NAJNOVIJE
U Vukovaru je otvoren proizvodni pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija

U Vukovarskoj gospodarskoj zoni (VGZ) svečano je otvoren prostor tvrtke Alis d.o.o. odnosno proizvodni pogon i uredski prostori. Riječ je o investiciji vrijednoj 6,8 milijuna kuna, a gradnja je započela prošle godine. Glavna je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, doznali smo od suvlasnika tvrtke Slobodana Aleksića.

(Petak, 09 Prosinac 2022 14:51)
Pronađene razne vrste opojnih droga namijenjenih daljnjoj preprodaji

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

(Petak, 09 Prosinac 2022 14:01)
Osječki Gradski prijevoz putnika dobio je šest novih autobusa

Osječki Gradski prijevoz putnika dobio je šest novih autobusa, a riječ je novim solo gradsko/prigradskim poluniskopodnim autobusima.

(Petak, 09 Prosinac 2022 12:47)
Predstavnici manjina dogovorili plan rada za 2023. godinu

U palači Srijem u Vukovaru održana je četvrta ovogodišnja sjednica vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 09 Prosinac 2022 11:56)
Vukovarski karatisti nastupili u Varaždinu i Osijeku

Karatisti Karate kluba "Vukovar '91" nastupili su na tradicionalnom Kupu sv. Nikole u Varaždinu gdje su osvojili 8 medalja. Zlatne medalje osvojili su Agata Šeremet i Patra Barun, srebrne medalje Ivano Bajrak, Tena Čošić i Nela Radonić koja je osvojila i jedno treće mjesto. Dvije brončane medalje osvojila je Renata Selak a jednu Nika Andrić. Klara Sabo gubi u borbi za treće mjesto.Karate klub Vukovar 91 6

Na 5. kolu otvorene lige Osječko - baranjske županije i Prvenstvu Slavonije. Neki članovi kluba nastupili su po prvi puta u katama te su osvojili medalje. Prvo mjesto osvojili su: Ante Popović, Roula Shoukry i Ena Kunić. Drugo mjesto: Una Bođirković, Leon Krstić, Melek Biljalov, Antea Dumendžić, Nika Andrić, Renata Selak i Lucija Mikličanin. Dok su treća mjesta osvojili: Niko Popović , Marin Sučić, Vid Furundžija, Tena Čošić, Antea Soldo, David Đukić, Filip Idoški, Lara Dumendžić, Lara Klinovski, Nika Andrić, Lucija Mikličanin i Renata Selak dok je Nela Radonić osvojila dva treća mjesta. Nastupili su još Lucija Vukšić i Petrik Jokić.Karate klub Vukovar 91 7Karate klub Vukovar 91 8Karate klub Vukovar 91 9Karate klub Vukovar 91 10Karate klub Vukovar 91 1

 

(Petak, 09 Prosinac 2022 11:56)
Tri milijuna kuna uzgojnim udruženjima u stočarstvu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, sudjelovala je na potpisivanju ugovora iz Programa potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine, kreiranog u cilju pomoći uzgojnim udruženjima u učinkovitijem provođenju uzgojnih programa te jačanju njihove samostalnosti i neovisnosti, pri čemu su primarne zadaće unaprijeđenje uzgoja kroz stvaranje jedinki boljih proizvodnih odlika i očuvanje specifičnih genotipova odnosno izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

(Petak, 09 Prosinac 2022 10:11)
Zajednica amputiranih osoba traži suvremena pomagala

Zajednica amputiranih osoba traži da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) omogući pacijentima suvremena pomagala te tvrde da su proteze na aktualnom popisu HZZO-a zastarjele i ispod razine ljudskog dostojanstva.

(Petak, 09 Prosinac 2022 10:04)

Studijsko putovanje u Norvešku

Osnovna škola Mijata Stojanovića iz Babine Grede provodi EU projekt "Mogućnosti pametnog sela", u okviru kojega će pružiti podršku učiteljima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima škole s ciljem poticanja razvoja, usavršavanja vještina i kompetencija poučavanja u STEM području te aktivnom građanstvu.

U projektu kao partner sudjeluje i osnovna škola Brundalen iz Norveškog grada Trondheima, koju je, u okviru projektnih aktivnosti, tijekom rujna posjetilo deset djelatnika školeiz Babine Grede s ciljem stjecanja novih znanja i vještina koje će koristiti u daljnjem radu. 
-Tri dana proveli smo u Osnovnoj školi Brundalen, školi bez školskoga zvona koju pohađa oko 450 učenika. Norveški obrazovni sustav podosta se razlikuje od našega, a učenici ove škole vrlo su uspješni na puno područja. Za vrijeme boravka u školi imali smo priliku družiti se s ekipom "Pink cowboys", pobjednicima skandinavske Lego lige i sudionicima Svjetskog prvenstva u Rio De Janeiru. Na izvrsnom engleskom jeziku dvanaestogodišnjaci su nam predstavili svoje idejno rješenje za ekološki i ekonomski problem zagađenja mora kontejnerima s teretnih brodova. Učenici su sami kontaktirali upravitelje teretne luke, istraživače koji se bave problematikom prijevoza tereta i ponudili im idejno rješenje, ali i sponzore koji su pomogli financirati daleki put – pojasnila je ravnateljica škole Đurđica Babić.

Također su imali mogućnost i pratiti nastavni proces u učionicama.
-Učenici na nastavi analiziraju, uspoređuju, samostalno i u skupinama rješavaju zadatke, samostalno koriste računala za pretraživanje informacija, kritički i logički razmišljaju i dolaze do rješenja. Još nešto što smo naučili je i da „ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“, što nam je objasnio naš domaćin, ravnatelj škole Sten Frode Solvang, kada smo uočili da se djeca igraju na otvorenom i idu u šetnje i na kiši i vjetru. U školi nas je posjetio Mikael Lyngstad, gradski savjetnik za obrazovanje, koji nam je objasnio na koje načine surađuje sa školama, govorio o razvijanju kurikuluma i problemima s kojima se susreću. Ono što je istaknuo kao vrlo važno, a što smo uočili i po završetku nastave, jest da učenici sjedaju u krug sa svojom učiteljicom te se osvrću na ono što su danas radili, što su novo naučili i razmjenjuju dojmove i ideje - rekla je Babić.

Za vrijeme posjeta Trondheimu, domaćini su organizirali posjet i predavanje u znanstvenom centru Vitensenteret, gdje lokalne škole upućuju darovite učenike i potiču ih na uključivanje u projektne aktivnosti te jednom tjedno, umjesto u školu, učenici dolaze u znanstveni centar. Tamo uz stručno vodstvo mogu sudjelovati na radionicama modelarstva, programiranja, postaju mladi izumitelji, rade na inovacijama, predlažu arhitektonska rješenja urbanističkog plana. Učenicima se zadaju projektni zadaci koji su im izazovni, a istovremeno rješavajući te zadatke povezuju različite kurikulume, unapređuju vlastite vještine i razvijaju kreativno i logičko mišljenje. U sklopu znanstvenog centra posjetili su i interaktivnu STEM izložbu i planetarij, gdje su pogledali film o nastanku svemira. Osim "službenog" dijela, domaćini su ih proveli i gradom kako bi vidjeli sve njegove znamenitosti.

-S putovanja smo se vratili puni dojmova. Ovaj studijski posjet nije bio koristan samo nama, već i domaćinima koji su se nakon naših pitanja i komentara zapitali zašto neke stvari prakticiraju baš na taj način. Nadamo se da im je naša evaluacija pomogla da uvide neke pozitivne stvari u vlastitoj praksi koje su možda uzimali zdravo za gotovo - zaključuje Babić.

Projekt traje godinu dana, vrijedan je 875.830,76 kuna, a financiran je sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Pročitano 131 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija