Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljena druga knjiga iz projekta Herojski Vukovar

Predstavljena druga knjiga iz projekta Herojski Vukovar Foto: HRV/Jasenka Vrdoljak

Više od 650 dokumentarnih fotografija, dvije tisuće povijesnih izvora, 38 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na stvaranju dvodijelne knjige „Herojski Vukovar”, a u Hrvatskom domu Vukovar danas je predstavljen drugi dio znanstveno - izdavačkog projekta o Gradu heroju.

Predsjednik Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica i glavni urednik i inicijator projekta Ante Bičanić kaže kako su autori opsežno prikazali povijest grada, život njegovih stanovnika, tragediju koju su prošli, odnosno - Vukovar u posljednjih 30-ak godina.

- Obje knjige temeljene su na preko 3000 povijesnih izvora, dokumenata i bibliografskih jedinica literature, te donose više od 650 dokumentarnih fotografija i ostalih likovnih priloga koji svjedoče o povijesti Vukovara – rekao je Bičanić.

Po riječima Natka Martinića Jerčića iz Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata, druga knjiga sadrži 17 članaka, a naglasak je stavljen na razdoblje od okupacije do mirne reintegracije. Također je dan osvrt i na povratak i obnovu života nakon reintegracije.

Projekt „Herojski Vukovar” prati dvije knjige pri čemu su u prvoj obuhvaćene teme pripreme i provedbe velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i posljedice agresije.

U drugoj knjizi su predstavljena znanstvena istraživanja koja se odnose na srpsku okupacije Vukovara od 18. studenoga 1991. do kraja 1995., mirnu reintegraciju okupiranoga Vukovara i hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske od 15. siječnja 1996. do 15. siječnja 1998., zatim povratak prognanika u Vukovar, saniranje posljedica velikosrpske oružane agresije i obnova grada te gospodarski i društveni razvoj Vukovara od 1998. do 2021. Na taj način obuhvaćeno je iznimno kompleksno razdoblje iz novije hrvatske povijesti od ratne 1991. godine do tridesete obljetnice stradanja grada 2021. godine.

Prva knjiga, tiskana u studenom 2021., obrađuje pripremu i provedbu velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i ogromne posljedice agresije.

Znanstveno-izdavački projekt “Herojski Vukovar: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991.-2021.)” započeo je 2020. s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara.

 

 

Pročitano 400 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI