Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika Foto: HRV/Valerija Lozančić

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

Riječ je o 3010 učenika srednjih i 673 učenika osnovnih škola, podaci su županijskog Odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti.

Putovanje izvan mjesta stanovanja itekako se zna osjetiti na budžetima njihovih obitelji, jer cijena prijevoznih karta zna biti povelik izdatak.

- Prijevoz je uvijek bio veliki trošak obiteljima školaraca, poglavito kada imate dvoje ili troje školaraca - kaže župan Damir Dekanić. 

Navodi kako je primjerice, cijena dnevne autobusne karte u jednom smjeru od Rokovaca do šest kilometara udaljenih Vinkovaca 22 kune, a do 56 kilometara udaljene Gunje 48 kuna. Čak i uz mjesečnu kartu s popustom dođete do velikog iznosa, kaže Dekanić ističući kako je sufinanciranje troškova prijevoza za učenike od strane županije itekako potrebno.

Vukovarsko-srijemska županija ove je godine za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u proračunu predvidjela dva milijuna kuna, dok se prijevoz učenika osnovnih škola financira iz decentraliziranih sredstava u iznosu nešto većem od šest milijuna kuna.

Županija sufinancira prijevoz redovitih srednjoškolaca koji koriste autobuse i ostvaruju pravo na sufinanciranje 75 posto troškova odlukom Vlade. U preostalom iznosu sudjeluju roditelj/skrbnik djeteta (110 kn mjesečno) odnosno, županija i gradovi i općine koji svoj trošak dijele u jednakim iznosima. Srednjoškolci koji putuju vlakom, njih 60-ak, imaju besplatan prijevoz do kraja kalendarske 2022. godine, pojašnjavaju iz županije.

 Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnoga javnog prijevoza imaju učenici kojima je adresa prebivališta odnosno boravišta, od adrese škole udaljena više od pet kilometara. Pravo na stopostotno financiranje mjesečne karte javnog prijevoza imaju učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te učenici bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom.

Osim županije, prijevoz srednjoškolaca sufinanciraju i pojedine općine i gradovi. Grad Vinkovci to radi pod uvjetom da im se troškovi prijevoza u cijelosti ne sufinanciraju po drugoj osnovi i to u iznosu od 150 kuna mjesečno te 55 kuna mjesečno za učenike iz gradske četvrti Mirkovci kojima je udaljenost od adrese prebivališta do adrese škole veća od 5 kilometara.

Učenicima s prebivalištem na području gradskih naselja Jošine i Trbušanci zbog nepostojanja autobusne linije gradskog prijevoznika te odgovarajuće sigurne povezanosti s gradom  nadoknadit će se dio stvarnih troškova za prijevoz u iznosu 250 kuna mjesečno, navode iz Grada Vinkovaca.

U školsku 2022./2023. godinu u osnovne škole na području Vukovarsko-srijemske županije upisano je 11.246 učenika što je 291 učenik manje u odnosu na školsku 2021./2022.

 U srednje je škole upisano 5.587 učenika što je u odnosu na prošlu školsku godinu 82 učenika manje, navode iz Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 345 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI