavanje s prošlošću – Documenta.

Cilj je projekta upoznati širu javnost, a osobito mlade sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu.

Kreatorica i voditeljica projekta je Nicole Alt iz Njemačke koja zadnje tri godine živi u Vukovaru. Pojasnila je što ju je kao mladu stručnjakinju na području političkih znanosti i povijesti jugoistočne Europe nagnalo da osmisli, napiše i pronađe sredstva za ovaj projekt

- Shvatila sam radeći u Europskom domu Vukovar da suočavanje s prošlošću židovske zajednice u Vukovaru i povijest holokausta nisu dovoljno zastupljene teme unatoč činjenici da je Židovska općina Vukovar prije Drugog svjetskog rata bila jedna od najvećih i najvažnijih u Hrvatskoj. Odlučili smo pokrenuti ovaj projekt kojim ćemo mlade upoznati s ovim dijelom vukovarske povijesti kao i širu javnost -
pojasnila je Alt.

Suradnici na projektu su Gimnazija Vukovar i Gimnazija u Landau u Njemačkoj, Židovska općina Osijek, Gradski muzej Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar te ostale institucije u gradu.

Sociologinja Maja Buljubašić, viša savjetnica u ovom projektu pojasnila je glavne aktivnosti koje planiraju provesti.

- Prije svega to je istraživanje koje će učenici Gimnazije uz mentorstvo profesora povijesti provesti o kulturi, tradiciji, povijesti i utjecaju židovske zajednice u Vukovaru, zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata i holokaustu. Izradit će i biografije poznatih vukovarskih Židova. Jedna od aktivnosti je i otkrivanje židovskih mjesta u Vukovaru i njihova komemoracija, potom studijsko putovanje u Landau i uzvratni posjet njemačkih gimnazijalaca Vukovaru te izložba i tribina Komemoracija i život Židova u Vukovaru te otvaranje prostora za raspravu - naglasila je Buljubašić.

Također će u okviru projekta biti održana i radionica o povijest i porijeklu antisemitizma, prisutnosti antisemitskih stereotipa i teorija zavjere danas.

Projekt Koga smo zaboravili - židovsko nasljeđe u našem gradu financira Europska komisija u iznosu od 95.145,00 eura.

Pročitano 344 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar