Ispiši ovu stranicu

Usvojen proračun grada Vinkovaca za 2023.godinu: težak 50,7 milijuna eura

Usvojen proračun grada Vinkovaca za 2023.godinu: težak 50,7 milijuna eura Foto: arhiva HRV

Na 14. sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća usvojen je proračun Grada Vinkovaca za 2023. godinu koji je prvi puta u novoj valuti i iznosit će, planirano je, 50,7 milijuna eura od kojih je gotovo 90 % ugovoreno s poznatim izvorima financiranja i vremenom realizacije, dakle do konačne realizacije, najavio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić na sjednici Gradskog vijeća.
- Možemo očekivati da će se do kraja ostvariti jer su prednost u 2023. godini dodatnih 22 milijuna eura iz ITU programa tako da kroz sljedeću godinu građani mogu očekivati jako puno projekata pa bih ga zbog toga nazvao projektnim proračunom – istaknuo je Bosančić.

Napominje kako ne izostaje socijalni odnosno razvojni predznak jer je s jedne strane usmjeren potrebitima, s druge gospodarstvu kroz poticaje i izgradnju Zone Zalužje. Prevladava usmjerenost gradskog novca ka projektima u obrazovanju i gospodarstvu. U tom kontekstu dogodine najavljuje otvorenje nove knjižnice i zatvorene tržnice te završetak nadvožnjaka na Borincima, proširenje dva i izgradnju novog vrtića te stavljanje prvih 33 hektara Zone u funkciju do kraja godine.
- Konačno dolazimo u situaciju kada možemo reći da proračun dopire do svake pore života grada Vinkovaca. Ne manje važno je smanjenje subvencija gradskim tvrtkama jer su sve došle u fazu značajnije ostvarivati vlastite prihode i drago mi je da iz proračuna ne moramo značajno posezati u tom smjeru – rekao je.
O prijedlogu proračuna Grada Vinkovaca za narednu godinu na sjednici Gradskog vijeća izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije grada Vinkovaca, Sanja Lozić, naglasivši kako je prvenstveni cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnji razvoj grada. No, napomenula je i kako je uz dodatno osnaživanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te nastavak zaštite najranjivijih skupina građana, važan i nastavak stabilnog financijskog poslovanja Grada, uz kontinuiranu težnju racionalizaciji poslovanja unutar gradskog sustava. Najveći dio od ukupne proračunske mase odnosi se na izdvajanja za predškolski odgoj, obrazovanje i socijalnu skrb građana u iznosu od gotovo 19 milijuna eura. Slijede poslovi i projekti izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te uređenja grada, za što je osigurano 9,5 milijuna eura.

Pročitano 271 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI