NAJNOVIJE
Dodjelom nagrada završen 2. Festival slavonskih kazališta

Izvedbom predstave Slučaj maturanta Wagnera Gradskoga kazališta Požega i proglašenjem najboljih predstava i glumaca u dvorani Mladost u Županji završen je 2. Festival slavonskih kazališta na kome je sudjelovalo pet kazališta iz Virovitice, Županje, Osijeka, Vinkovaca i Požege.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 11:44)
Dragana Papak iz vukovarske strukovne škole ide na državno natjecanje iz frizerstva

Na Međužupanijskom natjecanju WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija, održanom protekloga petka  u Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru, natjecalo se šest strukovnih škola, a prvo je mjesto za svečanu frizuru osvojila Lea Raković iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova pod mentorstvom Ksenije Spajić.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:23)
Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Udruga udomitelja Vukovarsko-srijemske županije "Zagrljaj" izradila je online Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Vukovar u okviru trogodišnjeg programa "Za bolje sutra".


Ovaj priručnik donosi osnovne informacije o udomiteljstvu, pruža jasan pregled zakonske regulative u Republici Hrvatskoj, navodi uvjete za udomiteljstvo, te obrađuje prava i obveze udomitelja. Također, uključuje podršku i edukaciju za potencijalne udomitelje, te iskustva drugih udomitelja kako bi pružio dodatnu perspektivu. Na kraju, Priručnik nudi kontakte institucija za daljnju podršku i dodatne resurse za čitatelje koji su zainteresirani za više informacija.


Priručnik možete preuzeti na web stranici udruge: http://www.udrugazagrljaj.hr/?i=2


Program "Za bolje sutra" financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:00)
Akcijski plan protiv debljine, bolesti koja prijeti trećini građana Hrvatske

Ambulante za poremećaje prehrane, uključivanje kineziologa u nastavu, prehrambene smjernice od vrtića do radnoga mjesta, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost dio su mjera u nacrtu Akcijskog plana za prevenciju debljine, bolesti od koje bi do 2030. mogla bolovati čak trećina Hrvata.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 08:58)
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da pripadnice ljepšeg spola možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog više ljudi koji se nalaze u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)

Najbolja valuta, za jednu kunu si mogao kupiti tvornicu

Većina građana u anketama ipak žali za kunom Većina građana u anketama ipak žali za kunom Valerija Lozančić

Prema anketama 42,8 posto građana smatra proces uvođenja eura izrazito ili uglavnom lošim dok ocjenu dobar daje 29,9 posto.

Na pitanje tko je onda kriv za probleme nastale pri prelaska s kune na euro, 32,1 posto građana odgovara da je kriva Vlada kojoj zamjeraju što nije pratila kretanje cijena posljednjih nekoliko mjeseci prije uvođenja eura te što nisu bile pripremljene inspekcijske službe.

Ipak, 13,1 posto ispitanika smatra da nije kriv nitko jer problema i nije bilo. Dio građana odgovornost prebacuje na trgovce.

Na gradskim smo ulicama u Vukovaru razgovarali sa slučajnim prolaznicima o prvim iskustvima s računanjem u eurima i pitali ih je li bolji euro ili kuna. Evo što su odgovorili.

Domagoj Marenić: Nije bitno kuna ili euro, bitno je imaš li ih ili nemaš. Nezgodno je što sada ima više sitniša. Bolje da su kune ostavili usporedno u optjecaju neko vrijeme dok se naviknemo, a mogli smo ostaviti i svoju valutu poput Mađara. Ni Velika Britanija nije nikada uvela euro tako da to nije bila obveza. Odrekli smo se kune koja je bila najbolja valuta jer si za jednu kunu mogao kupiti i tvornicu.

Ljubica Milovanović: U mobitelu imam aplikaciju za preračunavanje eura u kune, dobila sam od Humanitarne udruge Duga. Kad dobijem mirovinu, izračunam što sve trebam platiti pa prvo platim ono najvažnije. Papirnate nosim u novčaniku, a metalne u vrećici. Prije sam nosila dvije vrećice, posebno kune, posebno eure. Cijene su sitno napisane i ima ih puno, u eurima i kunama, po kilogramu i komadu pa se teško snaći.

Ivan Čolak. Zadovoljan sam eurom i time što je Vlada napravila. Ispočetka mi je bilo teže snalaziti se u eurima, ali ide mi sve lakše. Sve u životu treba naučiti i za to se potruditi. Naučili smo se nekada na hrvatske dinare pa na kunu, a sada ćemo na eure.

Kristina Sušac: Dosta se teško snalazim, pogotovo sa sitnišima jer nosim naočale pa ne vidim sitne kovanice. Tako su sitne da ih je teško uhvatiti. Bolje mi je bilo s kunama. Nosim kalkulator i sve eure pretvaram u kune da bih se mogla snaći.

Ivica Tolj: I prije smo računali u eurima skuplje stvari, primjerice stan ili automobil. Sada se moramo priviknuti na sitni novac jer su ranije kovanice manje vrijedile pa smo ih zanemarivali. Cijene više gledam negoli što kupujem jer je sve skuplje. Sam preračunavam, za neke sam se već navika u eurima pa ne preračunavam.

Jure Vučić: Mirovina je malena i brzo potrošim tih par stotina eura. Kupim što moram. Žalim za kunom. Bila je stabilna valuta. Ne znam zašto sada hoće izrezati papirnate kune u rezance, a Nijemci još čuvaju svoje marke. Neće ni ovo dugo potrajati. Zato treba kune čuvati u sefovima. Kakva je to država koja nema svoju valutu?

Pročitano 271 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija