NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

  • Nedjelja, Lis 02 2022
  • Piše: 
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika Foto: HRV/Valerija Lozančić

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

Riječ je o 3010 učenika srednjih i 673 učenika osnovnih škola, podaci su županijskog Odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti.

Putovanje izvan mjesta stanovanja itekako se zna osjetiti na budžetima njihovih obitelji, jer cijena prijevoznih karta zna biti povelik izdatak.

- Prijevoz je uvijek bio veliki trošak obiteljima školaraca, poglavito kada imate dvoje ili troje školaraca - kaže župan Damir Dekanić. 

Navodi kako je primjerice, cijena dnevne autobusne karte u jednom smjeru od Rokovaca do šest kilometara udaljenih Vinkovaca 22 kune, a do 56 kilometara udaljene Gunje 48 kuna. Čak i uz mjesečnu kartu s popustom dođete do velikog iznosa, kaže Dekanić ističući kako je sufinanciranje troškova prijevoza za učenike od strane županije itekako potrebno.

Vukovarsko-srijemska županija ove je godine za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u proračunu predvidjela dva milijuna kuna, dok se prijevoz učenika osnovnih škola financira iz decentraliziranih sredstava u iznosu nešto većem od šest milijuna kuna.

Županija sufinancira prijevoz redovitih srednjoškolaca koji koriste autobuse i ostvaruju pravo na sufinanciranje 75 posto troškova odlukom Vlade. U preostalom iznosu sudjeluju roditelj/skrbnik djeteta (110 kn mjesečno) odnosno, županija i gradovi i općine koji svoj trošak dijele u jednakim iznosima. Srednjoškolci koji putuju vlakom, njih 60-ak, imaju besplatan prijevoz do kraja kalendarske 2022. godine, pojašnjavaju iz županije.

 Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnoga javnog prijevoza imaju učenici kojima je adresa prebivališta odnosno boravišta, od adrese škole udaljena više od pet kilometara. Pravo na stopostotno financiranje mjesečne karte javnog prijevoza imaju učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te učenici bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom.

Osim županije, prijevoz srednjoškolaca sufinanciraju i pojedine općine i gradovi. Grad Vinkovci to radi pod uvjetom da im se troškovi prijevoza u cijelosti ne sufinanciraju po drugoj osnovi i to u iznosu od 150 kuna mjesečno te 55 kuna mjesečno za učenike iz gradske četvrti Mirkovci kojima je udaljenost od adrese prebivališta do adrese škole veća od 5 kilometara.

Učenicima s prebivalištem na području gradskih naselja Jošine i Trbušanci zbog nepostojanja autobusne linije gradskog prijevoznika te odgovarajuće sigurne povezanosti s gradom  nadoknadit će se dio stvarnih troškova za prijevoz u iznosu 250 kuna mjesečno, navode iz Grada Vinkovaca.

U školsku 2022./2023. godinu u osnovne škole na području Vukovarsko-srijemske županije upisano je 11.246 učenika što je 291 učenik manje u odnosu na školsku 2021./2022.

 U srednje je škole upisano 5.587 učenika što je u odnosu na prošlu školsku godinu 82 učenika manje, navode iz Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija