Ispiši ovu stranicu

Sjećanje na poginule branitelje i civile

Blagdan Svih svetih Blagdan Svih svetih Foto: Arhiva

Blagdan Svih svetih građani Vukovara tradicionalno obilježavaju obilazeći na grobljima posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja polažu cvijeće i pale svijeće, a posebice velik broj Vukovaraca pohodi Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i mjesto masovne grobnice na Ovčari.

Po podacima Ministarstva branitelja, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopani su posmrtni ostaci 413 poginulih hrvatskih branitelja, 306 civilnih žrtava iz Domovinskog rata, 115 umrlih hrvatskih ratnih vojnih invalida , te 45 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Osim pored grobova, brojni Vukovarci zastanu te svijeće upale i cvijeće polažu i podno nekih od 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na tom groblju, a koji simboliziraju 938 žrtava agresije na Vukovar 1991. godine ekshumiranih 1998. godine iz masovne grobnice na obližnjem Novom groblju.

U velikom broju građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila ubijenih na tom mjestu dva dana nakon sloma obrane Vukovara. U spomen na njihovu žrtvu građani polažu cvijeće i pale svijeće kod spomen obilježja i samog mjesta masovne grobnice udaljene dvadesetak metara od spomen obilježja.

Pročitano 2925 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac