Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Božić je - dan rođenja Isusa Krista Sina Božjega

Božić je - dan rođenja Isusa Krista Sina Božjega FOTO:HRV/Žana Kunji

Kršćani danas slave Božić, dan rođenja Sina Božjega Isusa Krista. Riječ Božić znači „mali Bog“, a slavi se od davnina kada se od toga dana smatrao i početak nove godine, osobito u Europi. Crkva je 1. siječnja kao Novu godinu prihvatila tek 1691. godine.

Tradicionalno se na Božić slave tri mise – polnoćka, zornica i poldanjica, a ovaj veliki dan za kršćane iščekivao se kroz četiri nedjelje koje simboliziraju četiri tisućljeća koliko je po Bibliji prošlo od Kristova dolaska.

U svakom narodu obilježava se na drugačiji način, a Hrvatskoj se odražava u umjetnosti i književnosti, a najpoznatije su narodne božićne pjesme poput „Narodi nam se kralj nebeski“. Do danas se sačuvao i običaj sijanja božićne pšenice, kao simbola obnove života i plodnosti, a sije se na blagdan sv. Barbare ili sv. Lucije. Pšenica za Božić ukrašava stol tijekom objeda, a inače stoji pod borom uz jaslice. Tradicionalno se ukrašava hrvatskoj trobojnicom. Na Badnjak, kada se iščekuje Božić, ukrašava se božićno drvce, a taj se običaj u Hrvatskoj pojavio 1850. godine.

Božić je dan kada se vrijeme provodi s obitelji i bližnjima te u duhu kršćanske vjere.

Svete mise u vukovarskim crkvama služe se prema redovitom rasporedu.

Sretan i blagoslovljen Božić te ugodne blagdane želi vam ekipa Hrvatskog radija Vukovar.

Pročitano 312 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI