Ispiši ovu stranicu

Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke Foto: Marija Molnar

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

-Ovim danom želimo osvijestiti javnost o raku dojke koji je najčešći tumor u žena te ukazati na probleme koje ta dijagnoza nosi za žene i društvo. Ovaj je karcinom najčešći kod žena, svaka deseta oboli i čini jednu četvrtinu svih tumora. U Hrvatskoj na godišnjoj razini imamo oko 2800 novootkrivenih slučajeva i na tu brojku ne možemo puno utjecati jer nema specifične prevencije za karcinom dojke, no možemo utjecati na rano otkrivanje. Naime, rak dojke otkriven u ranim fazama izlječiv je u 90 do 95 posto slučajeva – istaknuo je dr.Mario Begović, predsjednik Lige protiv raka Vukovar.

Dobra je vijest da se bez obzira na pojavnost raka dojke u Hrvatskoj, smanjuje smrtnost od ove bolesti. Zahvaljujući raznim akcijama i Nacionalnom programu ranog otrivanja raka dojke MAMA kojim se žene pozivaju da svake dvije godine obave  kontrolne mamografske preglede veći je i broj ranih otkrivanja ove bolesti pa i postotka izlječenja. Dr.Begović pak ističe i da je najveći odaziv žena na ove programe u Međimurskoj županiji i to oko 60 posto, dok je u našoj od 48 do 50 posto.

- Otprilike svaka druga žena na našem području odaziva se na ove preglede pa je važno podići svijest kod žena o važnosti ranog otkrivanja bolesti i o tome da same trebaju nešto učiniti za svoje zdravlje - poručio je Begović.

 

 

Pročitano 435 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar