NAJNOVIJE
EK provodi anketu za dobavljače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Europska komisija svake godine provodi istraživanje o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima s ciljem dobivanja povratne informacije o pojavnosti nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te djelotvornosti mjera koje su države članice poduzele u kontekstu Direktive (EU) 2019/633. 

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:33)
Manje oružja, manje tragedija: Policija poziva na vraćanje oružja i eksplozivnih sredstava,

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici na području operativne nadležnosti Policijske postaje Vinkovci, u subotu, 24. veljače, a temeljem ishođenog sudskog naloga, obavili pretragu doma i drugih prostorija na jednoj adresi.

Pretragom su policijski službenici pronašli i oduzeli tri automatske puške, 14 pripadajućih spremnika i ukupno 410 raznovrsnih komada streljiva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju u kaznenu i prekršajnu odgovornost osobe koja je nezakonito posjedovala oružje i streljivo.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju da akcija „Manje oružja, manje tragedija“ još uvijek traje i pozivamo građane, koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji koja će ga na siguran način izuzeti. 

Od 22. siječnja do 26. veljače 2024. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u devet dojava o dragovoljnoj predaji minsko-eksplozivnih sredstava te u deset dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

Policijski službenici su s 19 lokacija na siguran način izuzeli ukupno 14 ručnih bombi, 10 mina, jednu minobacačku granatu, dvije puške, četiri zračne puške, jednu poluautomatsku pušku, jedan spremnik za pušku, jedan pištolj, jednu elektrodetonatorsku kapislu,  različite dijelove oružja i 2686 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite su preuzeli pronađeno i predano oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i pohranili ih u skladište Policijske uprave do uništenja.

(Utorak, 27 Veljača 2024 09:29)
U Vukovaru predstavljena knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru predstavljena je knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“. Recenzenti knjige su Ozren Žunec i Vlatko Cvrtila, dok je urednik knjige dr. sc. Robert Mikac.

Prema riječima urednika knjige Mikca knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću” predstavlja vrlo značajno istraživanje na ovu temu, u kojem skupina autora raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

- Ovo je druga po redu knjiga i proučava nacionalnu sigurnost iz različitih aspekata. Duboko vjerujemo da naša nacionalna sigurnost nije samo ono što se kaže vojska, policija i represivne službe već da je to čitav spektar područja koje je vrijedno istraživati. U ovoj knjizi imamo deset poglavlja, eminentnih stručnjaka u kojima svatko iz svog područja stručnosti istražuje, opisuje i predlaže što bi to trebalo biti drugačije u području nacionalne sigurnosti – rekao je Mikac pojašnjavajući kako je knjiga namijenjena široj publici odnosno svim zainteresiranim za područje sigurnosti, formiranje sistema, upravljanje, koordinaciju i suradnju brojnih aktera na različitim razinama nacionalne sigurnosti.

Knjigu je u Vukovaru, uz urednika knjige, predstavio i dr. sc. Stjepan Šterc, ujedno i jedan od koautora.

Knjiga ima deset poglavlja, a teme i autori, odnosno koautori su: Međureligijski dijalog - Aziz Hasanović; Sustav nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske - Siniša Tatalović i Dario Malnar; Strategija/strategije nacionalne sigurnosti i izazovi geopolitičkog položaja Republike Hrvatske - Marta Zorko; Hibridne prijetnje (opasnosti) - Gordan Akrap, Duje Ančić i Marko Vrančić; Informacijska i kibernetička sigurnost u okviru nacionalne sigurnosti - Dražen Ljubić; Otporni gradovi - Ivana Keser; Ekstremizam i radikalizacija - Krešimir Mamić; Sigurnosne provjere pravosudnih dužnosnika kao pomoćno sredstvo za otklanjanje korupcijskih rizika u pravosuđu - Kristian Turkalj i Josip Turkalj; Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću i fondovi Europske unije (2021.–2027.) - Tomislav Belovari; Hrvatski demografski i migracijski sigurnosni izazovi - Stjepan Šterc.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 18:27)
Upravljao vozilom pod utjecajem opojne droge

Iz Pu vukoavrsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - istok u petak 23. veljače  oko 11,30 sati na odmorištu autoceste A3 postupili prema 40-godišnjem državljaninu Republike Srbije, koji je upravljao osobnim automobilom srpskih registracijskih oznaka.

Tijekom policijskog postupanja, uz pozitivnu reakciju službenog policijskog psa, te provedenog kriminalističkog istraživanja, od 40-godišnjaka je oduzeto 12,7 grama marihuane, a nakon preliminarnog testiranja bio je pozitivan na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Stranac je, nakon što je smješten u posebne prostorije,  prekršajno prijavljen zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon dovršenog postupanja 40-godišnjak je platio navedene kazne te mu je određena zaštita mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 15:40)
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)
Od 11.ožujka kreće isplata usksnica vinkovačkim umirovljenicima

Održana je sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, a bilo je riječi o podizanju cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike u odnosu na prošlu godinu. Naime,već je objavljeno iz vinkovačke gradske uprave o povećanju toga cenzusa koje su sada prihvatili i članovi Odbora pa će tako umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura. Ukupno, preko 3800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice za što je osigurano 190 tisuća eura u gradskome proračunu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:37)
Predstavljeni projekti uređenja Dunava u Vukovaru i Opatovcu

U prostorijama Agencije za vodne putove Vukovar predstavljeni su projekti Lučke uprave Vukovar i agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:52)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Okrugli stol: Presude za seksualno nasilje često prebacuju odgovornost na žrtvu

  • Srijeda, Stu 23 2022
  • Piše: 
Okrugli stol: Presude za seksualno nasilje često prebacuju odgovornost na žrtvu Foto: HRV/Žana Kunji

Seksualno nasilje jedno je od najtežih kaznenih djela no problem je što veliki broj presuda minimalizira preživljeno nasilje a odgovornost prebacuje s počinitelja na žrtvu, istaknuto je u srijedu na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama 25. studenoga, prenosi Hina.

Seksualno nasilje je jedno od dva osnovna oblika rodno-uvjetovanog nasilja u kojem su najčešće žrtve žene a najčešći počinitelji muškarci no to je tema o kojoj se ne govori dovoljno i ne zna se njegova stvarna rasprostranjenost. Problem predstavljaju nedostatak sustavne prevencije, sudski postupci, needuciranost ali i stavovi društva.

Od značajnih izmjena Kaznenog zakona 2013. do danas bilježimo porast broja prijavljenih kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta - od 740 do 1224,  istaknuto je.

"Jedno od osnovnih problema je što se radi o jednom od najtežih kaznenih djela koje je okruženo nevjerojatnim brojem predrasuda koje minimaliziraju preživljeno nasilje i prebacuju odgovornost s počinitelja na žrtvu", istaknula je Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe koja je suorganizator okruglog stola. 

Istaknula je kako je ova godina važna za temu seksualnog nasilja jer smo u procesu donošenja Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, u izmjeni je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te je osnovana radna skupina pri Ministarstvu pravosuđa i uprave koja radi na nizu izmjena zakona vezanih uz rodno uvjetovanog nasilja.

Mamula je upozorila je da je seksualno nasilje i dalje tema koja je izvan fokusa te nije poznata stvarna rasprostranjenost tog nasilja s obzirom da žrtve u većini slučajeva šute o preživljenom nasilju.  S druge strane, prijava često sekundarno traumatizira osobu koja je preživjela seksualno nasilje, dok su sudski postupci dugotrajni i usmjereni na prava okrivljenika, a najčešće rezultiraju vrlo niskim kaznama. 

Ljubičić: Povećan broj prijava seksualnog nasilja

Stavovi i ponašanja zajednice, odnosno društva koje jetemeljeno na predrasudama stigmatizira žrtve i dio medija koji neosjetljivo izvještavaju o toj temi također doprinose tome da se glasovi žrtava ne čuju, kazala je Mamula.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je veliko povećanje broja prijava žrtava seksualnog nasilja koje njezin Ured prima posljedica inicijative "Me too", raznih edukacija, anonimizacije prijava i zakonskih pomaka. 

Pozornost je skrenula i na kibernetičko nasilje koje u velikoj većini pogađa mlade, posebice žene, a ono osim do seksualnog nasilja dovodi i do povećanog broja trgovanja ljudima, posebno ženama, te dodatnih viktimizacija u radnom ili obrazovnom okruženju. 

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je svako peto dijete u Europi žrtva seksualnog zlostavljanja, a nije puno drugačije ni u Hrvatskoj. 

Dodala je kako su u 2021. 804 djeteta bila žrtve seksualnog zlostavljanja te upozorila da se otkrije samo 10 posto takvih slučajeva. Razlog za to je što se djeca teško otvaraju i ponekad su protektivna prema počiniteljima koji su često njihove osobe od povjerenja, a situaciju otežavaju i nove tehnologije. 

Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba koji je suorganizator okruglog stola, istaknula je kako je nasilje nad ženama važna tema - ne samo fizičko i seksualno, nego i ekonomsko, a naglasak je stavila i na žene starije dobi koje proživljavaju nasilje i u institucijama i od članova obitelji. 

Pročitano 312 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija