NAJNOVIJE
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)
Odigrana nogometna utakmica u znak sjećanja na Danijela Rehaka

Na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Radnički, odigrana je prijateljska nogometna utakmica u znak sjećanja na bivšeg predsjednik Radničkog i bivšeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Prije utakmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred njegove biste. - Mi smo se okupili ovdje u sjećanje na nikad prežaljenog predsjednika HNK Radnički Danijela Rehaka koji je imao ideju da Radnički bude mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Mi nastavljamo njegovim stopama i možemo biti ponosni na svoga bivšeg predsjednika – rekao je tajnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domagoj Garvanović. Na turniru je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac – On je osoba koja je uistinu obilježila grad Vukovar, ali njegov rad je obilježio i Republiku Hrvatsku borbom za istinu i pravdu što se događalo našim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima. Ovo je jedan simboličan način da njegovo ime živi vječno, da on živi u knjigama i da ga pamtimo u povijesti. Kroz ovaj simboličan način i ovaj turnir, njegovo ime i rad prenosimo sljedećim generacijama – rekao je Sušac.rehak 3

Jedan od sudionika susreta bila je i Policijska postaja Vukovar, o značaju turnira govorio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić – Mi policijski službenici cijenimo, poštujemo i upoznati smo s djelom i radom gospodina Rehaka, tako da svakako znamo koliki je njegov doprinos Domovinskom ratu a i nakon povratka koliko je sudjelovao u unapređenju sporta i općenito života u gradu Vukovaru tako da s velikim poštovanjem i iskrenošću sudjelujemo u ovom danu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijski logora Zdravko Komšić istaknuo je ulogu Rehaka u Radničkom - Ipak je on ovdje ostavio svoj život, ostavio ga je i u logorašima, ali ipak i prije rata on je bio tu u Radničkom. Rukovodstvo Radničkog je izrazilo želju da se napravi taj turnir i sad razgovaramo i razgovarali smo da to u idućim godinama postane memorijalno i da se to održava svake godine, da se nikada ne zaboravi. Mislim da je Danijel dao veliki doprinos okupljanju ovdje, da ne kažem u ratu ali u poraću, kada smo se vraćali tu smo se okupljali i radilo se, i stvarno to je nešto što nam je ostalo nakon njegovog odlaska – rekao je Košić.rehak 4

Tko je bio Danijel Rehak i kako ga pamti prisjetio se vukovarski branitelj i jedan od onih koji je često bio na Radničkom Ivan Lukić Zolja – Sama pomisao na Danijela Rehaka i stajati na „Trokutu” ovdje, sjećati se njega i razgovarati o njemu već kod mene stvara dozu velike tuge. Prolazili smo puno toga zajedno. Čovjek koji je imao svoj ja, čovjek koji je znao što želi i mislim da nema Vukovarca tko mu se obratio da mu nije pomogao a slušao sam mnoge kako ga čak lagano i blate što taj čovjek nije zaslužio ničim jer je jedan od najvećih Vukovaraca koje sam je upoznao. Veličina ljudska, moralna, čovjek koji je volio ovu zemlju prije svega. Čovjek koji je volio sport, čovjek koji se toliko trudio za Radnički, koji je Vukovar volio kao nitko od nas. Jednostavno pričati na ovom mjestu o njemu uvijek mi stvori dozu da jako teško pričam – rekao je Lukić.Rehak 1

Od prošle godine Sportska dvorana u Borovu naselju nosi ime Danijela Rehaka.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:36)
Predsjednik DP-a Ivan Penava zatražio ispriku od Stephena Bartulice

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je od Stephena Bartulice zatražio javno očitovanje i ispriku zbog vožnje u Ferrariju s osobama s kriminalnom prošlošću, ustvrdivši kako je prešao Rubikon te da se cijelom DP-u zbog toga 'okreće želudac', prenosi HINA.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:25)
Uspješan nastup vukovarskih dizača utega u Zadru

Mladi vukovarski dizači utega, po prvi put su se natjecali u Zadru, gdje je u organizaciji novoosnovanog DK "Zadar" održano Prvenstvo Hrvatske za uzrast U20.

Gotovo svi natjecatelji Kluba dizača utega "Vukovar" su starosti do 20 godina i mlađi, te su se s pravom očekivale dobre vijesti sa ovog natjecanja "po mjeri" naših mladih "dizalica".

Svoju vrijednost su pokazali na sportskom podiju, osvojivši ukupno 31 odličje i od toga 18 zlata, 8 srebra i 5 bronci.

Prvaci Hrvatske su sa osvojena po 3 zlata (trzaj, izbačaj i biatlon), Mia Štefanek do 45 kg., Dunja Kapidžić do 81 kg. , Stefan Macut do 61 kg., Saša Turukalo do 67 kg., Nikola Todorović do 81 i David Todorović do 102 kg. Stepenicu niže na pobjedničkom postolju sa po 3 osvojena "srebra" su Tanja Turukalo do 71 kg. i Maja Kell do 76 kg., 2 srebra i 1 broncu osvojila je Nataša Dermiček do 59 kg. , dok su 3 bronce pripale Mandi Braje do 71 kg. a Elena Štefanet je osvojila 1 broncu i dva četvrta mjesta. Bez osvojenih odličja su ostali Minja Turukalo do 55 kg. koji je bio četvrti i Bruno Prokop do 81 kg. plasiravši se na šesto mjesto.Dizači utega

Nakon ovih pojedinačnih uspjeha, nije bilo sumnje, da će i od četiri ponuđena pehara na osvajanje , većina završiti u Vukovaru a pripali su ovogodišnjim ekipnim prvacima Hrvatske u ženskoj i muškoj konkurenciji za uzrast U20 ekipama KDU "Vukovar". Treći pehar je osvojio Nikola Todorović kao apsolutno najuspješniji natjecatelj, dok je četvrti pripao Chiari Reljac iz Dražica kao apsolutno najboljoj natjecateljici.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 13:12)
Proglašena prirodna nepogoda za dio Vukovarsko-srijemske županije

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vukovarsko-srijemska županija danas 12. lipnja 2024. godine donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče na području gradova Županje i Iloka te općina Drenovci, Nijemci, Tompojevci, i Tovarnik.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:46)
Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:14)
Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila 60 tisuća eura

Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila je 60 tisuća eura.

(Utorak, 11 Lipanj 2024 14:39)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Sistematski pregledi za zaposlenike bolnica iza Nove godine

  • Nedjelja, Stu 06 2022
  • Piše: 
Sistematski pregledi za zaposlenike bolnica iza Nove godine Foto: HRV/Žana Kunji

Nakon niza kritika zbog neobavljanja sistematskih pregleda za zaposlenike zdravstvenih ustanova, uprave velikih zagrebačkih bolnica objašnjavaju da su taj program obustavile zbog pandemije, a revitalizirat će ga odmah iza Nove godine.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić istaknuo je da je već donio plan po kojem će se sistematski pregledi za djelatnike obavljati u toj bolnici svake godine, te su osigurali sredstva za 2023. godinu.

Odmah iza Nove godine bit će pozvano na pregled prvih 500 djelatnika tog KBC-a. Pregledi za zaposlenike bit će besplatni, a njihova vrijednost će se kretati između 1000 i 1200 kuna, ovisno o pretragama koje su predviđene za žene i muškarce.

U KB-u Sveti duh kažu da ih je u provedbi sistematskih pregleda 2019. zaustavila pandemija, a nastavak provedbe tog programa za svoje zaposlenike također planiraju početkom 2023. godine.

S druge strane, u KB-u Dubrava tvrde da oni nisu meta kritika jer su njihovi zaposlenici i do sada imali mogućnost obavljanja sistematskog pregleda, u skladu s kolektivnim ugovorom i neovisno o pandemiji, a program se nastavlja i iduće godine.

Krovne liječničke udruge nedavno su upozorile na apsurd da sistematske preglede nemaju zaposlenici ustanova koje pružaju usluge u javnom zdravstvu, istaknuvši da je ta obaveza poslodavca postala mrtvo slovo na papiru.  

Naime, odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) propisuju da svi zaposlenici do 50 godina starosti svake tri godine, a zaposlenici iznad 50 godina svake dvije godine imaju pravo na sistematski pregled na teret poslodavca u javnom zdravstvenom sustavu. 

Da se to u praksi ne poštuje potvrdila je velika anketa Hrvatske liječničke komore, po kojoj čak 48 posto bolničkih liječnika ne može obaviti takav sistematski pregled.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) stoga su ove jeseni uputili podsjetnik zdravstvenim ustanovama o obavezi organizacije sistematskih pregleda za zaposlene liječnike.   

U TKU se navodi iznimka po kojoj poslodavac, u određenim uvjetima, može organizirati sistematske preglede izvan mreže javnoga zdravstva. No, uprave sve tri velike zagrebačke bolnice tvrde da svoje zaposlenike ne šalju privatnim ustanovama. Upit je poslan i KBC-u Zagreb, odakle nije stigao odgovor.

I u HLS-u kažu da dosad nisu primili nijednu službenu obavijest da se sistematski pregledi za zaposlene u javnom zdravstvu obavljaju kod privatnika.

S obzirom da su sistematski pregledi postali glavni fokus nove zdravstvene reforme, ne postoje zakonske prepreke da i bolnice obavljaju preventivne preglede za tvrtke, na komercijalnim osnovama.

U načelu su bolnice za to zainteresirane, no u KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Dubrava za to, kažu, nemaju ni kapaciteta niti slobodnih termina.

- Dobivamo puno zahtjeva od tvrtki koje žele sistematske preglede, ali ih moramo odbiti zbog pretrpane dijagnostike. Stoga se i ne javljamo na njihove natječaje - kažu u Sestrama milosrdnicama.

KB Dubrava prihvaća zahtjeve za sistematskim pregledima zaposlenika trgovačkih društava, ali samo u slučaju slobodnih termina i raspoloživih liječnika, što u praksi nije čest slučaj.

Jedino je KB Sveti duh bez zadrške istaknuo kako pruža usluge sistematskih pregleda i za zaposlenike tvrtki na temelju njihova upita i u skladu sa smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ambulanta za sistematske preglede nalazi se u novoj Dnevnoj bolnici.

- Korisnici su zadovoljni uslugama, osoblje je ljubazno i pristupačno - kažu na Svetom duhu, no ne otkrivaju kolika su sredstva do sada uprihodili od sistematskih pregleda na komercijalnoj osnovi.

Pročitano 372 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija