NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima porastao za 20 posto

  • Nedjelja, Stu 06 2022
  • Piše: 
Broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima porastao za 20 posto Foto: HRV/Valerija Lozančić

Stranih studenata koji su upisali hrvatske fakultete ima 1715 što je porast od 20 posto u odnosu na lani, premda se hrvatska sveučilišta nisu proslavila i nazaduju na najobuhvatnijoj ljestvici svjetskih sveučilišta. 

Times Higher Education (THE) ljestvica obuhvaća 1600 svjetskih sveučilišta u 99 zemalja, pri čemu su splitsko i zagrebačko sveučilište na njoj su rangirani između 1001. i 1200. mjesta, a Sveučilište u Rijeci nalazi se iza 1200. mjesta.

Prema podacima Sveučilišnog računskog centra (SRCE) na visoka učilišta u Hrvatskoj upisano je 1715 stranih studenata.

Tu je brojku Hini dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a ona obuhvaća isključivo studente stranog državljanstva koji redovno upisuju i pohađaju fakultet u Hrvatskoj.

- Za njih nije evidentirana dolazna mobilnost na 114 visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), što se tumači kao da su studenti u Hrvatskoj - kazalo je Hini Srce.

Prethodne akademske godine, 2021./2022., bilo je 1427 takvih studenata, od kojih je 1311 imalo samo strano državljanstvo, dok ih je 116 imalo dvojno državljanstvo – uglavnom hrvatsko i još jedno.

Tako se broj upisanih stranih studenata na hrvatskim sveučilištima u godinu dana povećao za 20 posto.

Što se tiče studenata u Hrvatskoj ukupno, u akademskoj godini 2020./2021. bilo ih je 161.077 - barem prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje obrađuje Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

To je najniži broj studenata još od 2013. kada ih je bilo 166.061, što znači da se studentska populacija tijekom sedam godina smanjila za tri posto.

Na službenim stranicama MZO-a navedeno je 116 studijskih programa na engleskom jeziku. U to su uključeni programi državnih i privatnih sveučilišta i visokih učilišta.

U Zagrebu je dostupno 67 takvih programa, u Splitu 20, u Rijeci 14, u Dubrovniku sedam te u Osijeku šest.

Na Medicinski fakultet u Splitu upisano je najviše stranih studenata u Hrvatskoj, njih 247, a iza njega slijede medicinski fakulteti u Rijeci, 219, i u Zagrebu, 186.

Veterinarski fakultet u Zagrebu broji 148 aktivnih upisa.

Između 50 i 90 studenata upisano je na RIT Croatia u Dubrovniku, Medicinski fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Splitu, zagrebačko Sveučilište VERN i Visoko učilište Algebra te Zagrebačku škola ekonomije i managementa, s pravom javnosti i Stomatološki fakultet u Zagrebu.

Nijemci su najbrojniji stranci na našim fakultetima. Njih 473 aktivno studira u Hrvatskoj, a slijede ih Francuzi i Slovenci sa 132 upisana studenta.

To je gotovo polovica ukupnih stranih studenata na našim fakultetima.

Uz njih su najbrojniji državljani Bosne i Hercegovine, njih 119, te Izraela, 93, i Crne Gore, 66.

Od susjeda nam također dolazi i 37 studenata iz Srbije te njih 15 iz Mađarske. 

Iz EU-a dolaze i 54 Talijana, 50 Španjolaca te 37 Norvežana, dok je po 30 upisanih studenata iz SAD-a i Velike Britanije te njih 22 iz Rusije.

Pročitano 379 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija