NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

31 godina: Velepromet i Ovčara - najteži zločini od Drugog svjetskog rata

  • Nedjelja, Stu 20 2022
  • Piše: 
31 godina: Velepromet i Ovčara - najteži zločini od Drugog svjetskog rata FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada. Na današnji dan prisjećamo se žrtava koncentracijskog logora Velepromet i ubijenih na Ovčari, ali i onih koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate. 

VELEPROMET - JEDAN OD NAJVEĆIH LOGORA POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA

Koncentracijski logor Velepromet bio je jedan od najvećih logora na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata, a u njemu je od 18. do 20. studenoga 1991. godine bilo zatočeno oko 10 tisuća osoba. Najmlađa osoba ubijena na Veleprometu imala je samo 14 godina.

Za Hrvatski radio Vukovar, prošle godine, sudionik događanja na Veleprometu Ivan Azenić, opisao je svoje zatočeništvo te rekao kako je Velepromet bio najveće mjesto zločina poslije Srebrenice.
- Ovdje sam završio 19. studenoga u poslijepodnevnim satima. Uz 11 drugih osoba izdvojen sam uz zid preko puta hangara, kao divljač za odstrel su nas poslagali. Od nas 12, u dva sata pet osoba je izdvojeno pred nama su tučeni i ubijeni. Odavde su odvučeni, kuda ne znam. Vjerojatno u staru ciglanu. Kada je došla druga skupina ljudi, nas su uveli u hangar gdje smo bili još 3-4 sata te negdje oko 23 sata smo izašli van misleći da je gotovo. Kada smo izašli van, u skupinama od po 10 osoba odveli su nas u autobuse, tada smo bili presretni jer smo očekivali da nas vode u razmjenu, kao što nam je bilo i rečeno. No, preko Negoslavaca do ceste Vinkovci-Tovarnik, skrenuli smo u smjeru Tovarnika i tada smo shvatili da zapravo ne idemo na razmjenu. Dovezi su nas oko 3 sata ujutro u Mitrovicu, nakon čega smo preko Rume odvezeni u Stajićevo. O Stajićevu ne treba puno pričati, klasični koncentacijski logor. Međutim, ono što je važno reći to je Velepromet. Ne znam zašto se tako tiho govori o činjenici da je ovo mjesto, Velepromet, najveće mjesto zločina poslije Srebrenice. Zašto se tako tiho govori o činjenici da je ovdje na Veleprometu ubijeno više od sedam, osam stotina osoba iz Vukovara. Ne znam zašto, ali stidljivo i polako unazad par godina ta brojka izlazi u javnost – naglasio je Azenić.

Koncentracijski logor Velepromet otvoren je polovicom rujna 1991., a zatvoren u ožujku 1992. godine.

OVČARA – VJEČNA RANA

Prije 31. godinu dogodio se i najveći zločin na ovim prostorima kada je iz vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. odvedeno 260 ranjenika i civila, a njih 200 je svirepo ubijeno na Ovčari. Preostalih 60 zatočenika odvedenih iz bolnice još uvijek nije pronađeno. Najmlađoj žrtvi bilo je 16, a najstarijoj 77 godina. Među ubijenima na Ovčari bio je i ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te naši kolege urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Obilježavanja započinju 9 sati i 30 minuta u dvorištu „Veleprometa” kada će se odati počast polaganjem vijenaca kod spomen-ploče, a u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Grada Vukovara.

U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održat će se prigodni program i molitva kod spomen-obilježja te će prema Ovčari krenuti 15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga”.

U 13 sati kod spomen-obilježja i masovne grobnice „Ovčara” položit će se vijenci te će se održati prigodni program i molitva pod geslom „Ovčara – vječna rana”.

Obilježavanje će završiti služenjem svete mise za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, žrtve masovne grobnice Ovčara u Crkvi sv. Filipa i Jakova.

Naše novinarske ekipe cijeloga dana su na terenu i pravovremeno će vas informirati. Slušajte program Hrvatskog radija Vukovar, čitajte aktualnosti na portalu Hrv.hr i pratite nas na našim društvenim mrežama.

Pročitano 802 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija