Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Uručeno 13 ugovora iz područja vodoopskrbe i odvodnje vrijednih 617 mln kn

Uručeno 13 ugovora iz područja vodoopskrbe i odvodnje vrijednih 617 mln kn Foto: HRV/Valerija Lozančić

U Zagrebu su u petak predstavnicima komunalnih poduzeća i pojedinim čelnicima lokalnih jedinica uručeni Ugovori za financiranje provedbe 13 investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, ukupne vrijednosti 617 milijuna kuna, od čega na bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) otpada 395 milijuna kuna ili 64 posto od ukupne vrijednosti. 

Ugovore su predstavnicima komunalnih poduzeća i pojedinim čelnicima lokalnih jedinica dodijelili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Provedbom 13 projekata za koje su dodijeljeni ugovori omogućit će se ili poboljšati pristup pitkoj vodi stanovništvu diljem Hrvatske, koje većinom živi u ruralnim područjima. Pritom, izgradit će se ili rekonstruirati 151 kilometar sustava javne vodoopskrbe te izgraditi ili rekonstruirati 35 kilometara sustava javne odvodnje.

- Time će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za više od 50 tisuća stanovnika i pristup poboljšanom sustavu pročišćavanja otpadnih voda za više od pet tisuća stanovnika - istaknuo je Filipović.

Investicije će također doprinijeti i smanjenjima gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima, koje na razini RH doseže oko 50 posto.

Đuroković iz Hrvatskih voda je istaknuo da je ovo već drugi poziv u okviru NPOO-a koji se odnosi na razvoj vodno-komunalne infrastrukture. Prvim pozivom već je dodijeljeno 73 ugovora, a s ovih 13 ukupna vrijednost im doseže 1,8 milijardi kuna, od čega su 1,1 milijarda bespovratna sredstva. Pohvalio je komunalna poduzeća za pripremu projekata, čija će realizacija značiti 50 novih gradilišta diljem Hrvatske.

Među dodijeljenih 13 ugovora, projekt Osijek 4 Vodovoda Osijek prednjači po ukupnoj vrijednosti od 164,6 milijuna kuna, pri čemu je dobio bespovratnih 105,3 milijuna kuna. 

- Osijeku je dodijeljeno gotovo 165 milijuna kuna iz NPOO-a za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže! Iznimno značajna je to investicija jer će modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. Osijek će ovim projektom dobiti oko 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Gundulićevoj, Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici, te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve, kao i izgradnju vodovoda u Višnjevcu. Gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto, ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera, te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji. Cilj nam je razviti moderan, kvalitetan i racionalan vodoopskrbni i kanalizacijski sustav koji je sposoban isporučiti dovoljne količine zdravstveno ispravne pitke vode, ali i sustav koji brine o okolišu i smanjuje onečišćenja, osobito rijeke Drave - izjavio je prilikom dodjele ugovora osječki gradonačelnik Ivan Radić:.

Od ostalih ugovora izdvojimo da s područja Slavonije za rekonstrukciju vodoopskrbnih cjevovoda u Gradu Iloku u pet ulica ukupna dodijeljena bespovratna sredstva dosežu 1,5 milijuna kuna. Tu je i projekt slavonskobrodskog Vodovoda, koji se odnosi na sustav vodoopskrbe u općinama Velika Kopanica i i Donji Andrijevci, uz ukupna bespovratna sredstva od 30,3 milijuna kuna.

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI